Lördagen före jul – En dag med list-a

Snart är det jul. Inget som i sig självt stressar mig numera. Annat var det när jag var gift och det las hundratals krav på mig. Hans föräldrar och mormor skulle komma på julmiddag och den skulle jag fixa. Varje år. Han hade ju ett arbete att sköta och hann aldrig hjälpa till. Jag jobbade ju bara dryga 100% som intensivvårdssjuksköterska, men det räknades inte som att ha ett arbete. Att jag inte satte ner foten berodde troligen på att min ursprungsfamilj haft, och hade, den uppfattningen. Jag fick ofta höra att jag inte kunde vara trött eftersom jag inte jobbade. Att ”sitta på sjukhus” var inget jobb.

Numera tar jag helgerna som de kommer. Men efter den här hösten, då jag inte hunnit med ordentligt på grund av kombon arbete och studier, behövs en viss make over.

Listan har en egen kategori som heter En av alla dessa dagar.

När gick jag upp?

Jag vaknade klockan 9 prick av att grannarna börjat sitt borrande, eller möjligen är det någon högljudd skruvdragare.
Först fattade jag inte varför det väsnades mitt i natten. För det var alldeles mörkt ute. Men sedan såg jag vad klockan var och insåg att det skulle bli ännu en av dessa dagar då jag måste gå med hörselskyddskåpor hemma.

När jag kom ut i hallen blev jag inte precis gladare. Orvar hade krafsat hål på 3 av kattsandspåsarna och hela golvet var fullt med kattsand. Det var bara att sopa upp. Som tur var låg den där så fint och var ren. Hällde den i tunnan för kattsand och lite i deras lådor. Men det var så sjukt onödigt!

Samtalsämne/tankar vid frukosten?

Jag orkade knappt tänka. Är så trött på att det aldrig är tyst här i huset. Just de här grannarna har hållit på i över en månad nu. Men rent allmänt är det alltid någon som håller på och renoverar. Tid tar det också eftersom det inte är proffs som håller på.

Klockan 10:00 gick alarmet igång. Nu var det väl i och för sig ingen katastrof att vakna en timme tidigare, men jag hade uppskattat om jag haft lite lugnt i huset. Jag blir helt uttröttad av detta genomträngande ljud som verkar förstoras när det leds i betongen.

Tittade klart på På spåret. Hade så där 20 minuter kvar. Det blev lite ”hattigt” eftersom jag var tvungen att pausa när borren satte igång.

Vad serverades?

Först bara kaffe. Men efter drygt en timme gjorde jag ett par knäckemackor med ost.

Vad gjorde jag sedan?

Efter att ha samlat ihop mig och insett att det bara var att gilla läget började min långa dag:

 • Klädde mig.
 • Gick till tvättstugan.
 • Startade 2 maskiner, de enda jag skulle tvätta idag.
 • Konstaterade att borrljudet hördes i tvättstugan också, 4 portar bort.
 • Gick hem och gjorde en kopp kaffe.
 • Plockade med mig lite studiematerial eftersom ljudet i alla fall var mindre i tvättstugan. Insåg att jag nog fick sitta där till klockan 15. Då skulle både min tvättid och den tillåtna tiden för oljud vara slut.
 • Torkade tvätten och läste i tvättstugan. Det är fruktansvärt obekvämt att sitta där.
 • När tvätten var torr bar jag in den. Klockan var bara 12:45. Men jag kunde ju inte sitta i tvättstugan hela dagen.
 • Drack lite kaffe medan öronen värkte och borrandet dånade.
 • Funderade på att åka till stugan för att se till den. Det var inget jag planerat att göra, men någonstans måste jag ju vara och den platsen var uppenbarligen inte hemma.
  Ja, ni förstår nog hur less jag är på det här jäkla renoverandet. Det är en never ending story i vår förening. Det är likadant i den porten min son bor. Jag är helt slutkörd eftersom jag aldrig får sova ordentligt mellan arbetspassen. Även om jag ”sover” så påverkas kroppen negativt av just den sortens buller. Det finns det forskning som bevisat. Man kan till och med få hjärtinfarkt av det.
 • Hämtade in leverpastejen från balkongen. Det är det bästa med att ha inglasad balkong, det ger ett extra kylskåp under vintern.
  Skar den i 3 bitar och la 2 i frysen.
 • Gjorde ett par mackor med leverpastej som jag åt som lunch.
 • Bar ut till återvinningen.
 • Tog en titt på det extraförråd jag hyrt i föreningen. Ska avveckla förråd hos Shurgard. Av ekonomiska skäl. Det är dyrt att hyra där.
  Men nyckeln jag fått passade inte till någon dörr. Jag kom in i en smal korridor och kunde gå genom hela fastigheten. Men jag kom inte in i något av utrymmena där förråden är. Det var verkligen inte min dag.
 • Gick ner till Akalla och hämtade ett paket. Karln i affären där de lämnar ut paket vägrade förstå vad jag sa. (Jag har hämtat av honom förut så han var verkligen bara dum idag). Jag var tvungen att ge honom numret på engelska för att få mitt paket. Är så trött på alla affärer där man  inte pratar svenska längre. Inga kontanter och ingen svenska. Suck!
 • När jag kom hem bestämde jag mig för att avvakta till klockan 15 för att se om de tänkte följa föreningens regler och sluta borra.
 • Gick upp och knackade på eftersom de fortsatte borra. Men ingen öppnade. Fega är de också!
 • Ringde akut fastighetsservice och fick telefonnumret till störningsjouren.
 • Orkade inte ringa utan bestämde mig för att avvakta.
 • Till min glädje kunde jag konstatera att han som renoverade blivit rädd när jag knackade på. Jag har pratat med dem förut om vilka tider som gäller och fått svaret: ”This is work. I can make noice”. Men nej, det får man inte enligt reglerna i föreningen. Jag har varnat om att jag skulle ringa störningsjouren. Men då om att man började klockan 7 istället för klockan 9. Tror att han förstått att jag menar allvar. Det här är mitt hem och jag har rätt att inte ha byggarbetsplats mellan 07 och 22. Det räcker minsann mellan 9 och 19 på vardagar och 9 och 15 på lördag, söndag och helger. Misstänker att det kommer att borras och hamras hela julhelgen. Inte första gången i så fall.
 • Gjorde köttbullar.
 • Började titta på sista avsnittet av Killing Eve medan köttbullarna blev klara. Steker dem alltid på långpanna i ugnen. Åt en clementin, eller vad de nu heter de där små citrusfrukterna. De har olika namn hela tiden.
 • Tog ut plåten och ställde för att svalna. Fortsatte titta klart på Killing Eve medan jag åt några köttbullar.
 • Tog ett bad och tvättade håret
 • Passade på att vila lite när det äntligen var tyst, eller i vart fall bara de vanliga ljuden. Det är så sjukt lyhört.
 • Gjorde kaffe och åt dagens godbit ur Delicato-kalendern.
 • Pluggade.
 • Drack lite vin och åt nötter medan jag läste.
 • Upptäckte att det inte finns ett enda inlägg från när vi var i Amsterdam i april. Men jag har en massa uppladdade bilder men utan bifogning till inlägg. Är det någon av mina läsare som minns om jag skrev något under resan? Jag trodde att jag gjort det.
 • Diskade.
 • Pluggade en stund till.
 • Sedan var det sovdags och klockan var över halv två.

Köpte jag något?

Nej.

Struntade jag i något som jag hade tänkt göra?

Nej, jag hade ingen exakt plan vad som skulle göras just idag. Jag har ett arbetspass kvar före jul och måste tänka på att orka. Jag behöver ha i alla fall lite lördagskväll när jag är ledig.

Middag?

Ett gäng nystekta köttbullar.

En bra sak som hände under dagen?

Att det blev slut på borrandet på eftermiddagen.


Vad tänker jag när jag läser mina svar?

Att det inte är underligt att jag känner mig trött när det är sånt oväsen hemma de allra flesta dagarna under ett år. Det skulle aldrig fungera om jag inte bodde i stugan flera månader och på andra ställen. Förstår inte hur grannarna står ut. Jag gör det i alla fall inte.

 

Den som känner för det får gärna också svara på frågorna. Det är bra att titta tillbaka och reflektera lite vad det blev av dagen.

Det här inlägget postades i En av alla dessa dagar, Livet. Bokmärk permalänken.

11 svar på Lördagen före jul – En dag med list-a

 1. skogsnuvan skriver:

  Kära nån jag blir alldeles matt. Hann du verkligen med allt detta. Jag har max tre saker på min lista idag. Göra pressgurka, hämta ved, steka revbensspjäll och göra middag till Broder B och hans fru och mig förstås.
  Jag ville bara titta in och önska dig God Jul och ett Gott Nytt År

 2. Ingrid skriver:

  De där renoveringarna är jobbiga för omgivningen och behöver man dessutom få sova på dagarna måste det vara hemskt. Jag minns när Hassine var här hos oss och målade och tapetserade och en granne i huset kom in och klagade någon gång på förmiddagen. Vi hade inte aning om att hon jobbade natt.
  Annars hann du ju med en hel del under din lördag. Så ser det ofta ut när man spaltar upp en dag då man tycker att man inte gjort så mycket.
  Ha en fin helg och en God Jul och Gott Nytt År!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Idag är det fortfarande tyst fastän klockan är tjugo i tolv. Om jag inte hört lite sus i rören skulle jag trott att alla andra i huset dött under natten. Tror aldrig jag upplevt en sådan tystnad någonsin i det här huset på dagtid och då har jag ändå bott här sedan 1981. Fast inte varje dag förstås, jag gör ju mina ”utflykter”. 🙂

   Önskar dig en riktigt god jul och gott nytt år! Ser fram mot din årskrönika och ett nytt år med din blogg.

   Stor KRAM

 3. Znogge skriver:

  Så mycket du hann med under din dag.
  Vilken tråkig och märklig syn att ditt arbete inte skulle räknas. Om det är något arbete som verkligen kräver mycket och är slitsamt så är det garanterat inom vården.
  Människor som renoverar i tid och otid är verkligen irriterande. Vissa ljud fortplantar sig genom hela huset och är helt omöjliga att bortse ifrån. Fegt att de inte öppnade dock…

  Nu hoppas jag att du får en fin och vilsam 4:e advent!

  Kram

  • Kraka skriver:

   Jag har alltid blivit behandlad som ett ufo i min familj. Inte minst för min kristna tro och kyrklighet. Men också för att jag valt att gå min egen väg både vad gäller yrkesval och fritidsengagemang.

   Betong leder verkligen ljud på ett speciellt sätt. Jag hör varje gång när centrifugen sätter igång hos någon i min port som har tvättmaskin i hemmet. Många tvättar nattetid och det är hemskt irriterande. Men det är inte förbjudet och jag ”bjuder igen” med mina sena bad. Inte för att hämnas, men för att jag har sena vanor och när ingen annan tar extra hänsyn tycker inte jag att jag behöver göra det heller. Det brusar ju inte mer i rören när man fyller ett badkar än en tvättmaskin.
   Idag är det, ännu så länge, onaturligt tyst här. Inte ens mina hörselskadade grannar ovanpå har dragit runt med sina möbler. Det gör de annars ett par timmar varje dag på förmiddagen.

   Jag har inte kommit igång ännu med något alls. Sitter med ett tänt ljus och kaffe. Ska gå till kyrkan kl 15 och inatt ska jag göra ett arbetspass igen. Det sista före jul. Sedan hoppas jag att kollegorna är friska och krya. Jag har lovat ställa upp den 25:e och 26:e om någon är sjuk.

   Ha en riktigt fin 4:e advent!

   Kram

 4. Mia skriver:

  Åh fy fasen vilken dag, jag skulle bli skogstokig!!! Och riktigt förbannad blev jag när jag läste första delen, den som handlade om jularna när du var gift!! Nu hoppas jag att det är lugnare hos dig, så du får nån vila!

  • Kraka skriver:

   Ja, numera bestämmer jag över mitt eget liv och har väldigt klart för mig varför jag föredrar katter framför karlar. Skulle jag någon gång tvivla så finns det alltid någon dryg och elak patient som får mig att minnas. Jag hade en sådan förra natten jag jobbade.

   Önskar dig en fin 4:e advent och en god jul!

 5. Micke skriver:

  Undrar om man får föra sådant oväsen hur som helst utan att åtminstone meddela….här har de renoveringar i huset så fort någon flyttar ut…uppgradering kallas det vilket ju är bra men ibland blir oljuden lite irriterande får jag erkänna.

  Här tar vi också allt som det kommer, på julafton är vi bortbjudna men beräknar vara hemma i lagom tid.

  Ja…var det inte annorlunda förr?
  Tror samhället har förbättrats när det gäller ansvarsområden i hemmet.

  Ha det fint nu och God jul.

  • Kraka skriver:

   Tyvärr får man väsnas under den angivna tiden. Jag kollade upp det med kommunen när grannen snett över mig hade några öststatsjobbare där som bilade i badrummet i 2 veckor (!).
   Min son var uppe och tittade vad de egentligen gjorde och kom ner och sa att de inte hade en susning om vad de höll på med. (Min exman är rörmokare så vi kan lite om rörjobb). De har helt klart tunnat ur betongen för mycket Jag hör när grannen där uppe kissar i sin toalett, hör skvalet. Det ska inte höras så väl.
   Det är ett problem med alla dessa glada amatörer som registrerar en firma och sedan gör sådant de inte kan på riktigt. I vår förening har vi betydligt fler vattenskador än i jämförbara föreningar. Det får vi alla vara med och betala. Våra månadsavgifter höjs för att täcka kostnaderna.

   Ha en riktigt god och glad jul!

 6. Pingback: Nu är julen (nästan) slut | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *