Första maj, D-vitamin. vandring, bad, blomning och rabarber – Bloggutmaning i maj 1, 2, 3, 4, 5 & 6

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i maj med en fråga att besvara varje dag.

Jag hann inte riktigt med i början av månaden och tar några datum i en klump. Inlägget blir långt, men är egentligen flera inlägg och kan med fördel delas upp och det blir jobbigt att läsa.

Första maj idag, och majtåg är inget som man får gå. Dock ska man hänga rött ut genom fönster eller balkonger. Gör du detta?

Nej, jag hade dels missat det här med röda uthäng dels var det en fredag i år och just nu är fredagar en av mina arbetsdagar.
Men jag kan dela med mig minnet av min första demonstration:
Tror det var 1972, kanske 1973. L (min vän röntgenläkaren), hennes man (på den tiden hennes pojkvän) och jag skulle demonstrera i Södertälje. Minns inte om det var några fler från vår vänkrets som var med.
Hur som helst så fick jag hålla i ena änden av en banderoll. Kände mig stolt och glad. På slutet av demonstrationen fick vi med banderoller gå upp på scenen (måste varit i Stadsparken) och stå där medan alla tal hölls. Länstidningen var givetvis på plats och fotograferade.
Dagen efter kunde jag konstatera att jag var med på första sidan i tidningen och syntes jätteväl. Min pappa skulle, trots att han var med i partiet och hade förtroendeuppdrag, inte tyckt om att jag demonstrerat. Man visade inte upp sin politiska inställning i vår familj. Absolut inte.
Men av någon anledning missade båda mina föräldrar att jag var på bild i tidningen. Troligen för att de inte ens kunde föreställa sig att jag gjort något sådant.
Sedan dess har jag varit med i många demonstrationer. Inte bara Första maj.

 

Alla månader med R i sig sägs det att man ska tillsätta D-vitamin. Så nu slipper man det. Tar du D-vitamin?

Ja, efter att ha haft en grav D-vitaminbrist så har jag megakoll på mitt värde. Förra sommaren slutade jag ta D-vitamin i maj och började sedan i september igen. Men jag kunde se på mitt blodvärde före och efter sommaren att jag tappat enormt mycket. Svaret från läkaren, som man får från labbet jag använder mig av, var att det kanske kunde räcka men att det var tveksamt. Så i år äter jag hela tiden. Speciellt som många forskare tror att just D-vitaminbrist kan orsaka en svårare covid-19-infektion.

 

Brukar du gå på vandring?

Ja, vandring är ett av mina största intressen.
Jag har ingen bakgrund med friluftsliv. Vi var ute i skogen någon enstaka gång varje år och letade svamp (kantareller) med tveksamt resultat. Pappa var mest intresserad av att packa upp kaffekorgen.

1977, på sommarlovet när jag läste mentalskötarutbildningen, jobbade jag 3 veckor som handikappshjälpare på en resa med RTP, Riksförbundet Trafik och Polioskadade. Man hade fickpengar och mat och husrum, lite halvideellt alltså. Men den resan förändrade mitt liv på flera sätt.
På en av de lediga dagarna, man var ledig en dag i veckan, fick jag fälja med en av sjukgymnasterna på en dagsvandring i Årefjällen. Trots att jag var alldeles svullen i nacken av knottbett så var det inte bara av knotten jag blev biten. Jag blev en biten vandrare också.
Jag har vandrat, förutom lite i mindre skala i Sverige, Inkaleden i Peru, i Patagonien dels i Torres del Pain i Chile och i Los Glaciares i Argentina, i bergen i Marocko, i östra Nepal i Kanchenjungaområdet, på Kamchatkahalvön och om pandemin lägger sig så har jag vandringsresor beställda både till nordvästra Nepal och till Japan. Vandra är livet!
Jag har också vandrat flera av de marscher som brukar ses som förberedelse till Nijmegen. Tyvärr har jag (ännu?) inte vandrat den legendariska marschen i Nederländerna. Men den är en levande dröm.

 

Nu så här i maj, kommer du eller har du badat utomhus?

Nej! Aldrig livet.

 

Har syrenen och häggen börjat blomma hos dig ännu?

Inte vad jag vet. Har inte sett varken syrener eller hägg ännu.

 

Rabarber är något många har i trädgården, äter du rabarber?

Jag älskar rabarber. Är uppvuxen med rabarberkräm. Men det är sällsynt i mitt vuxna liv. Däremot rabarberpaj. En stor favorit till kaffet.

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i maj 2020, Livet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Första maj, D-vitamin. vandring, bad, blomning och rabarber – Bloggutmaning i maj 1, 2, 3, 4, 5 & 6

 1. Ingrid skriver:

  Så bra att det kan vara positivt att äta D-vitamin med tanke på covid-19, för jag äter en tablett varje dag.
  Rabarberpaj hör våren till och rabarberkräm också, men när Åke fick gikt fick vi dra ner på just rabarber. Till slut gjorde jag alltid en liten äppelpaj till honom när resten av familjen åt rabarberpaj.
  Jag gick förbi flera syrenhäckar på min promenad i dag och kunde konstatera att de slår ut när som helst.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag äter 75 microgram varje dag. Det är en dos som visat sig vara lagom för mig. Jag har ju tagit regelbundna prover. Då jag hade min grava brist åt jag det dubbla under ett par månader för att få upp värdet.

   Rabarber är inget för den som har gikt. Tyvärr. Det är för mycket syra.
   Syrenerna borde väl slå ut här också, men jag vet inte om det finns några här hos Fia och U. Men någon i Stojby borde väl ha.

   Kram

 2. Hade ingen aning om d-vitamin och just Covid19, tror att jag ska gå och köpa det. Har aldrig testat mig för d-vitaminbrist men skulle ju inte förvåna mig om jag har lite brist i saken, speciellt då mitt järnvärde inte är speciellt bra även om blodvärdet är det.

  Sedan din kommentar hos mig idag. Jag brukar inte skriva så här tillbaka för att jag vill inte ta fokus från andra inlägg men din kommentar värmde så otroligt mycket. Att du verkligen brytt dig så mycket att du tänkte kolla så jag var okej, det är nog det finaste jag läst någonsin. Vilken medmänniska du är, jag har inte tillräckligt med ord för att skriva hur fint det var men hoppas verkligen du tar till dig att jag blev innerligt varm av din kommentar. <3

  • Kraka skriver:

   Vi människor behöver ta hand om varann. Inte bara i pandemitider utan överhuvudtaget. Jag är mycket av en enstöring som trivs i eget, eller katters, sällskap. Men vänner på nätet är en del av min närkrets. Visste ju att du skulle starta en bloggutmaning i maj också. Det kändes självklart att du inte bara skulle sluta med dina utmaningar och när det inte dök upp någon för maj ett par dagar innan blev jag orolig för dig. Skönt att allt var, och är, okej med dig.

 3. Znogge skriver:

  Jag brukar aldrig äta D-vitaminer som tillskott men det är kanske läge för det nu.
  Så otroligt många intressanta vandringar du har gjort i spännande miljöer och fler väntar när det är läge. Härligt att ser fram emot!

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *