Andra halvan av veckan

Andra halvan av veckan, före helgen. Varför man nu envisas med att kalla lördag för helg. För vissa börjar helgen till och med redan på fredag eftermiddag. Hur som helst, andra halvan av veckan som gick är i det här sammanhanget onsdag till fredag.

Jag skulle jobba två nätter, onsdag och torsdag natt. Men innan dess behövde jag klämma in min närvaro på kyrkofullmäktige. Hur nu det skulle gå till.

Eftersom kyrkofullmäktige ofta är ganska korta, ärendena är redan väl genomgångna på kyrkorådet, kom jag på en idé. Om min son hämtade mig utanför Kista kyrka och sedan släppte av mig utanför jobbet skulle det nog gå. Genom att slippa hantera hämtning, och betalning, av parkering i Kista och slippa den omvända processen på jobbet skulle jag spara in 20 till 30 minuter. Dyrbar tid i sammanhanget. Min idé fungerade alldeles utmärkt.

Men innan dess gjorde jag matlådor för de kommande nattpassen. Shoppade lite smått och gott på Hemköp och körde hem bilen, som jag tankade för att bensinen skulle räcka till jobbet och tillbaka. Men det hade jag inget för. F skulle lämna lastbilen i Huddinge så jag blev hämtad och skjutsad med den.

Innan jag gav mig av till kyrkan kunde jag konstatera att mitt favoritträd nu blivit rött.

Natten gick bra. I själva verket gick båda nätterna bra. Andra natten hade P, som ska sluta och byta arbetsplats, med sig en underbar cheesecake.

På fredagsmorgonen skyndade jag hem till stugan. Ville hinna sova några timmar innan jag skulle iväg igen. Det var vitt och frostigt på marken och jag såg på min vackra rabatt, eller minnet av den.

Hann sova nästan 3 timmar. Gick upp och skyndade iväg för att åka till sjukhuset. Det skulle vara öppet hus och visning av de nybyggda lokalerna. Ställen som man normalt aldrig får komma in i skulle nu visas för oss som hade en personalbricka. Alltså ingen offentlig visning.

Det var spännande att få komma in i Sterilcentralen, gå runt inne på röntgen och i operationssalarna. Ja, till och med i den avdelning där fläktar och driftmaskiner finns fick vi gå. Man följde en slinga som skulle ta 45-90 minuter att gå. Jag tog inte tid, men minst en timme traskade jag runt.

I en av operationssalarna, en så kallad hybridsal, fanns en röntgenapparat som på 4 sekunder kan ta en bild och omvandla den till en roterad 3D-bild. Imponerande!
Kan användas vid kärlkirurgi, som ju inte Huddinge gör normalt sett, men också vid många olika ingrepp där en exakt position behöver fastställas. Kanske en tumör i ryggraden eller något annat där man inte får pricka fel.


Jag frågade vad den kostar och blev förvånad att den ändå var så pass billig. Bara 11 miljoner. Faktiskt i sammanhanget en liten kostnad.
Han som visade oss uttryckte dock en viss oro för att man skulle börja använda salen för andra ingrepp bara för att det är brist på salar. Har man så här avancerad utrustning behöver den användas till det den är till för.
Kan ju tyckas märkligt att man redan pratar om brist på salar och utrymmen, men faktum är att man hade önskemål om att bygga betydligt större. Men det fick man inte på grund av att det inte satsades mer pengar på bygget. Man ska komma ihåg att det här bygget är inget mot vad NKS kostat. Huddinge måste spara för att täcka överkostnaderna där. För där är det inte i första hand avancerad utrustning som kostat pengar, där är det konsulter och dåliga avtal.

Rundturen avslutades med kaffe, kanelbulle och småkakor. Sedan tog jag en snabb tur genom postop för att säga hej till dem som jobbade. Skyndade sedan till pendeltåget och åkte till Södertälje. Skulle hämta mina nya glasögon.

När jag fått glasögonen och betalat dem gick jag in på Hemtex för att se om de hade underlägg med tigrar på. Hade sett dem på deras hemsida. Sådana där med kork på undersidan. Vill ha dem i stugan eftersom jag vill skydda bordet. De hade bara en så jag bestämde mig för att ringa till affären på Sergelgatan. Men där svarade man inte eftersom man inte hade tid.

Ringde min bror och svägerska, men fick inget svar. Gick till Café Tratten och åt en macka och drack ett par koppar kaffe.

Slutligen fick jag i alla fall tag på bror och svägerska. De hade varit ute i trädgården.
Tog bussen dit och drack kaffe med dem. Grannen kom, bara ett par minuter efter att jag anlänt, och jag kan inte låta bli att undra om han sett mig komma. Han flirtade vilt med mig. Nu känner jag ju honom väl, har vuxit upp tillsammans. I alla fall tills han gick på mellanstadiet, sedan flyttade jag. Han är trevlig men så fjärran från min värld. Kunde inte låta bli att tillrättavisande upplysa om att man faktiskt åker skidor i Iran när han kallade länder i den regionen för ”länder där man inte åker skidor”. Han är varken speciellt clever eller skolad. Lever i sin värld med samma traktorer som han lekte med som barn. Skillnaden är bara storleken och deras funktion. Men intresseområdet är lika smalt. Nu som då.

Jag tog bussen till pendeltåget och sedan bussen från Huddinge. Kom hem till stugan några minuter före 22. Då var jag helt utmattad av den långa dagen. När kattpojkarna fått mat och vattnet påfyllt bäddade jag ner mig och lyssnade klart på Mammas son banditen – en brutal roman om kriminalitet av Mehdi Seyyed och Arash Raoufi. Väl värd att  läsa/lyssna på om man vill få mer insikt om hur livet i gängen är.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

7 svar på Andra halvan av veckan

 1. Znogge skriver:

  Den medicinska tekniken är verkligen imponerande och vilken tur att den finns. Måste ha varit spännande att få besöka avdelningar och annat som ni annars inte har tillträde till.

  Vissa personer förändras inte så mycket utan kör på i samma hjulspår och är förmodligen nöjda med det. Själv tycker jag det är berikande med utveckling. Så det blev en flirt där på eftermiddagen även om jag förstod att den förblev obesvarad 😉

  Kram och ha en fin lördag!

  • Kraka skriver:

   Ja, den är obesvarad. Jag har förstått hans intresse tidigare men nu var det verkligen expressivt. Men jag skojade bort det lite lagom artigt.

   Ha en fin lördag du också! Jag ska åka in till Stockholms city där man lagt undan 4 underlägg med tigrar. Fick tag på dem direkt de öppnade. Annars är det svårt att komma fram på telefon.

   Kram

   • Znogge skriver:

    Numera verkar det stört omöjligt att ringa till affärer tyvärr så grattis till att du lyckades!

    Trevlig kväll 😀

 2. Micke skriver:

  Jo…en poäng till dig där…helgen infaller ju vid ledighet egentligen..jobbade inom vården ett tag och då var minsann ”helgerna” mitt i veckan många ggr.
  Men jag tjänade ju extra vid arbete på lördag och söndag…det gillade jag 😉

  Kul att få se andra områden inom sin profession…frugan knegade på Hasselblad när vi träffades och en dag fick vi gå på öppet hus där…frugan hade aldrig fått se de andra avdelningarna…hermetiskt tillslutet varje avdelning…varför kan man undra…mycket var nog om prestige och om rädsla för att mista sina positioner inom sin avdelning…men så kan det vara ibland.

  Ha det bäst nu.

  • Kraka skriver:

   Kanske var man rädd för industrispionage? Högteknologi är ju känslig verksamhet. På sjukhuset är det mest hygien- och säkerhet som gör att vi inte kan traska runt överallt.

   Ha en riktigt bra lördag!

 3. Pingback: Några dagar hemma | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *