Fem en fredag v. 51: God jul!

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad gillar du mest med julen?
 2. Hur kommer du spendera årets jul?
 3. När slutade du tro på tomten?
 4. Byter du någonsin en julklapp du får?
 5. Brukar du ha uppesittarkväll?

 

 1. Jag gillar hela konceptet. Adventstiden med väntan på jul. Själva ordet advent betyder dock ankomst, inte väntan som många tror.
  Jag gillar ljusen, adventskalendrar, julmaten och att man småfuskar med julbord under december. Julklappar är viktiga. Jag förstår däremot inte den stress och köphets som många skapar runt sig och helgen.
  Julen är självklart viktig som religiös högtid, men för mig är påsken viktigare när det gäller min religionsutövning.
 2. På julafton ska jag och min son åka till min bror och svägerska. Vi har inte firat jul tillsammans sedan 1991, det år vår pappa dog.
  Jag har själv bjudit dit mig och sedan frågade min bror om F också ville komma. Min bror hade en stroke för ett år sedan och det påminner om livets ändlighet.
  F var bara 6 år senast vi firade jul där, så för honom blir det en ny upplevelse att vara där på julen som vuxen.
  Jag vet inte hur de kommer att göra med julklappar, men vi har köpt till min bror och hans sambo. Det känns som att det är viktigare att ge än att få.
  Jag ska ta med en del mat, sådant som de inte äter men som jag vill ha. Sill och Janssons. Tänkte ta med lite fikabröd och godis också
  De två övriga julhelgsdagarna har jag för avsikt att vara hemma och plugga. Om det är tillräckligt lugnt hemma. De renoverande grannarna håller på varje dag, från morgon till kväll. Det går inte ens att lyssna på en ljudbok i oväsendet.
 3. Undrar om jag inte alltid vetat att det är vuxna som klär ut sig. Vi har aldrig haft tomte, men min bror var tomte hos kompisar till honom när deras barn var små.
 4. Nej! Bara om jag skulle få ett klädesplagg i fel storlek.
 5. Nej. Det är ingen tradition vi varken hade i mitt föräldrahem eller som jag haft som vuxen. Däremot har jag sena kvällsvanor i stort sett alltid.
  Något jag funderat på som vuxen är julklappsinslagningen. När jag var barn lackade vi paketen. Jag minns att jag bara var så där 7 eller 8 år och satt i rummet jag delade med mamma (det är därför jag minns hur liten jag var) med stängd dörr och lackade paket. Julklappar är ju en hemlis så då fick inte dörren vara öppen.
  Alla som hållit på med lack vet hur fruktansvärt lätt man skulle kunna sätta eld på allt omkring sig. Men det gjorde jag inte. Jag var verkligen mogen nog att smälta lack över öppen eld och lacka paket redan i lågstadieåldern. Men jag skulle aldrig våga lämna något barn ensamt i ett rum med dessa attiraljer.

 


Jag har snott bilden på nätet. Mest för att jag inte orkar ta reda på vad det heter på engelska och det måste man veta om man ska söka bilder på pixabay. Men jag tror nog att jag kan bli förlåten. Funderar faktiskt på om jag ska köpa lite lack i år. Det luktar så gott när man håller på.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

7 svar på Fem en fredag v. 51: God jul!

 1. Ingrid skriver:

  Så roligt att läsa dina svar! Bilden av vem du är klarnade ännu en liten aning.
  Julklappsinslagningen är verkligen en sak för sig. Lackning skulle man ju ha ägnat sig åt, för Bosse har nu i vuxen ålder erkänt att han som barn varit fena på att pilla av snören och tejpremsor och undersöka innehållet i paketen utan att jag märkte det. Visserligen satte jag inte etiketter på klapparna förrän det sista jag gjorde kvällen innan julafton, men han hade koll i alla fall.
  Ha en riktigt fin svartsöndag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Haha… Tror inte jag vågade kika i ett endaste paket under uppväxten. Men skaka och klämma på dem gjorde man ju förstås.
   Begreppen svartsöndag är jag inte bekant med. Försökte googla, men hittade bara till dig och ett inlägg 2015. Förstod att det är en söndag du vilodagsen inte gäller.
   Ha en fin söndag du också! Den börjar om 7 minuter. 🙂
   Kram

 2. Mia skriver:

  Vilken fin jul ni kommer att få <3 Att lacka julklapparna hade jag glömt bort, det gjorde jag förr, jag tyckte det luktade gott också 🙂

 3. Paula skriver:

  Så många fina traditioner kring jul som du värdesätter, och så spännande med julfirande med din bror o övriga. Jag har inte alls samma erfarenheter av julen, men numera går det bra ändå, önskar dig en skön och fin julhelg

  • Kraka skriver:

   Jag brukar för det mesta jobba på julen. Men i år har jag turen att vara ledig. Jag uppskattar lugn och ro och bekymrar mig inte alls om att vara ensam på julen. Nu ska jag ju inte vara det på julafton, men resten av helgen planerar jag att vara hemma med katterna.
   För många är julen en massa ångest och jag förstod när jag var på träff för volontärerna i en kyrka inne i stan och som jobbat under julen att det handlade mycket om att slippa ensamheten och känna sig snäppet över dem som kom dit som gäster. Själv ska jag baka för femte året till deras julfirande för hemlösa och ensamma. Men att ta en plats som volontär från någon som behöver den för att slippa vara ensam skulle jag inte göra. Det är enorm konkurrens om att vara där och duka, diska och annat.

 4. Pingback: Fem en fredag v. 52: Slutet gott - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *