Fredrikdagen, en dag för jordgubbar

Jag vaknade tidigt i morse. Klockan var strax efter 05 och före 06 var jag både uppe och ute. Katterna var lite  morgontrötta, men jag sa till dem att de skulle passa på att uppleva en tidig morgon ute. Vem vet när det blir ett  nytt tillfälle…

Det var skönt ute. Solen låg långt åt öster, något jag i stort sett aldrig upplever här eftersom jag sällan är ute före 10.

Himlen var klarblå och det vankades en fin dag. Men jag var tvungen att åka hem och hämta min rena tvätt och shoppa lite saker till kvällen.

Jag åkte hemåt vid 10-tiden. Hämtade tvätten och hade fått ett stort, tjockt, mjukt brev. Det visade sig innehålla T-shirten jag beställt. Trodde det skulle ta längre tid tills den skulle komma.


Åkte till IKEA för att köpa några glasburkar. Det blev några andra saker också när jag ändå var där. Bland annat en klocka. Har länge tänkt skaffa en. Är så nöjd med att jag äntligen gjort slag i saken.

Klockan visar kvällstid, men innan dess hade jag hunnit med både det ena och det andra.

Det var lunchtid när jag var på IKEA och jag passade på att äta. Köttbullar fick det bli idag.


Efteråt gjorde jag ännu ett besök hemma. Klockan behövde ett batteri och jag hade sådana hemma.

Därefter åkte jag till Bromma Blocks och gjorde en shoppingtur inne på Stora Coop. Behövde bland annat tårtbottnar och grädde. Jordgubbar hade jag redan köpt av en kille utanför IKEA.

Sedan åkte jag hem till stugan och började förbereda inför kvällen. F skulle komma på besök.

Såg att rönnbären snart kommer att mogna och det är ett av de tidiga hösttecknen.


Bar iväg till återvinningen medan jag väntade på F. Funderade på när han skulle komma och vi hade kontakt på telefon.

Nu hade det slumpat sig så att F:s arbetsbil gått sönder och han ville bli hämtad, och senare skjutsad tillbaka. Alltså gjorde jag ännu en resa hem. Hämtade min T-shirt som jag brukar ha när jag jobbar i trädgården när jag ändå var där. För den hade jag glömt ta med när jag hämtade tvätten.

Medan jag fixade mackor och tårta gjorde F sin körlista för imorgon och sedan satte vi oss till bords ute.

Vi åt köttbullsmackor och sedan namnsdagstårta. Vi har firat Fredrik med jordgubbar alla år sedan han var liten. Inte alltid på rätt dag, men varje år. I 34 år hittills. De år jag haft möjlighet har jag gjort tårta. Men ibland har vi fikat på något konditori. Eller bara köpt fikabrödet. Men alltid med jordgubbar.

Jag skjutsade sedan hem F. Åkte tillbaka till stugan. Den här gången var jag inte hemma hos mig utan åkte så fort jag släppt av F.

Nu är jag tillbaka i stugan hos kattpojkarna. Kingston sover i min säng och de andra två någon annanstans. Det brukar oftast vara tvärtom. Men de byter alltid av varann under natten och jag vaknar sällan med samma katt/katter som jag somnat med.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

6 svar på Fredrikdagen, en dag för jordgubbar

 1. Micke skriver:

  Fullt upp…jo man får allt ordna till det för att vardagen ska fungera…trasiga bilar är ett dilemma men en vardagssak som sker ibland.
  Tur man kan fixa till det på något vis.

  Våran klocka på väggen här, också inköpt på Ikea för många år sedan, ramlade ner på golvet…nu står den där utan glas…jo…man borde nog ta sig till nån affär och köpa ny.
  Ikea kanske då…har ett och annat jag kan tänka mig att vi skulle behöva…vi får planera lite jag och frugan.

  Ha det underbart nu.

  • Kraka skriver:

   Jag hänger ofta på IKEA. Visst bor du i Göteborg? När jag bodde där var dte Bäckebol som gällde. Var där nästan lika ofta som jag är i Barkarby numera.
   Klockan jag köpte igår var billig, 99 kronor är helt okej. Så man kan undra varför jag dragit på det så länge. Jag behövde verklligen en klocka i stugan.

   Ha det underbart du också!

 2. Mösstanten skriver:

  Ja vi är ju i fruntimmersveckan. Då hade vi alltid tårta när jag var barn. Jag hade två namnsdagar i veckan. Mamma och mormor hade också namnsdag och morfar hette Fredrik som andra namn. Hoppas att ert firande blev riktigt trevligt.

  • Kraka skriver:

   Jag är uppvuxen med att namnsdagar firades. Alla namnsdagar, men vi firar bara tilltalsnamnen numera och ofta glöms min dag bort. Fredrik liggger så bra till mitt i sommaren då jordgubbarna finns i överflöd.

 3. Ingrid skriver:

  Jag skulle vilja ha en snygg klocka i vardagsrummet. Få se om jag får tag i någon på Clas Olsson kanske.
  Så mysigt att ha kunna hålla liv i traditionen med firandet av Fredrikdagen så länge!
  Man måste ta vara på alla tillfällen att äta jordgubbstårta, för det är den godaste tårtan av alla.
  Kram, Ingrid

 4. Kraka skriver:

  Ja, allt som går att fira måste firas. Jordgubbstårta är verkligen gott.
  Jag är inte alls bekant med sortimentet av klockor hos Clas Ohlson. har aldrig kommit på idén att köpa just en klocka hos dem. Annars är det en affär jag ofta köper saker i .
  IKEA har många klockor att välja på, i olika prisklasser. De har en som kostar 19 kronor, men den är det lite svårt att se siffrorna på tycker jag. Den jag köpte kostade 99 kronor, jag vill ha en med siffror och inte bara en massa sträck. Nu sitter den i köket i stugan och jag ser den från sängen också. Perfekt.

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *