Svartsöndag

Jag har fått lära mig av Ingrid att söndagen före jul kallas svartsöndag. Om jag inte missförstått innebär begreppet att det räknas som en ”svart” dag, det vill säga ingen vilodag råder.

Nu är det väl inte så att de flesta av oss håller vilodag numera i ordets rätta bemärkelse. Men det kan ju vara skönt att för en gångs skull slippa stå till svars för den icke helgade vilodagen. Speciellt som jag har mycket att göra och dessutom ska arbeta ett pass.

Vaknade av mig själv, eller om det var något katterna gjorde som väckte mig, och såg att klockan var 09:06. Det var fortfarande inget borrande. För första gången på en månad. Kändes nästan lite surrealistiskt. Som om apokalypsen landat och jag var den enda människan. (Apokalyps betyder egentligen uppenbarelse, men i modernt språkbruk har ordet fått stå för den yttersta tiden och undergång).

Jag gick i alla fall upp och gjorde kaffe och två knäckemackor, julknäcke. Katterna vill inte vara med mig längre, det märks så väl att hela dynamiken förändrats sedan Lucas gick bort. Visst, de kommer ut i köket och äter. Kingston hoppar upp i mitt knä ibland och ser mig djupt in i ögonen som om han vill ha svar på frågan vad jag gjort med Lucas. Orvar lägger sig ibland på kontorsstolen vid skrivbordet. Den som var Lucas favoritplats. Men mest håller de sig för sig själva. De sörjer sin vän, Lucas var en så färgstark personlighet.

Jag ligger helt klart lite efter i år. Tanken är ju att man ska tända ljuset varje dag, men i år är inget som det ska.

Började titta på Flatömysteriet. Såg halva första avsnittet. Orkade inte koncentrera mig just då. Tog ett bad istället och började förbereda mig inför kyrkobesöket.

Var i Akalla kyrka på mässan klockan 15. Det var den sista mässan, vi får inte ha någon söndagsgudstjänst där mer. Det är ett kontroversiellt beslut och när jag känner för det ska jag berätta mer. Men just nu är det bäst att jag låter bli.

Nu hoppas jag på en lugn natt med patienter som uppför sig vuxet. Om de är vuxna vill säga. Barn får naturligtvis vara som barn är.

Orvar på kontorsstolen.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Svartsöndag

 1. Ingrid skriver:

  Du har uppfattat budskapet om svartsöndag helt rätt. Egetligen borde den här söndagen inte varit rödmarkerad i almanackan.
  Jag hoppas verkligen att du får en lugn natt.
  Varm kram och en önskan om en riktigt God Jul!
  /Ingrid

 2. Znogge skriver:

  Det tar tid för djuren när en i flocken försvinner och visst sörjer de. Undrar kanske också. Miss T fick se Herr Hund när han hade somnat in. Luktade på honom och vände sedan. En del säger att det underlättar och kanske är det så men visst sörjde hon.

  Kram och ha en bra dag!

  • Kraka skriver:

   Jag tror att det underlättar när de fått se vad som hänt. Eller i alla fall upplevt sin kamrat som väldigt sjuk ett tag. Nu försvann han ju bara och de är misstänksamma mot mig och verkar undra var jag gjort av honom.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *