Ärtan pärtan, Bill och Bull

Riktigt tidigt gick jag upp på tisdagen för att hinna fixa till mig, pyssla med katternas mat och omvårdnad och sedan traska iväg till T-banan för att ta mig till Uppsala. Skulle på heldagsundervisning på Newmaninstitutet. Metafysik och ontologi heter kursen, den ena av de två jag läser just nu. Den andra heter Ökenfäderna.

Det gick helt utan problem att komma till Uppsala. Är ju så van vid att det är krångel med pendeltåget. Hann köpa lite bröd och ta ett par turfzoner på vägen.

Det var soligt och fint när jag gick över Islandsbron. Zonen som ligger på bron heter förresten Donutzone. Beror på att kvarteret strax bredvid heter Munken.

Det blev en bra och spännande dag. Men jag var ordentligt trött när jag åkte mot Stockholm igen. Men det hade jag inget för. Det skulle dröja länge innan det skulle bli dags att vila ordentligt.

Jag skyndade hem till stugan för att se till mina fina kattpojkar. De fick snabbvädra pälsarna innan jag tog in dem för att lägga mig och vila en stund innan jag skulle åka till jobbet. Axeln värkte och jag hoppades att jag skulle få inte alltför tunga patienter.

Trots att jag sovit minimalt fungerade det bra på jobbet. Natten rullade på utan någon större dramatik. Jag hann med att planera in arbetspass för oktober och november.

På morgonen när jag skulle hem regnade det. Jag hann bli ordentligt blöt innan jag var inomhus i stugan. Men jag slapp i alla fall ha dåligt samvete för att pojkarna inte fick gå ut. Regn gillar de inte.

Efter lite kaffe medan jag tittade på Halv åtta hemma hos mig sov jag ett antal timmar. Jag skulle sedan åka iväg till Spånga. Men det var uppehållsväder och pojkarna fick gå ut medan jag gjorde mig i ordning.

Jag var tidig, men man vet ju aldrig hur trafiken är. Hade böcker med mig för att kunna sitta och plugga. Men så blev det inte. Det var soppa och kaffe innan kvällsmässan. Jag hade inte ätit något så det passade bra. Dessutom är det bra att vara lite social ibland. Tror jag. 🙂

Jag är i stort sett aldrig på mässan i kapellet i församlingshemmet i Spånga. Men jag blev tillfrågad om att läsa texten. Det var den om när Jesus botar en kvinna trots att det är sabbat och hur den judiska synagogsföreståndaren blir arg och säger att så får man inte göra. Men Jesus tar hem poängen genom att säga att det är viktigare att bry sig om den som lider än om regler. Texten finns i Lukasevangeliet kapitel 13, vers 10-17 för den som vill läsa vad det verkligen står. Just sabbatsbudet är en av de saker som han tyckte var sekundärt när människor behövde hjälp eller mat. Finns fler ställen där ungefär samma sak händer.

Altartavla i Spånga församlingshus

Efter mässan var det dags för kyrkorådet, anledningen till att jag ens var där. Det var en hel del ärenden, det var ju första sammanträdet efter sommaren. Minns inte hur dags vi blev klara. Efteråt åkte jag hem för att hämta en del saker och passa på att ta ett bad och tvätta håret. Vi har visserligen tillgång till dusch på koloniområdet, men jag tycker det är skönt att bada hemma.

När jag var på väg ut genom dörren träffade jag på anhöriga till en av mina grannar. Fick veta att hon blivit begravd idag. Hade ingen aning om att hon varit sjuk och dött. Senast jag träffade henne var hon lika pigg som vanligt. Så tråkigt! Hon var alltid så glad och trevlig. Kommer att sakna våra pratstunder på gården och i trappuppgången.
Tråkigt var också att höra hur dålig vård hon fått under sin sista tid. Man ska verkligen inte bli sjuk under sommaren! Inte ens läkaren på avdelningen visste hur man skulle sköta en vanlig PEG. Chockerande! Men inte förvånande alls. Vården är verkligen på det sluttande planet. Det går raskt utför. Jag ska vara snäll, den här gången, och inte berätta var man är så inkompetent. Det var i alla fall inte på något ställe där jag jobbat.
Om du undrar vad en PEG är så kan du klicka på länken och läsa.

När jag kom hem till stugan och kommit in, fått av mig de våta ytterkläderna och packat upp gjorde jag kaffe. Det regnade och jag hann bli riktigt blöt igen när jag gick från bilen.  Det är strax midnatt och jag inser att något pluggande blir det inte idag. Får försöka komma upp tidigt imorgon om jag ska hinna. Jag har mycket på gång även då.

Det här inlägget postades i Livet, Stockholm: Huddinge Postop, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

4 svar på Ärtan pärtan, Bill och Bull

 1. Znogge skriver:

  Som vanligt är det fullmatade dagar hos dig och massor att göra!
  Tråkigt med din granne och ännu tråkigare att höra att vården inte var bra. Jag kan tänka mig att man ska hålla sig frisk sommartid och under storhelger men nu är det inte alltid så enkelt.

  Kram och ha en bra dag!

 2. skogsnuvan skriver:

  Hoppas att din axel håller nu när du verkar flänga både hit och dit och jobba och stå i

 3. Ingrid skriver:

  Du har verkligen fullt upp!
  Jag är lite bekymrad över vården. Här har man haft en undersökning om vad gotlänningarna tycker om sjukvården och förtroende är stort för lasarettet och akutmottagningen där, medan däremot vårdcentralerna får väldigt lågt betyg. Bara 48% av de tillfrågade tycker att det fungerar bra där.
  Hoppas att du får en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

 4. Mösstanten skriver:

  Det verkar vara svårt för en del läkare att bli färdigutbildade. Det är ont om AT-tjänster. Men de anställs gärna som vikarie och får gå jour. Det bidrar ju inte till vårdens kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *