Fem en fredag v. 2: Nonsens

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vilken vara tror du mest sällan köps i en matbutik?
 2. Hur ser din morgonrutin ut?
 3. Vad blev förra årets bästa köp?
 4. Om du fick ett års gratis förbrukning av något, vad skulle det vara?
 5. Vad skulle du döpa din båt till om du hade en?

 

 

 1. Om man menar random matbutik så vill jag påstå att  det inte finns någon sådan vara. Det beror alldeles på var affären ligger och vilket kundklientel man har.
  För en eller ett par veckor sedan överhörde jag en diskussion på Stora Coop i Rotebro. Det var en man i cirka 50-årsåldern som uttryckte sitt missnöje till en av personalen. Han sa att han inte längre kunde veckohandla i Rotebro eftersom de tagit bort så många av de varor han och hans familj ville ha. Istället veckohandlade han på Stora Coop i Brunna. (Jag vill, utan att ha kollat statistik, vilja påstå att Brunna och Rotebro har helt olika socioekonomisk sammansättning).
  Jag la mig i samtalet och vi hade en bra diskussion om kooperationens betydelse och utbudet av varor. Jag har varit medlemsombud på 1990-talet och på den tiden var det styrt vilka varor som skulle finnas. Numera kan den enskilda butiken välja att ta bort det som inte efterfrågas. Något som är på gott och ont. Gott därför att det minskar svinnet, ont därför att man måste fara runt för att få ihop inköpslistan. Ett bra exempel är då jag fick för mig att koka bruna bönor från grunden. Ni vet, det köper man ju färdigt i plastkorvar. Jag tror jag letade i ett tiotal affärer i Stockholm, olika slags affärer, inte bara Coop. När jag frågade efter det så fick jag svaret att det har vi inte för det är ingen som köper det numera. Coop.se har torra bruna bönor så jag passar på att köpa när jag beställer på nätet.
 2. Min morgonrutin kan vara olika, men det finns några stående inslag. Börjar med att gå på toa,  ”människolådan”. Sedan gör jag rent katternas låda och tvättar sedan händerna noga. Därefter ut i köket och gör kaffe. Medan kaffet blir klart serverar jag kattfrukost.
 3. Min nya Hyundai i10 first edition. Jag är så sjukt nöjd med den. Men jag är också nöjd med mina nya fönster i stugan. Men eftersom de kom en bit in i september har jag inte hunnit leva med dem ännu.
 4. Köttfärs.
  Det finns så mycket man kan göra av köttfärs. Köttbullar, pannbiff, biff Lindström, köttfärssoppa, köttfärspaj, tacos, kålpudding, kåldolma…  Bara för att nämna några.
 5. Haha… Att jag skulle köpa en båt är nog lika troligt som att jag skulle sadla om till elefantskötare i Indien.
  Men man kan ju leka lite med namn och ord, där katt skulle vara en ingående del:
  Kattarinna (en femininform av samma slag som lärarinna)
  Mjau – en kattastrof (observera att ordet katastrof, i bemärkelsen olycka, stavas med bara ett t)
  Kattamaran (även här är det en fråga om hur man stavar)
  Kattedral (som ju också stavas annorlunda om man menar en kyrkobyggnad)

 

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Fem en fredag v. 2: Nonsens

 1. Ingrid skriver:

  Köttfärs är en bra bas till många rätter. Jag har alltid kålpudding och lasagne i frysen. Det är så bra att ta fram när fantasin tryter och det är tomt i kylskåpet.
  Jag hoppas att du har en skön söndag? Här tittar solen fram och det är -7º, få se om man vågar sig ut lite senare. Men först en dusch!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Tack! Jodå, söndagen är rätt skön eftersom den är ledig. Men det är grått ute. Trots att det ligger mycket snö.

   Kram

 2. Znogge skriver:

  Köttfärs kan man verkligen göra mycket av och variera i det oändliga. Jag tror att många affärer har en mall för vilka varor som ska finnas beroende på butikens storlek. Så fungerar i alla fall apoteket röda näsan.

  Kram och god söndag!

  • Kraka skriver:

   Så var det med Coop förr, att olika storlek på butik hade samma varor. Men det är ju borttaget numera. Beträffande röda näsan så verkar det variera vad man har är det gäller viner helt utan samband med storleken. Men dit går det alltid att beställa det som inte ingår i butikens sortiment. En del viner, och det gäller öl också, finns bara på några enstaka i hela landet.

   Ha en fortsatt bra söndag!
   Kram

 3. Micke skriver:

  Socioekonomisk sammansättning avgör ju ofta vad som finns i en affär, mer än det gjorde förr som du skrev.
  På Ica här märks det av genom att det inte finns kvalitetsvaror att inhandla när det tex gäller kött.
  Kött köper vi endast genom Coop i stort sett, eller hos Gårdssällskapet där det är som bäst, men dyrast.

  Förr handlade jag mycket på Konsum, som det ju hette då innan sammanslagningen med Norge och Danmark.
  Gör således så ännu då jag anser att de är den bästa butikskedjan när det gäller förnödenheter.

  Men jag kan väl förstå att det måste vara så som det är hos vår ”Ica” och hos andra handlare, det är ju ändå ekonomin som styr och kulturella skillnader.

  Tillönskar dig en fin söndag Kraka.

 4. Susjos skriver:

  Coop i Rotebro- där storhandlade jag alltid när vi bodde i Rotebro, men butiken gjordes mindre , och flera varor försvann, vi flyttade till Solna. Numera handlar jag på ICA Maxi i Häggvik, eller här i Solna.
  Köttfärs kan man verkligen ha till mycket!
  HA en bra början på veckan!

 5. Pingback: Fem en fredag v. 3: Liknelser - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *