Myndigheter som missförstått sitt uppdrag och konstapel Jöns

Av en slump upptäckte jag igår att min fordonsskatt var obetald. Klockan var nästan 22 och jag rusade trappan upp från köket, in i sovrummet, slängde mig ner på stolen framför datorn och loggade in på banken. Betalade min skuld.

Det första jag gjorde när jag vaknade var att kontrollera mitt konto och där stod att fordonsskatten var betald. Jag skrev ut kvittot.

Klockan 9:02 ringde jag Transportstyrelsen för att fråga varför de inte skickat någon e-faktura.

Tanten, skulle faktiskt vilja säga kärringen, skällde på mig som den värsta bandhund. Gapade och skrek. Höll inte på att få tyst på henne.
Kvitton på betalning gällde inte! Det skulle registreras manuellt (?) hos Transportstyrelsen och ”herre gud, det var ju ett tag sedan den fick körförbud!”.
Jag sa till henne att hon inte behövde skrika åt mig, jag hade förstått vad hon sagt. ”Jag skriker inte” vrålade hon.
Jag frågade hur lång tid det skulle ta innan jag fick köra bilen. Det kunde ta en vecka eller bli klart under dagen. Jag fick bevaka det på nätet. ”Om du nu haaaar en dator!” sa hon i en ton som genast fick mig att förstå att hennes bemötande nog hade en hel del med min hemadress att göra.

Jag ringde till polisen, 114 14, för att fråga om det verkligen var så att ett kvitto från min bank inte gällde som bevis på betalad fordonsskatt.
Tyvärr var det nog Konstapel Jöns, han som i litteratur och visor brukar anses inte ens klara av att vakta höns. För på alla mina frågor svarade han ”det vet jag inte”, ”sådant kan jag inte”, ”jag känner inte till vilka regler som gäller”. Det enda med substans han lyckades få ur sig var att det var helt upp till den enskilda polismannen att avgöra, om jag blev stoppad, ifall kvittot var gällande eller inte.

Generellt anser jag att det inte är statliga myndighetspersoners uppdrag att uppfostra vuxna. Speciellt inte när man vill reda ut saker och göra rätt för sig. Vilket jag i och för sig redan gjort, ur mitt perspektiv, eftersom jag redan betalt. Även förseningsavgiften. Tanten i telefonen ansåg däremot inte att jag gjort rätt för mig, jag hade gjort något brottsligt, och behövde läxas upp efter noter.

Beträffade polisen så är det bara så bedrövligt att man låter en person med mer eller mindre noll kunskap sitta i en växel av den kalibern som 114 14 är.
Att den enskilda polismannen, om det nu är sant, får avgöra om kvittot gäller eller inte är ju minst sagt sjukt. Var är lika inför lagen-principen? Var är rättssäkerheten?

Jag har idag lärt mig att man inte kan lita på varken e-fakturor eller KIVRA. Myndigheter kan när som helst få för sig att skicka pappersbrev istället och gud nåde den som inte sitter hemma och kollar brevlådan.
Jag har också ännu en gång fått bekräftat att bor man i orten, i ett särskilt utsatt område, är man per automatik någon som inte förtjänar att bemötas med respekt. Istället blir man utskälld som om man vore en unge som pangat en ruta och försökt smita från att betala den.

Klockan 12:30 var skulden reglerad och jag har åter rätt att köra mitt fordon.

 

 

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Myndigheter som missförstått sitt uppdrag och konstapel Jöns

 1. Znogge skriver:

  Så otroligt irriterande när vuxna personer beter sig otrevligt och mästrande mot andra personer. Än värre blir det hela om hennes beteende skulle vara sämre utifrån din folkbokföringsadress. Skönt i alla fall att det är klart nu!

  Kram och god lördag!

 2. Micke skriver:

  Förbaskat otrevligt bemötande, oprofessionellt och direkt löjligt.
  Du borde spelat in samtalet och skickat det till vederbörandes chef…eller något.
  Spelade ofta in samtal med myndigheter i min telefon förr, bra att veta vad man kommit överens om….man får göra det enligt lag men nu är det längesedan jag hade med en myndighet att göra…så det var ett tag sedan det spelades in något här.

  Tillönskar dig en fin Söndag nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *