Fem en fredag v. 45: Drömmar

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad har du för återkommande dröm/drömmar?
 2. Vilken är din största dröm?
 3. Vilken är din största dröm som har gått i uppfyllelse?
 4. Har du någon gång drömt något som slagit in?
 5. Vad är din största mardröm?

 

 1. Tror inte jag har några återkommande drömmar just nu. Men jag ska istället berätta om en återkommande dröm jag hade som barn och även ett annat återkommande drömscenarie.
  Som barn hade jag en dröm där jag tittade upp mot himlen. Plötsligt såg jag ett fönster och en man som stod vid fönstret. Mannen var gammal, hade skägg och vitt eller grått hår. Han kastade en blick ut genom fönstret, men verkade inte ta någon större notis om vad som fanns utanför. Han hade en stor tallrik i handen och en diskhandduk som han torkade tallriken med. Strax efter började det regna och falla något slags bomber från himlen.
  Att beakta är att jag inte är uppvuxen i ett religiöst hem och att krig och atombombsanfall inte diskuterades hemma. Jag fick aldrig titta på vuxenTV, alltså nyheter. Men jag hade troligen fångat upp något om den krigsrädsla, speciellt då rädslan för ”ryssen”, som präglade samhället då jag växte upp. Tyvärr har denna rädsla återigen annekterat vårt samhälle fastän galningen i väst nog är en större risk. Förhoppningsvis blir vi av med honom snart.En annan återkommande dröm är då jag var mindre erfaren drömde om jobbet, och förberedde mig, varje natt mellan arbetspassen. Men det handlade om bearbetning av händelser och integrerande av ny kunskap så det räknas knappas som en klassisk återkommande dröm.
 2. Att uppskjutandet av James Webb teleskopet ska lyckas (och att vi ska få se det skjutas upp) och att vi ska få den information om universums födelse som man hoppas på. Det är det största som kommer att hända under min livstid.
 3. När jag födde min son.
  Minns att undersköterskan kom in med kaffe och mackor och sa: ”Oj, stackare vad du ser ensam ut!” Jag minns att jag tänkte: ”Vad pratar hon om? Jag har ett barn och kan aldrig mer bli ensam.”
 4. Inte vad jag vet.
 5. Att något ska hända min son.
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

11 svar på Fem en fredag v. 45: Drömmar

 1. Spännande att du minns gamla drömmar.

 2. Bokdamen skriver:

  Intressant att du minnas drömmar långt bakåt i tiden. Jag glömmer fort men känner personer som minns och som drömmer samma drömmar eller iaf liknande.

  • Kraka skriver:

   Just den här drömmen med mannen i fönstret (Gud?) återkom under många år i min barndom.

 3. Ingrid skriver:

  En del drömmar lever kvar i minnet, medan andra försvinner så sakteliga dagen efter och åter andra är borta bara en liten stund efter att man vaknat. Ibland kan jag drömma, vakna till och gå upp en vända i badrummet och dricka lite vatten, gå och lägga mig och fortsätta drömma på samma tema. Min mamma brukade prata om att hon hade ”ett rikt drömliv” och det hade hon. Hon ville gärna berätta om sina drömmar och som barn/tonåring tyckte man att det var väldigt ointressant.
  Hoppas att du har en bra fredagskväll!
  Kram, Ingrid

 4. Paula skriver:

  Nu blev jag nödgad att googla på teleskopet…dåligt bevandrad i ämnet som lät enormt spännande, och ohyggligt stort! Och uppskjutningen är uppskjuten,,,,inte annat att förvänta i dessa tider.
  Har du försökt tolka din barndomsdröm om den gamla skäggige mannen hos någon? Terapeut eller liknande. Tycker det lät spännande.

 5. A ROOM OF MY OWN skriver:

  det jag drömmer nu för tiden handlar mycket om att tappa bort, gå vilse eller att bli lämnad ensam kvar på okända platser.

 6. Susjos skriver:

  Vilka spännande svar på ElisaMatildas frågor, å vilken spännande dröm!
  James Webb teleskopet kände jag inte till, var tvungen att fråga min universum intresserade man om detta, och han kände mycket väl igen det!
  Visst är det fantastiskt att få bli mamma, det glömmer man aldrig, och man vill verkligen inte att något skall hända ens barn!
  HA det gott!
  Kram

 7. Kina skriver:

  Den där drömmen måste verkligen ha oroat dig då du fortfarande kommer så väl ihåg den. Jag håller helt med dig på sista frågan. Det vore katastrof om det hände min son, eller någon i hans lilla familj, något .

 8. Pingback: Fem en fredag v. 46: Hjälp - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *