Intressant på riktigt

Att jag inte är någon vän av statiner är ingen hemlighet. I alla fall inte om man känner mig. Jag tvingades ta denna medicin när jag var i 50-årsåldern efter att en läkare ansåg att mitt kolesterol var för högt. Det låg visserligen under högsta referensvärdet, men läkare är lite besatta av att man ska ligga vid nedre kanten.
Redan efter en vecka hade jag fått en sådan muskelvärk att jag hade svårigheter att röra mig inomhus. För att inte tala om att ta mig till och från jobbet. När jag påpekade detta tyckte läkaren att det var väl inget att bry mig om, jag fick väl stanna hemma och hålla mig i stillhet.
Nu vet ju den som känner mig att sådant trams finner jag mig inte i. Jag slutade med medicinen direkt och kunde sedan återgå till smärtfria promenader. Jag pratade med en vän som är läkare och hen sa att det aldrig skulle falla hen in att äta statiner.
Det jag däremot gjorde var att sluta smeta fett, smör eller margarin, på mina smörgåsar.  Det har gjort att jag ligger en helsiffra under mina tidigare värden. Jag ligger ungefär i mitten av referensintervallet. Men ändå påpekar läkare, som bedömer mina provsvar, varje gång att värdena är för höga. Något jag suckar lite åt och struntar i.

Håll till godo och roa er lite med denna intervju. Den är intressant. Intressant på riktigt.

 

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Intressant på riktigt

 1. Znogge skriver:

  Jag läste om detta på nätet för någon vecka sedan. Visst är det skrämmande att så pass många människor i Sverige medicinerar med statiner. Husse gör det så kanske är det dags att börja ifrågasätta det eller helt enkelt sluta…

  Kram

  • Kraka skriver:

   Ja, det är läkemedel som var och varannan verkar ha. Där har läkemedelsindustrin verkligen sålt in sig. Finns all anledning att ifrågasätta omm det verkligen är nödvändigt.

   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Jag har alltid varit väldigt förtjust i smör och grädde och när jag blev äldre och fick krämpor som krävde provtagning, var jag ju nästan säker på att mina kolesterolvärden skulle var dåliga, men så var det inte. Jag ligger jättebra till enligt min läkare på osteoporosmottagningen, så jag fortsätter med lite extra smör på det rostade brödet, äggröra med en extra smörklick i och vispgrädde både här och där.
  Ha en fin tisdag!
  Kram, Ingrid

 3. Kraka skriver:

  Jag gillar ostar, salami, bakelser och annat som är fett. Så jag tog bort det där onödiga som jag inte kände att jag saknade. Men några statiner göre sig icke besvär i mitt liv. De är portade.

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *