Helger och aftnar – Bloggutmaning i januari 6

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i januari med en fråga att besvara varje dag.

 

Idag är det trettondagsafton och sista röda dagen på flera månader. Gör ni något speciellt hos dig idag?

Nej, idag är det inte trettondagsafton!

Igår var det trettondagsafton, vilken alltid infaller 5 januari. Idag, den 6 januari, är det trettondagen.

Trettonhelgen firas till minne av då Kaspar, Melchior och Balthasar, aka de tre vise männen, som följt den ljusstarka stjärnan och kommit fram till stallet i Betlehem där Jesusbarnet fötts.
De överlämnade sina gåvor, guld, rökelse och myrra för att hylla den nyfödde konungasonen. För det var vad de trodde att han var.

Numera är det ingen ordning i julkrubborna. Men traditionsenligt ska dels Jesus inte läggas i krubban förrän på julaftons eftermiddag (egentligen inte förrän på julnatten, men man brukar ju ha julbön på eftermiddagen) och de tre vise männen ska under inga omständigheter vara placerade där under julen. Då hade ju inte ens kommit på att de skulle följa stjärnan.

Det finns lite olika seder runt Epifania, som trettodagshelgen heter, men jag har hittills inte firat med speciella bakverk vilket brukar vara vanligt. Men jag när en dröm om att plocka in det i mitt kyrkoårsfirande.
Gåvorna har inspirerat till moderna tiders julklappar. Men Jesus fick troligen gåvor redan vid födelsen då herdarna kom på besök. Kakan som hör ihop med epifania har inspirerat till mandeln i gröten. Men det var en kungakrona som någon fick och då skulle bli gift under året. Riktigt hur det gick till vet jag inte eftersom den där kronan brukar sitta på kakan, helt synlig. Om någon vet så får ni gärna berätta i en kommentar.

Eftersom jag jobbat natten och har planer för morgondagen kommer jag inte att göra något speciellt just den här trettondagen.
Jag hade en god vän, numera borta sedan många år, som kallade trettondagsafton, den 5 alltså, för årets första julafton och då åt man risgrynsgröt.

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i januari 2020, Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Helger och aftnar – Bloggutmaning i januari 6

 1. Ingrid skriver:

  Ja, i dag är det Trettondagen, julens sista helgdag och nu väntar oxveckorna. Det ska bli ganska skönt att komma in i rätt ordning igen, även om det inte betyder så mycket när man är pensionär.
  Jag hoppas att du sover gott nu och får en lugn och skön dag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Tack! Jag sov alldeles utmärkt. Drömde lite märkligt, men det finns ju alltid saker att bearbeta från vardagen.
   Hoppa du haft en bra sista julhelgsdag. Nu är det bara vardag framför oss.
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Ja, visst är det trettondagen i dag och den sista helgdagen på länge. Något firande blir det inte här men jag vet att i vissa länder är trettonhelgen stor. I morgon börjar husse arbeta igen och själv kör jag igång på torsdag. Lite vemodigt men samtidigt så är vardagens rutiner inte helt fel heller.

  Hoppas du sover gott efter nattens arbete.

  Kram

  • Kraka skriver:

   Min farbror med fru kom alltid på Trettondagen. Då lämnade mamma tillbaka den stora glasburken som vi sedan fick på hösten med inlagda Västeråsgurkor som de odlat vid sin stuga. Nu är de alla borta sedan flera decennier. Saknar alla helgrutiner som fanns när jag var barn. Saknar självklart dessa människor också.
   Kram

 3. Mia skriver:

  Mycket intressant!! Dina tankar fick mig att fundera och naturligtvis är det helt logiskt det du skriver om krubban.

  • Kraka skriver:

   Ja, egentligen är det logiskt. Men i vårt sekulariserade samhälle ses krubban mest som en dekoration. På samma nivå som julgranen och tomtarna.
   Jag kollar a l l t i d om Jesusbarnet ligger löst. Även om det står ”Rör ej!”
   Har ingen krubba, men har funderat på att skaffa en. Då ska Jesus vara löstagbar och de kloka männen inte dyka upp förrän på trettondagsafton. Sen kan de ju få står där till tjugondag Knut. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *