Ett gott avslut – Nyårsafton i Stojby

Så hade årets sista dag kommit. Kändes konstigt att året var över. Äntligen över. För det har varit ett bedrövligt år på flera sätt. Inget blev som det var tänkt.

Jag var fruktansvärt trött, hade inte alls återhämtat mig från de två arbetsnätterna. Blev sittandes länge vid köksbordet medan katterna turades om att hålla koll på fåglarna som åt på Restaurang Svarta katten och hans vän. Den fågelmataren har varit till stor glädje för både människa och djur.

Fia ringde och bjöd in mig på kaffe så vi kunde prata om kvällen. Jag fick i uppgift att göra grön ärtsoppa med vitlökscreme fraiche till förrätt.

Åkte på en kortare shoppingtur för att köpa det jag behövde och tog sedan en kort biltur för att se mig omkring. Sedan åkte jag hem och tog tag i uppgiften.

Gröna ärter och lök, vatten och grönsaksbuljong. Skulle koka en stund. Därefter passeringen och slutligen grädde och ett uppkok. Receptet för den som vill prova. Jag använde Coops grädde istället för Kelda.

Soppan slät och fin. Delade upp den i två halvor för att gå med ena halvan till J och O som firade med sina barn. Det var bara Fia, U och jag som firade nyår här. Fia och J hade gjort snittar, huvudrätt och efterrätt.

När jag kom till Fia och U höll de på att byta om och jag slog mig ner i soffan och såg Grevinnan och betjänten. För varje gång jag ser den inser jag mer och mer hur djupt tragisk den egentligen är.

Som vanligt var bordet vackert dukat. Soppan och snittarna på plats.

Som huvudrätt bjöds pastagratäng med älgfärs. Så gott! Till den en sallad.

Chokladpannacotta med drottningsås. Hallon och blåbär tillsammans är verkligen något som gör sig bra ihop med choklad.

Vi slog oss ner framför TV:n med kaffe och lite kakor. Det började dra ihop sig mot Tolvslaget.

Vi skålade med varann och TV-artisterna och önskade varann Gott nytt år. Det hade blivit 2021. Vi blev sedan kvar vid TV:n och såg filmen Tårtgeneralen. Det mest fascinerande med den filmen är att den är sann. Ett verkligt människoöde. Men också en berättelse om hur den lilla människan kan lyckas. Med tur och skicklighet.

När jag kom hem till Tornet gick jag och la mig mer eller mindre meddetsamma. Känns som om jag har ett stort sömnunderskott. Eller i vart fall ett energiunderskott.

Det här inlägget postades i Livet, Växjö. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Ett gott avslut – Nyårsafton i Stojby

  1. Ingrid skriver:

    Det låter ju som en väldigt trevlig nyårsafton! I år såg vi inte Grevinnan och betjänten, för vi höll oss till tv4 och Bingolotto.
    Tårtgeneralen har jag sett ett par gånger faktiskt och jag tycker att Mikael Persbrandt gör en väldigt bra rolltolkning. Säga vad man vill om honom, men han är en duktig skådespelare.
    Ha en fin Lillnyårsdag!
    Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *