Lucka nummer 3 – ”Mitt bästa tips för att göra en liten insats för miljön”

Johanna Kajson har en julkalender där man får ett bloggtema varje dag. Årets tema för kalendern är Sharing is caring och handlar om olika saker man kan dela med sig av.

Jag är verkligen ingen vän av skatt på plastpåsar. Speciellt inte de där tunna påsarna man köper frukt och grönt i. Dem använder jag som soppåsar, vilket är det mest plastsnåla alternativet.
Jag har sorterat sopor sedan 1980-talet och det lilla som blir kvar att kasta i hushållssoporna räcker det gott med att lägga i en tunn påse.
Tyvärr kommer jag att sluta med det när de ska kosta 30 öre styck. Jag har redan införskaffat flergångspåsar, tvättbara, att använda i grönsaksdisken. Man kan ju fundera på hur klimatvänligt det är att tvätta påsar. För till skillnad mot kassar att bära i måste de här tvättas ofta av hygienskäl.

Återanvändning av plastpåsar är mitt tips. Dra ner på all onödig shopping, speciellt sådan som kommer från länder långt bort. Transporter är en stor bov i dramat.

*Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

Det här inlägget postades i Kajsons julkalender 2019, Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Lucka nummer 3 – ”Mitt bästa tips för att göra en liten insats för miljön”

 1. Ingrid skriver:

  Plastpåsar köper jag inte så ofta, men återanvänder dem så länge det går. I korgen, kassen och handväskan ligger alltid en hopvikt plastpåse.
  För övrigt gör jag i stort sett som du.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Plastkassar är ovanligt att jag köper. Jag har en sådan där hopvikbar kasse från IKEA med mig. Om jag köper en plastkasse så återanvänder jag den flera gånger tills den slutligen blir soppåse.

   Ha en fin dag!
   Kram

 2. znogge skriver:

  Själv använder jag samma påsar varje gång jag storhandlar och köper inte någon ny förrän förrän någon går sönder.

  Plast är helt klart en miljöbov. Själv förstår jag inte varför varenda slanggurka måste plastas in. Det tycker jag verkar väldigt onödigt. Sopsortering är en självklarhet tycker jag så numera går det på rutin. Då blir det inte mycket restavfall i tunnan så vi har inte tömning varje vecka längre.

  Alla kan vi göra något!

  Kram

 3. Mia skriver:

  Håller med!!! Det känns lite som att sila mygg och svälja kameler… vi ska få nya soptunnor med avdelning för hushållsavfall, det har jag inget alls. Det lilla som blir får grannens höns, så jag har tur 🙂

 4. Här i Falun får vi ta frukt och grönt i såna där papperspåsar för komposten sedan vad jag vill minnas våras? Hur bra som helst, man bär hem frukt och grönt i dessa påsar och kan sedan använda dem för komposten :D.

 5. Annica skriver:

  Tycker de flesta affärer har bytt bort påsarna i plast mot mer miljövänliga sorter, vilket är bra. Jag använder ofta tygkassar och till frukten har de på mitt Coop papperspåsar vilket jag bara älskar. Jag tror att vi är många som sköter oss otroligt bra när det gäller plaståtervinning och hållbart tänkande, de är de få som inte sköter sig som vi tyvärr måste åt.
  Önskar dig en fin dag!
  /Annica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *