Några dagar före midsommar

Ganska sent på måndagseftermiddagen kom jag fram. Jag hade bestämt mig redan på söndagskvällen att inte gå upp alltför tidigt. Nåja, det blev rätt tidigt ändå eftersom jag behövde fixa en del innan jag kom iväg.

Efter morgonkaffet diskade jag, vattnade mina blommor och tomatplantor, bar iväg kompost och sopor, packade och slutligen burade pojkarna. De var ovanligt medgöriga den här gången.

Klockan var kvart över tio då jag startade bilen efter att ha varit inne och sagt hejdå till Fia och U.

På vägen mellan Växjö och Linköping stannade jag på en p-plats och åt maten jag haft med mig. Det var gott, trots att maten var kall. Hade med mig matlådan från söndagen med kålpudding och potatis. Att jag inte ätit den berodde på att vi gjort en gemensam beställning av sushi till söndagen.

Nästa stopp var i Norsholm där jag tankade och gick på toa. Sedan bar det av till Norrköping där jag skulle plantera på farfars grav.

Det ser inte mycket ut för världen med tre stackars isbegonior. Men dels fanns det bara tre, dels tror jag de växer till sig.

Stannade en gång till före Stockholm. Även denna gång för att gå på toa. Det är långt att köra nästan 50 mil.

Jag hann inte göra nästan något alls vid stugan. Men F kom och klippte gräs och katterna hann vara ute en stund. Orvar såg sig mycket noga för innan han vågade gå ut. Katter minns minsann om de varit med om något obehagligt. Visserligen inte vid stugan, men utomhus där det är oskyddat jämfört med inne.

Gick över till A i stuga 1 en stund och fick ett glas rött. Sedan gick jag in till mig och gjorde natt. Klockan var mer än man tror. Skulle upp tidigt på tisdagsmorgonen.

Klockan 04:00 väcktes jag av alarmet. Gjorde kaffe och åt av ett gammalt korvbröd jag hittat i frysen. Inget fel på det, men lite torftigt.

Gick ut och städade bilen och hämtade sedan kaffe till min lilla dricktermos. Ringde F och sa att jag var på väg. Vi bestämde att ses vid Cirkel K nedanför där vi bor.

Köpte varsin ordentlig smörgås åt F och mig. Min med bara ost eftersom jag inte tycker att ost och skinka som legat ihop är gott. Ska man kombinera dessa pålägg ska det göras direkt då man ska äta.

Vi åkte sedan i varsin bil mot Uppsala och bilverkstaden där man skulle göra om det som inte blivit ordentligt gjort i november. Drygt 11 tusen stod det på kostnaden. Som ju inte jag skulle betala, det är 1 års garanti på verkstadsarbeten. Men besväret fick jag ju bjuda på.

Att F skulle följa med berodde på att jag bokat en provkörning av den nya Hyundai i10. Det fanns en framkörd och bokad till mig klockan 07. Annars är det klockan 09 som gäller för försäljningsavdelningen.

Vi for iväg och efter en stund kändes det precis som att köra min vanliga bil. Det är ju en i10 jag har. F ville också provköra och vi byttes av utanför K-Rauta. Han körde och ville prova antispinnfunktionen. Håll i dig sa han då vi kom till vändplanen och jag högg tag i det där handtaget som brukar finnas ovanför passagerardörren. Trots att farten var minimal blev jag helt omskakad och sa att det var otäckt. Han skjutsade mig tillbaka till K-Rautas parkering och sa att han ville prova funktionen i högre hastighet och att det var bäst att jag klev ut. Jag gick in och kollade färgprover istället.

När F kom tillbaka förklarade han sig nöjd, antispinn hade klarat sig galant. Den är till för att inte väggreppet ska släppa om man till exempel får vattenplaning eller en sladd i en kurva. När man styrt sig ur så greppar bilen perfekt igen.

Sedan var det dags att åka tillbaka till bilfirman, något som visade sig svårare än man kan tro. Vi fick helt enkelt ta gps:en till hjälp.

F tog sin bil och åkte hem till Stockholm och jobbet. Jag gick in för att vänta på försäljaren som jag skulle prata med. Han var lite upptagen och vi bokade en tid klockan 11:00. Under tiden tog jag lånebilen som man bokat åt mig och åkte jag till IKEA. Som inte var öppet förstås, klockan var inte ens 9:30 och de öppnar 10:00. Men jag traskade iväg till Stora Coop och fördrev lite tid där.

Var tillbaka på IKEA strax före 10 och gjorde några inköp. Påslakan, extra örngott och underlakan. Eftersom jag bor på tre ställen just nu så behöver jag ha en del extra. Köpte också en sådan där äggskärare. De kostar 1o kronor och man kan gott kosta på sig att ha en extra. Jag har en hemma, en i stugan och snart också en i Tornet. Köpte också en billig lykta att ha på bordet utanför Tornet. Ska väl köpa en sådan där jag hade senare, men det får bli när jag har vägen förbi en Indiska. Jag försöker undvika att drälla runt för mycket i affärer. Det var därför jag valde IKEA i Uppsala och inte den i Barkarby som är min närmaste från hemma. Jag visste redan på förhand att det bara skulle vara en handfull människor vid öppningsdags en vanlig vardag i Uppsala.

Åkte tillbaka till bilfirman och pratade med Peter, som försäljaren heter. Trevlig kille. Överhuvudtaget är man väldigt trevlig på den här bilfirman, har ju servat min bil där ett par gånger och sedan gjort den större reparationen. De tog förresten på sig direkt att det var deras fel att det gått sönder igen.

När jag pratat färdigt med Peter åkte jag tillbaka till IKEA:s parkering och gick in på Stora Coop för lite inköp. Man hade berättat att man skulle vara klar med min bil inom 1 till 1½ timme och att åka till Stockholm blev då helt ointressant.

Jag köpte mat och bröd, lite kattmat och en anteckningsbok. Sedan hann jag precis tillbaka till bilen innan himlen öppnade sig. Mindre lustigt. I synnerhet som jag var tvungen att tanka bilen innan den skulle lämnas tillbaka. 1,2 liter fick jag i. Jag hade ju faktiskt inte ens lämnat industri-och köpcentrumområdet. Det blev helt enkelt aldrig så. Det var en i30 som jag fått låna, en större modell än min egen bil. Annars kändes den som vanligt. Hade lätt kunnat glömma att det inte var min egen bil jag körde. Förutom då att den hade en del moderna tekniska attiraljer som inte fanns 2015.

Jag kånkade in mina två kassar och lämnade en nyckel och fick min egen istället. Sedan gick jag ut till bilen och precis när jag skulle lyfta in Coop-kassen gick botten ur. Den var helt uppluckrad av regnet. Hade valt en papperskasse eftersom jag inte vill betala 7 kronor för en liten plastkasse.

När jag fått till det med allt som skulle in i bilen åkte jag hem. Gick igenom posten och tog sedan ett skumbad. Det var rätt länge sedan. Åkte sedan till stugan och kattpojkarna som väntade på mig.

Jodå, pojkarna gick ut en stund medan jag åt. Men de kände sig inte bekväma med det blöta gräset och först gick Kingston in och sedan Orvar. Själv blev jag kvar ute en stund för att prata i telefon. Men det blev inget trädgårdsarbete. Inte var jag uppe speciellt sent heller. För oj vad trött jag var.

På onsdagen hade jag planerat att gå upp klockan 6. Men jag vaknade redan ½ 6 av hur regnet vräkte ner. Det fick bli en förmiddag inomhus. Gjorde kaffe och tittade på den serie från Uppdrag granskning om Knutby som just nu finns på svtplay. Det är 6 avsnitt så jag hann både dricka mer kaffe och laga till lunch av mat jag hade i frysen.

Pojkarna låg och sov, de kände nog på sig att det var blött ute. De visade inget intresse för utevistelser.

Det fortsatte vara mulet ute och jag gjorde upp planer för resten av dagen. Något måste jag få gjort trots allt.

Började med att läsa David Jonstads senaste nyhetsbrev Det kan du gott prenumerera på, det är gratis, för han har ett och annat att säga. Han är den av de föreläsare som kom till oss på Hola folkhögskola när jag läste ekofilosofi. Vill man inte prenumerera så kan alla nyhetsbreven läsas på hans hemsida.

Därefter bäddade jag rent i min säng. Inte med de nya lakanen dock, de ska med till Tornet.

När jag bäddat skrev jag ett vittnesyttrande som förvaltningsrätten ville ha. I ett helt absurt mål faktiskt. En vän till mig har fått sitt registreringsnummer stulet och den falskskyltade bilen har orsakat hen kostnader. Nu är det inte pengarna det handlar om utan just att någon far runt med en falskskyltad bil med hens nummer. Transportstyrelsen har ändå valt att se det som att hen ”bråkar” för att få tillbaka 11 kronor. Trots att hen varit mycket tydlig med att så icke är fallet. Pengarna är inbetalda och Transportstyrelsen får behålla dem.
Som skattebetalare, och eftersom jag jobbar mycket betalar jag också mycket skatt, blir jag upprörd över att Transportstyrelsen väljer att driva ett mål i flera instanser. Skulle inte förvåna mig om man redan är uppe i en kostnad runt 100 tusen. Många olika rättsliga och samhälleliga instanser och myndigheter har varit inblandade det senaste halvåret. Suck!

Men sedan klädde jag mig och gick ut en stund. Insåg att jag behövde ta itu med ogräset utanför tomten först. Det jag gjorde så noga sist, för två veckor sedan. Bara att göra om.
När jag var klar bestämde jag mig för att prova min ogräsbrännare. Har aldrig använt den, tror det är två år sedan jag köpte den. Om den fungerar skulle det vara jättebra. Man bränner alltså inte ogräset utan värmer det till hög temperatur och sedan ska det vissna. På youtube ser det så lätt och enkelt ut. Men vi får se.

Mitt fina jasminträd blommar nu. Vi hade ett sådant i mitt barndomshem. När det blommat klart ska F få tukta det lite i toppen igen. Att jag inte gör det själv beror på att han är längre än jag.

Sedan kom F och fixade lite, bland annat sågade han en del ved. Jag gick och fixade min P-plats för den måste man hålla ogräsfri, annars får man anmärkning. Det är mycket tjäbbel och tjafs i en kolloförening. ”Poliser” som går runt och kollar och skriver anmärkningar.

Blir alltid ungefär en halv korg med grönt att lägga på komposten. Men annars ser det helt okej ut nu.

Sedan bytte vi om och gick upp till Nathalie´s pizzeria. Jag bjöd F på middag för att han hjälper mig på kollon.

F valde en dubbel pizza, ett tefat, men jag ville ha något annat och åt en plankstek. Jag drack lite vin medan F fick nöja sig med Fanta. Barn ska inte dricka alkohol.
Skojar bara, men han behövde åka hem och skulle köra bil.

När vi kom hem satt vi en stund och pratade om James Webb och månens rörelser. Därefter åkte F hem och jag  bytte om till pyjamas och satte mig i sängen. Klockan var strax efter åtta när jag la mig. Går man upp tidigt blir man trött. Båda pojkarna gjorde mig sällskap i sängen.

På torsdagen var det dags att åka söder ut igen. Tiden går så sjukt fort…

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Mitt nya (arbets-)liv, Stugan, vår egen korkek, Växjö. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Några dagar före midsommar

  1. Znogge skriver:

    Bra och effektiva dagar får man väl säga. När man som du bor på tre ställen då gäller det att ha koll på vad man har och inte har. En äggskärare hade jag inte tvekat att investera i 😀 Hoppas resan söderöver går bra!

    Kram och kör försiktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *