Några dagar hemma

Klockan hann bli strax efter 14:30 innan jag var klar att åka på måndagen. Solen sken och det kändes lite motigt att resa hem. Hade mycket hellre följt med på en promenad med Penny.

Det var mörkt innan jag kom hem, men mina vackra, snälla pojkar välkomnade mig och visade sin glädje över att jag var hemma igen. Men det hade inte gått någon nöd på dem, de var välskötta och det fanns gott om mat och vatten i köket till dem.

Jag serverade lite mjukmat, gick igenom posten och tog ett bad. Klockan var mycket och det var i det närmaste sovdags.

På tisdagen var min son ledig och vi bestämde att åka till IKEA efter att jag var klar i tvättstugan som jag hade klockan 11-15. En sen lunch, men inte så sen att den kunde räknas som lupper (lunch-supper) eftersom jag var klar i tvättstugan vid 14-tiden.

Vi började med att köpa en biljett till biltvätten, men det var lång kö och vi bestämde därför att ta det sist på programmet.

På IKEA började vi med att äta. F ville ha köttbullar, men jag provade deras fish and chips.

När vi ätit färdigt gick vi till avdelningen för stolar. Jag ville ha pallen Oddvar, som jag tänkt ha som ett litet bord bredvid fåtöljen. Stolarna är stoppade och jag vill kunna ha min kaffekopp bredvid mig när jag läser.

Det fanns ingen Oddvar, den var utgående, och man rekommenderade pallen Kyrre istället. Den har inte riktigt den modell jag ville ha, den har en mindre yta och är trekantig. Men jag köpte en sådan i alla fall. Inte helt nöjd. När jag kom hem såg jag på nätet att lagersaldot i Kungens Kurva var 25. Bestämde mig för att åka dit efter studiedagen på Huddinge.

Jag köpte ett gäng kattfiltar och F köpte gardiner till sitt sovrum. Sedan var vi och pantade ett par kassar returflaskor som stått länge i mitt kök, alltför länge. Sedan åkte vi till biltvätten och sedan hem.

Jga pluggade tills det var sovdags, med en paus för bad och hårtvätt. Jag skulle upp tidigt på onsdagen.

Jag var nästan medvetslös när alarmet väckte mig 04:45. Men jag kom upp, fick igång värmefläkten, eftersom det var 17 grader i köket, och gjorde kaffe. Klädde mig och åkte till Huddinge sjukhus. Skulle vara med på den studiedag som är inför flytten till nya lokaler. Annars får aldrig timanställda vara med på studiedagarna.

Jag var tidigt på avdelningen, ville låna skrivaren för att skriva ut mina biljetter för resan till Paris och till utställningen på Louvren. Jag tog en kopp kaffe och sedan letade jag mig fram till lokalerna. Satte mig utanför och väntade.

Det var på det hela taget en bra dag. Vi fick gå rent och titta. Inte lika omfattande rundvandring som på öppethusdagen dock eftersom det var olika aktiviteter på gång i lokalerna. Det som däremot inte är bra är bra är att ingen tänkt på nattpersonalen. Det finns varken personalrum eller toalett inne på avdelningen och på natten kan man inte bara lämna avdelningen. Man kommer att vara tvungen att äta vid övervakningen och gå på toaletten kan man ju bara glömma. Jag som är van vid att äta riktig mat får börja med smörgåsdiet. Eller något annat som inte behöver värmas. Kaffeautomaten är också utanför avdelningen, men en termos kan man ju ta med sig. Men det gäller att inte bli kissnödig på de 10½ timmar som våra pass är. För på natten har man inte raster.
Förutom rundvandringen fick vi strålskyddsutbildning och på eftermiddagen en genomgång om katastrofbredskap. Vi har haft några sådana genomgångar tidigare, men på annat sätt. Man blir lika trött och ledsen varje gång. Sverige har ingen beredskap alls. INga extra lager av varken sjukvårdsmateriel eller läkemedel. Vi kan bara vårda ett fåtal och sedan får vi låta folk dö. Vi är det enda landet i hela Europa som har noll, absolut noll, beredskap för olyckor, terrorattentat och katastrofer. Det är precis som med beredskapen för hemmen, med den skillnaden att här finns inte möjligheten att ha ett eget, personligt ”prepperförråd” hemma. Jag frågade om det här var något som fick spridas till allmänheten att vi inte har några som helst resurser och fick till svar att det är fritt fram att försöka få upp ögonen hos folk. Sverige måste mobilisera vårdresurser. Igen. För vi har ju haft det en gång i tiden. Innan vi fick för oss att allt ska privatiseras.

Efter studiedagen åkte jag till IKEA och lämnade tillbaka Kyrre. Hämtade Oddvar och plockade till mig en toaborste och en sprayflaska som jag ska ha utsätt diskmedel i. Sedan var det ju en reflexväst jag skulle ha. Men just nu för IKEA inte några sådana, det har de gjort tidigare och slutat med det. Men F sa, i telefon, att han sett att Ö&B hade. Men jag orkade inte söka rätt på den affären i Kungens Kurva.

Innan jag åkte drack jag kaffe och åt ett par pizzabitar. Vi hade fått en wrap till lunch, jag åt en med kyckling. Men jag var lite småhungrig och ville framför allt få i mig lite kaffe innan jag skulle köra hem.

Jag tog vägen förbi Rotebro. Eller förbi kan man väl knappast säga, det är väl snarare så att man åker förbi Husby på vägen till Rotebro. Men hur som helst så åkte jag till Ö&B där. KÄndes så mycket enklare än att leta efter en affär i mörkret när jag inte hade en susning omm var den ligger. Det blev en gul, fin reflexväst för 39 kronor. Den ska jag ha på mig på kvällarna när jag går från bussen. Det är en ny upplevelse att kliva av en buss utefter landsvägen och sedan gå en bit i vägkanten innan jag ska svänga in på vägen till Stojby.

Ja drack kaffe när jag kom hem och sedan packade jag ihop det jag skulle ha med mig. Det gäller att inte glömma viktiga saker, som passet, eftersom jag ska åka direkt till Arlanda efter jobbhelgen.

På torsdagsmorgonen gick jag upp samma tid som dagen innan. Så plågsamt med två tidiga morgnar i rad. Men det var nödvändigt.

Jag var i god tid till tåget och hann fika innan. Hade inte direkt fått i mig någon frukost, det finns inte så mycket av sådana livsmedel hemma. Kaffe och en  bagel.

I Alvesta fick jag byta till buss. Det tar dubbelt så lång tid som när det är tåg på sträckan. Men jag hade tid på mig och hann också köpa en 30-dagars laddning på mitt resekort. Det blir mycket billigare än att åka på reskassa, även om jag bara åker när jag ska jobba.

Jag var hemma i Stojby strax efter 15:30, hade varit borta ganska exakt 3 dygn. La in mina saker och gick till Fia och U. Men Fia var barnvakt och inte hemma. Så jag gick hem igen och packade upp. Drack lite kaffe och gick sedan och la mig. Två tidiga morgnar i rad är mer än jag orkar.

Vid 20-tiden vaknade jag av att F ringde. Jag hann inte svara, men ringde upp honom och vi pratade en stund. Sedan såg jag att Fia skickat ett sms att jag kunde komma in dit omm jag ville.

Drack te med Fia och såg lite TV. Lånade en större kastrull och har nu kokat risgrynsgröt. Ska äta det det till frukost och eventuellt frysa in lite av den. Men det är inga stora mängder så det är möjligt att den går åt under helgen.

Idag på eftermiddagen fick jag syn på fåglarna. Var och tittade på buren tidigare, men av någon anledning så såg jag inte att den är full av fåglar i vackra färger. Möjligen sov de när jag var där. Men idag kvittrade de så glatt att det inte gick att missa dem. De verkar lika glada som jag att solen äntligen är tillbaka i Växjö.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Mitt nya (arbets-)liv, Stockholm: Huddinge Postop, Växjö. Bokmärk permalänken.

5 svar på Några dagar hemma

 1. znogge skriver:

  Det blev en intensiv vecka för din del men samtidigt så hann du med mycket. Så bra att ni timanställda fick vara med på utbildningsdagen. Det var nog win-win för såväl arbetsgivaren som för er. Skönt att du hittade rätt pall för är man bara halvnöjd blir man oftast missnöjd tillslut.

  Hoppas arbetshelgen blir bra!

  Kram

 2. Ingrid skriver:

  Det låter väldigt konstigt att ni inte har tillgång till toalett under ett arbetspass på 10 över timmar? Vad säger skyddsombudet om sådant?
  Så roligt att ha en Parisresa att se fram emot. Nu hoppas jag att jobbhelgen blir lugn så att du inte är alltför trött och stressad när du ska iväg.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja du, man kan ju undra. ”Var inte så negativ” är svaret man får. Men de där som bestämmer hur saker ska byggas har liksom ingen aning o hur det är att vara för få personal med en avdelning full av väldigt sjuka, instabila, patienter.
   Har förresten haft en intensiv, men bra kväll i Växjö. Nu är jag hemma i min bostad och ska strax sova. Imorgon börjar jag 7:00.
   Sov gott!
   Kram

 3. Mia skriver:

  Oj, så mycket du varit med om! Jag tycker i alla fall det, jag som är av naturen lat men jag behöver ju inte jobba längre 😉 Hoppas att allting går bra nu för dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *