8710 – Tredje dagen i London

Fredagen skulle kunna ha rubriken ”London i regn”. Det blev inte så mycket promenerande av förklarliga skäl, men ändå en aktiv dag.

Vi började med att ta det lite lugnt och hann till och med med varsitt varmt bad innan vi gick ut.

Tanken var sedan att vi skulle ta overgrounden in till stan och snabbt ta oss till V & A, Victoria and Albert, för att äta lunch och sedan se en fotoutställning.
Nu ville det sig inte riktigt och något gjorde att det blev stopp i trafiken och tåget togs ur trafik. På obestämbar tid. Så det var bara att gå ut i regnet och leta efter en buss för att ta oss till underground, T-banan. Det tog mycket längre tid.

Till sist var vi framme och hann medan man fortfarande serverade lunch i Members room. Man kan äta lunch till klockan 16:00.

Det var skönt att komma upp till den lite avskilda restaurangen, som dessutom har bordsservering. I den för allmänheten, icke medlemmar, ska man dels hämta sin mat vid en disk, sedan dryck vid en annan, betala vid en tredje och slutligen balansera sin bricka på jakt efter en ledig plats. Jag var ju där i oktober förra hösten och såg utställningen om Frida Kahlo.

Jag valde en laxsmörgås som serverades med pommes frites och majonnäs. Till den ett glas chardonnay.


Sen fick jag för mig att jag skulle dricka en kopp kaffe med någon kaka. Det skulle jag inte gjort. Jag blev så besviken på kakan, som jag trodde skulle vara som en svensk bit blåbärspaj. Det var någon vegansk företeelse som smakade som torr spånskiva. Egentligen borde jag inte ätit den, men så länge jag hade kaffe så funkade det. Men efteråt kändes den som en klump som satt ända upp i halsen.

Det pågick flera utställningar som kunde varit intressanta. Men eftersom klockan var mycket fick vi nöja oss med en. Eller jag fick, för Petter hade redan sett utställningen. Han har medlemskort och kan gå dit så ofta han vill och hinner. Han satte sig och läste medan jag tittade på bilderna.

Fotografen Tim Walker ställde ut en mängd foton av både föremål och berömda modeller. Många bilder var mest märkliga, men jag kände genast igen en av bilderna, Pastel cats från 1998.

Jag har läst på lite i efterskott och det är hans mest kända verk. Man fick också veta att katterna helt självmant lagt sig i den position de har på bilden, den är alltså inte arrangerad. Inte heller behöver man oroa sig för att katterna tvingats färga pälsen. Det är pigmenterad talk som man sedan lätt kunde borsta ur.

När vi sedan väntade på bussen passade vi på att slinka in en stund i Bromton Oratory. Det är en av oratorianernas kyrkor, en kyrkoinriktning som John Henry Newman startade.

Det var verkligen inte roligt ute, kallt och regnigt. Vi åkte ner till stan för att så småningom gå och äta. Men på vägen dit tittade vi på den där julbelysningen som tändes dagen innan och som gav upphov till den väldiga folkträngseln. Ser ut som änglavingar.

Vi letade upp en Body Shop eftersom jag glömt min handcrème hemma verkligen behövde köpa en. Aningen dyrare än hemma, lite drygt 60 kronor istället för de 50 man tar där jag brukar köpa.

Jag var verkligen inte hungrig efter den hemska kakan vid den sena lunchen. Vi gick in på Joe and the juice i Soho och drack varsin Joe´s AMG, med äpple, mynta och ingefära (apple, minte, ginger). Riktigt god, men sjukt dyr.

Vi satt där ett bra tag innan vi gav oss ut igen. Målet var Balans, en trevlig restaurang med bra mat. Jag har varit där vid flera tillfällen.

Man rekommenderade en köttgryta, boeuf bourguignon, som Petter åt, men jag nöjde mig med en liten förrätt ( Crispy Pork Belly goats cheese croquette, caramelised fennel, pickled apple & walnut dressing) och en sallad med endast gröna blad och vinaigrette ( Mixed Leaf Salad house vinaigrette ).

Medan vi satt inne på restaurangen, vi hade ett fönsterbord, blev regnet allt värre och vräkte ner. Som tur var hade jag en regncape i ryggan.

Vi tog oss till bussen som skulle gå ända hem. Men det tog tid eftersom det var hemska köer. Jag blev så illamående och när vi äntligen var framme skyndade jag mig av och råkade tappa min mössa och upptäckte det inte förrän bussen redan åkt igen. Så det blir till att punga ut med pengar för en ny mössa. För jag får huvudvärk om jag går barhuvad så här års. Jag hoppas hitta någon för under 200 kronor. Men vi får väl se. Förargligt i vart fall för jag har nyligen köpt den.

Det var skönt att komma hem. Det var på det hela taget en bra dag, men regnet gjorde att vi inte gick så mycket. Inte många steg blev det.

Siffrorna i rubriken är antal steg jag gick under dagen. Datumet det handlar om är fredagen den 15 november.

Det här inlägget postades i Livet, Resor, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

4 svar på 8710 – Tredje dagen i London

 1. Micke skriver:

  Surt att tappa sin mössa när man så väl behöver den…retligt när du precis köpte den också men så kan det väl bli ibland.
  England, besökte det första gången på 90-talet tillsammans med min fru då vi vunnit en resa dit hos nån radiostation….riktigt fint var det minns jag att jag tyckte och på cafet fick vi te och en kaka…en god kaka till skillnad från det du fick. 😉

  Varit där några ggr efter det…ett fint land tycker jag…antingen är det som i Emerdale eller så är det en storstad med allt vad det innebär för att vara i England.

  Ha det bäst nu.

 2. Znogge skriver:

  Så snopet att tappa mössan dels för att den var tämligen ny, dels för att du behövde den. Själv avskyr jag tyvärr att ha mössa men ibland finns behovet ändå. Hoppas vädret bättrar sig hos er.

  Kram

 3. Pingback: Fem en fredag v. 46: Mat | Kraka

 4. Ingrid skriver:

  Ännu en dag full av aktiviteter och en del motigheter. Jag tänker på den torra kakan, den tappade mössan och det tråkiga vädret. Hoppas att det varit trevligare i dag!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *