Fem en fredag v.39: Sagostund

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vilken är din favoritsaga från när du var liten?
 2. Vilken sagokaraktär passar bäst in på din personlighet?
 3. Vilken sensmoral från en fabel gillar du?
 4. Vilken film baserad på en saga är din favorit?
 5. Det var en gång…” – hur skulle du fortsätta sagan om dig?

 

 1. Mamma berättade många av Bröderna Grimms sagor, de där klassikerna som alla känner till. Men hon berättade också sagan om sötgröten. En fattig kvinna och henens dotetr fick en gryta som själv kokade gröt om man sa till den ”Koka gryta!” Sedan skulle man säga ”Stopp gryta!” så slutade den. I den version jag fick höra som barn så glömde kvinnan bort just ”Stopp gryta!” och fick inte hejd på den. Gröten välde som en flod ner över hela byn.
  Hittade den i en betydligt snällare version när jag googlade. Idag får man inte berätta hemska sagor för barn eftersom de blir rädda. Det gör ofta att sagans syfte, sensmoralen, försvinner. I den nya versionen kan man väl i och för sig hotta en sensmoral också, fast inte samma som i den jag lärt mig.
 2. Brukar säga att det är Tiger i Nalle Puh. Tiger som ständigt har nya projekt på gång och inte alltid orkar i mål.
 3. Den är svår. Men jag gillar den om syrsan och haren. Haren förbereder vintern medan syrsan spelar hela sommaren. När vintern kommer fryser syrsan och är hungrig och förutsätter att hen ska få hjälp av någon annan, till exempel haren.
  Lär oss vikten av att arbeta och förbereda oss och inte förvänta oss att få allt för nothing.
 4. Det finns flera. Men en favorit är den tecknade Robin Hood.
 5. ”Det var en gång en tjej som alltid ville gå sin egen väg. Det var inte så lätt, men hon fortsatte att gå den vägen och går den ännu. Här ska ni få höra…”

 

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Fem en fredag v.39: Sagostund

 1. Ingrid skriver:

  Många sagor har jag hört och många sagor har jag läst, men någon saga från när jag var liten som satt sig på minnet kan jag faktiskt inte komma på. Jag kommer bättre i håg dem jag läste för mina egna barn. Det blåser på månen, var en saga som jag gillade.
  Jag önskar dig en god natt och en skön söndag!
  Kram, Ingrid

 2. Musikanta skriver:

  Jag läste ju massor av sagor när jag var liten, men inte kommer jag ihåg att de skrämde mig det minsta. Man var ju jätteglad när häxan åkte in i ugnen så Hans och Greta blev räddade t.ex. Syrsan och haren är en fin och tänkvärd fabel – det håller jag helt med dig om.
  Ingrid

 3. Musikanta skriver:

  Roligt att läsa dina svar. Jag har inget som helst minne av att jag tyckte att sagorna var hemska. Det var ju rätt åt den hemska häxan att hon åkte in i ugnen när hon hade tänkt att äta upp Hans och Greta kommer jag exempelvis ihåg att jag tyckte. Håller med dig om att syrsan och haren är en tänkvärd fabel.
  Ingrid

 4. Paula skriver:

  När jag var liten älskade jag fabler. Ibland var de lite kluriga så mamma fick förklara sensmoralen. Nog måste man få trigga barnens fantasi med lite hemskheter också, bara det goda segrar på slutet? Är glad att jag fick höra och läsa så många sagor som barn, ibland tror jag rentav att jag lever i en saga själv!

 5. Pingback: Fem en fredag v. 40: Ordspråk - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *