So far so good

Lördagskväll, sen lördagskväll, sittande i min säng på mellanvåningen i Tornet. Två tredjedelar av helgen är avverkade. Bara ett arbetspass kvar och sedan är det måndag igen. Skönt!

Fredagsförmiddagen gick åt till att packa lunchlådorna för de tre passen. Stekt falukorv, vita bönor och stekt ägg för fredagen, sill i ramslökssås och potatis för lördagen och det som vankas imorgon, söndag, är biff Lindström, potatis och broccoli.

Som vanlig parkerade jag och gick sedan till sjukhuset. Stannade en stund vid planteringen nära Linnéstatyn.

Arbetspasset rullade på och det var egentligen lugnt. Nästan som när allt är som vanligt. Förutom skyddsutrustningen förstås. Jag tog en kaffepaus och åt en tårtbit från en av tårtorna vi fått från en tacksam anhörig till en av våra covider som frisknat till och lämnat IVA.

Slutade 23:30 och efter dusch och hårtvätt åkte jag hem. Fia var vaken och ute i ett av deras förråd när jag kom hem. Vi pratade en stund och jag fick med mig en tekopp, en liten skål och en sådan där sak man använder då man silar bort skal och liknande ur slasken. Vet inte vad de heter, men ”alla” har nog en sådan. Jag har en hemma. Ser efter lite googlande att de heter slaskrensare (bild om du klickar på länken). Sakerna kom från Manolia och skulle nu långtidsförvaras i förrådet. Tekoppen var det jag fick syn på först och den hade jag saknat och ångrat att jag inte tagit med mig till Tornet.

På väg till Tornet fick jag syn på min nya granne. Eller kanske min grannes barn snarare. Hen tittade ut från den stora uggleholken som sitter högt upp på Tornets bakre vägg. Måste nog erkänna att jag aldrig trott på att det verkligen skulle flytta in en uggla där.

När jag gått in till mig satt jag en stund vid köksbordet och tuggade på lite ost och korv. När jag satte alarmet, medan jag fortfarande satt där, var det 3 timmar och 58 minuter tills det skulle väcka mig. När jag sedan la mig hade jag svårt att somna.

Alarmet väckte mig 04:45 på lördagen, men jag gick inte upp förrän 05:00. Jag var hur trött som helst. Hade sovit max 3 timmar och en kvart .

Iväg till jobbet. Kollade om ugglan tittade ut, men den var inte synlig. Det var nog väl ljust ute.

Dagen gick snabbt och det var först den sista timmen som det kändes segt. Man hade beställt frukost från Askelyckan. När man gjorde beställningen var det meningen att var och en skulle betala vad det kostade. Men sedan hade en av personalens make bestämt sig för att vi skulle bjudas på detta och betalat från egen ficka. Trevligt och snällt förstås. Men jag bestämde mig från att avstå från att äta. Det var en frukostpåse som nog kan ses som omfattande och då är den skattepliktig och jag tycker det är komplicerat. För då ska den tas upp i deklarationen. Man kan alltså inte vänta på att skatteverket frågar utan ska själv ta upp den. Eftersom jag råkade ut för en extrem granskning av min deklaration för 2014 där man inte hittade ett skit, jag hade redogjort för allt in absurdum och det fanns inte en endaste detalj att slå ner på, tar jag inga risker att åka dit på lite mat. Man begärde till och med ut kontoutdrag från min bank. Det är faktiskt ingen som vet hur skatteverket tänker hantera all denna mat som skänkts till sjukvårdspersonal under pandemin. Det behövs ett regeringsbeslut för att det inte ska beskattas. Gratis kaffe från arbetsgivaren och kaffebröd/godis från patienter/anhöriga är tillåtet att ta emot utan skatteplikt. Kaffet finns beslut på och fikabröd/godis kan nog anses vara av hävd. Tills vidare tänker jag inte äta något skattepliktigt.

Efter sedvanlig dusch och hårtvätt var det dags för hemfärd. Jag kände mig extremt sugen på korv och mos och tog vägen förbi Cirkel K. Mosbricka med 2 starka korvar.

När jag kom hem tog det inte många minuter innan jag låg i min säng och när jag väl lagt mig tog det nog mindre än 5 minuter innan jag sov.

Vaknade på kvällen och såg att jag fått ett sms flera timmar tidigare med inbjudan om att dricka kaffe med Fia, U och några till. Men det var som sagt flera timmar tidigare. Men jag gick ändå in till dem. Efter att ha kollat om ugglan var ute. Det var den.

Jag fick kaffe av U och satt en stund vid TV:n. Smartare än en 5:e-klassare. Ett ganska trevligt program.

När jag fikat färdigt, och TV:programmet var slut och nästa tagit vid, gick jag hem. Gav katterna fräscht vatten, klädde av mig, satte mig i sängen och såg klart första avsnittet av Sorjonen säsong 3. Nu funderar jag på om jag ska sova eller se senaste avsnittet av Vem vet mest. Det tog precis slut när jag kom in till Fia och U. Det är lördagskväll, men klockan är en dryg halvtimme till midnatt så det är verkligen okej att lägga sig och sova. Katterna sover troligen redan. OM de nu inte sitter vid/i något fönster och spanar.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Växjö. Bokmärk permalänken.

5 svar på So far so good

 1. Znogge skriver:

  Nej att trilla dit på en frukostpåse skulle jag inte vilja göra. Det känns onekligen minst sagt onödigt. Vår torsdagsfika är inställd på grund av Covid-19 så jag har mitt på det torra 😉 Vilken spännande granne du har fått. Ugglor tycker jag inte man ser så ofta, inte här i alla fall.

  Kram och ha en bra arbetssöndag!

 2. Ingrid skriver:

  Så häftigt att ha en uggla i närheten och till och med i huset, eller snarare på huset.
  Det är inte roligt att komma på kant med skatteverket, så du gjorde nog klokt som struntade i den där frukostpåsen.
  Hoppas att du får en lugn natt!
  Kram, Ingrid

 3. Ann-Sofi skriver:

  Så om en privatperson bjuder dej på något att äta så kan det va skattepliktigt? – om du är på arbetsplatsen när det bjuds då eller? Kollegans man ville bjuda… Får kollegor inte heller bjuda varandra på lunch då? – Utan att den bjudna betalar skatt då. Så dumt det låter!

  • Kraka skriver:

   Nej, om en privatperson bjuder mig på lunch eller annat ätbart så är det inte skattepliktigt. Jag kan bjuda mina kamrater på både lunch och ätbara saker. Men om ett företag bjuder en hel avdelning, eller de som är i tjänst, så är det skattepliktigt. Just i det här fallet är det lite oklart eftersom en beställning plötsligt förvandlas till en gåva. Jag är inte beredd att föra den konflikten rättsligt med skatteverket. Hade jag varit hungrig, vilket jag inte var, hade jag tagit upp de 85 kronorna i min deklaration. För det kan man ju alltid göra. Tyckte mest det kändes bökigt att deklarera denna mat.
   Den där pizzan vi fick tidigare, vi fick väl ungefär en tredjedels pizza var eftersom vi delade, har jag inte bestämt mig för om jag ska ta upp i deklarationen. För skatteverket har varit mycket tydlig med att all mat som företag ger sjukvårdspersonalen är skattepliktig. Vi har inte fått så mycket, men i Stockholm har de fått mat i stort sett dagligen och det kan bli en kostsam historia om skatteverket får för sig att granska.
   Det här är en grannlaga sak för det händer ju att man blir bjuden på lunch i samband med att företag kommer och visar produkter. Det är ju ingen som tar upp det deklarationen. Men just denna ”covid-mat” har skatteverket särskilt påpekat att den ska deklareras och skattas. Det är galet, men det är det mycket i lagstiftningen som är. Dessutom kan det vara känsligt om jag, som inte är anställd av regionen, tar emot saker som är gåvor till regionens personal. Men det har i och för sig inget med skatter att göra.
   Restauranger i stan har skänkt presentkort för att äta på restaurangerna men det är avsett för regionens egna anställda. De som tar emot dessa får kvittera ut dem och sedan drar lönekontoret skatt direkt. Men det finns mängder av dessa presentkort kvar för det är inte så många som vill ha skattepliktiga presentkort. Nu är de inte avsedda för mig, men jag tycker att det egentligen är förmånligt eftersom skatten är 30%. Man betalar alltså 30 kronor för att få ett presentkort på 100 kronor. Så man får ju 70 kronor. Men det är störande i största allmänhet att mat man får ska skattas. Men just i det fallet så är det lönekontoret so sköter hela redovisningen. Annars får man ju redovisa själv. Men jag som alltid deklarerar manuellt skulle lätt kunna göra en egen blankett för denna redovisning. Jag har bara ingen lust. Det är lättare att hålla sig med egen mat.

 4. Micke skriver:

  Tycker det har gått lite för långt detta med alla beskattningar, där har väl regeringen något att ta itu med kan jag känna.
  Gåvor är väl gåvor och ska inte beskattas…punkt!!

  Ugglan där var ju häftigt måste jag säga.
  Hade jag gärna haft utanför mitt fönster…söta är de ju.

  Ha det bäst nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *