Fem en fredag v. 40: Irritationsobjekt

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad retar du dig på när du går ut och äter?
 2. Vad retar du dig på under tv-tittande?
 3. Vad retar du dig på när det kommer till språk/grammatik?
 4. Vad är något du retar upp dig på i hemmet?
 5. Vad är något du gör som retar andra?

 

 1. Folk som tror de är hemma i sitt eget vardagsrum och skriker, pratar högt, har mobilens högtalare på och stör i största allmänhet.
  Stör mig också på när personalen behandlar mig nedlåtande om jag är ute och äter själv, utan sällskap. Liksom att det händer att man blir ignorerad när man dricker alkoholfritt. Spelar ingen roll hur man viftar för att få uppmärksamhet. Jodå, jag vet att det är mer lönsamt med gäster som dricker alkohol. Men det är mitt val. Kanske ska jag till jobbet eller ska köra bil. Det är inget som angår personalen!
 2. Retar mig är väl lite att ta i, men jag kommenterar gärna saker som händer precis som om det skulle kunna höras in i TV:n.
 3. Särskrivningar förstås. Men i övrigt beror det på vem som skrivit. Att journalister, som har som jobb och betalt för att skriva, är så in i bomben dåliga på språk retar gallfeber på mig. Det är inte raketvetenskap att lära sig skriva korrekt.
  Min tolerans för folk i allmänhet är däremot stor. Många har andra språk som modersmål och neuropsykiatriska handikapp gör också att man har svårt för språket.
  Rent allmänt är språk roligt och precis som med vett och etikett så får man leka och göra som man vill om/när man vet vad som är korrekt. Speciellt privat.
  När jag skriver tidningsartiklar, för det händer att jag har sådana uppdrag trots att jag ju egentligen jobbar med helt andra saker, så låter jag minst en, ofta flera, personer korrekturläsa.
 4. Oreda och att jag inte hittar saker.
 5. Det ska man väl egentligen fråga andra om. Men jag tror att Kingston retar sig på att det inte finns fri tillgång på mjukmat.
  Min son retar sig på att jag tjatar och påminner. Men så är det väl med mammor, man har svårt att se sina barn som helt vuxna individer. Dessutom sitter det i ryggmärgen efter mina år med min exman. Jag brukade säga att jag var ensamstående med man och barn. Han kom aldrig ihåg någonting, hade säkert glömt sitt eget arsle om jag inte påmint. Det värsta var att han, trots att han var vuxen, ljög om saker och  jag kunde aldrig koppla av. Han kunde säga att hyran var betald och sedan kom inkassot. Då ursäktade han sig med att han glömt. Jag hade så hög stressnivå under den tiden att jag gick in i väggen och blev sjuk på riktigt. Läkaren trodde jag hade något slags malignitet (cancer) och jag utreddes. Men det var ”bara” stress.
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

10 svar på Fem en fredag v. 40: Irritationsobjekt

 1. män äter ju ofta ute ensamma, är det samma för dem… jag äter ofta (?) lunch ensam ute, ok. Oreda har jag väl men hittar mina saker, även papper.

 2. znogge skriver:

  När det gäller punkt tre retar jag mig på särskrivningar samt när någon säger fel på han och honom.
  På restauranger retar jag mig på nonchalant personal och när servicen är långsam trots lite folk.

  Kram och god fredag!

 3. Geddfish skriver:

  Visst finns det saker att reta sig på.
  Sen är det ju så att ju mer man retar sig, ju sämre mår man (borde skriva jag-form här).
  Jag försöker att inte reta mig, numera bor jag själv och mår bra.
  Kram!

  PS. Det där om journalister, är tyvärr sant. DS

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  särskrivning är väldigt irriterande liksom en hel del annat språkligt. barn kallar väl alltid sina mammor för tjatiga även om en bara vänligen påminner om viktiga saker

 5. Boklysten skriver:

  Visst är det märkligt och irriterande när folk pratar högljutt i mobilen när de är ute bland andra trafikanter

 6. Kina skriver:

  Tycker att mediafolk bör kunna skriva bra svenska. Att vi är många andra som inte gör det, är en helt annan sak. Retar mig inte så mycket på andra annars. Jag är inte så jädrans bara själv! Ha de bra!

 7. Robert W skriver:

  Ja, journalister borde vara mer noga med språket.

 8. Paula skriver:

  Jag är också ytterst besviken på tidningar och andra media som hanterar språket så slarvigt. Beror det på att man helt tagit bort den viktiga korrekturläsningen. Automatisk stavningskontroll i datorn räcker ingenstans…
  Mina katter retar sig på samma sak, att jag bara erbjuder torrfoder De tycker matte är snål och dum….

 9. Karoleen skriver:

  Jag förstår faktiskt inte folk som är så högljudda att de stör andra, de har verkligen ingen verklighetsuppfattning. Jag stör mig väldigt mycket på såna människor. Eller de som pratar i mobiltelefon/tittar på film utan hörlurar på tex bussen eller något sånt. Muppar!

 10. Pingback: Fem en fredag v. 41: Skräp - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *