Fem en fredag v. 7: Problemlösning

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad lagar du till middag om du inte har något i kylen?
 2. Vad gör du om håret är blött och du är sen någonstans?
 3. Om mobilen inte fungerar, hur får du tag i någon?
 4. Vad gör du om du inte hittar något i en butik och ingen personal finns i närheten?
 5. Om du gick vilse i en skog utan karta eller kompass, skulle du kunna hitta ut?

 

 1. Beror alldeles på vad man menar och i vilken situation jag befinner mig. Under en lång period när min son var liten hade jag så lite pengar att jag var tvungen att avstå från att äta många gånger. F fick alltid mat, även om det ibland var gröt eller fil med brutet knäckebröd. Själv åt jag varannan dag. Många gånger var det knäckebröd med kaviar eller havregrynsgröt.
  Numera har jag råd att äta. Om jag verkligen inte har något hemma så kan det mycket väl bli en resa till lämpligt matställe. Eller Cirkel K som bara ligger en promenad över gården bredvid och nerför trappor bort. Där ligger förresten en MacD också.
  Men det kan lika gärna vara så att jag struntar i middag och äter ett par mackor istället.
 2. Är det vinter försöker jag torka så gott det går och sedan sätter jag på en mössa. PÅ sommaren låter jag det vara blött och själtorka.
 3. Provar med Whatsapp. Det är snart 17 år sedan jag gav upp att ha fast telefon.
 4. Letar. Efter varan och/eller efter någon att fråga.
 5. Det skulle jag troligen. Men jag försöker att inte utsätta mig för den situationen. Följer man leder eller stigar kommer man alltid fram till sist.

 

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

21 svar på Fem en fredag v. 7: Problemlösning

 1. Ingrid skriver:

  Så roligt att läsa dina svar! Inte har jag haft det så fett alla gånger, men jag har aldrig behövt avstå från att äta i alla fall.
  Havregrynsgröt är inte det sämsta. Det händer att jag gör det någon kväll när lusten att laga mat är lika med 0.
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Gröt är bra mat. Alla sorters gröt. Antar att jag får utöka grötransonerna när jag inte längre orkar jobba. Men just nu har jag en, som det heter i offentliga sammanhang, budget i balans.

   Ha en bra lördag!
   Kram

 2. Robert W skriver:

  Det är inte lätt när plånboken är tom. Jag vet hur det kan vara.

  • Kraka skriver:

   Det är många som fått lära sig den hårda vägen hur det är att leva långt under existensminimum.

   Ha em bra lördag!

 3. Geddfish skriver:

  Numera kan man få god hjälp att hitta genom digitala kartor.
  Jag har alltid haft mat på bordet, även när vi var många i familjen och vände på kronorna under några år. Finns många nyttiga basprodukter som är billiga.
  Fint att läsa dina svar. Trevlig fredag.
  Kram!

  • Kraka skriver:

   Jodå, visst finns det billiga basvaror. Men när pengarna inte räcker efter att hyra mm är betalda så blev jag tvungen att prioritera att min son fick mat.

   Ha en fin och trevlig lördag!
   Kram

 4. Kina skriver:

  Det du skriver om matbristen påminner mig om min uppväxt. Men på något sätt så ordnade det sig ändå. Tur att vi inte har det likadant idag! Men uppstekt havregrynsgröt, som vi fick ibland, kan jag inte fördra än idag! Ha en trevlig helg!

  • Kraka skriver:

   Det är bra att ha upplevt vad det innebär att inte ha mat på bordet alla dagar. Ger förståelse för både klass och livsvillkor.

   Ha en fin lördag!

 5. Lillian skriver:

  Man finner stort sett en løsning på det meste om man får tenkt seg litt om.

 6. Micke skriver:

  Jo, var väl en 25-30 år sedan jag en period levde på tre paket nudlar om dagen med lite ärtor i.
  Men det gick bra det också, hela kostcirkeln där, nästan iallafall 😉

  Finns ju många som inte har mat för dagen, när jag arbetade ideellt på ett ställe en gång i tiden så hade vi många pensionärer som inte fick det att gå ihop, de kom till oss och fick en måltid.
  Mer vanligt än kanske många tror idag också.

  Skogen vid min arbetsplats är nog det närmsta jag kommit skog på många år, ja, när jag rökte förstås, hade gärna gått vilse där vissa dagar när jobbet var tufft.

  Tillönskar dig en fin fredagskväll Kraka.

  • Kraka skriver:

   Jag tror vi är många från arbetarklassen som fått uppleva hur det är att vara fattig. Nu har jag en ekonomi i balans, så länge jag orkar jobba. För om jag bara ska leva på min pension så blir det många grötdagar.

   Ha en fin lördag!

 7. Gubben skriver:

  Bra lösningar.

 8. A ROOM OF MY OWN skriver:

  jobbigt att sakna mat. stekt havregrynsgröt tyckte jag var pyton. tyckte bättre om havregrynsgröt förr. undrar om grynen ändrat karaktär?

  • Kraka skriver:

   Jag slet så hårt de där åren så jag fattade intte ens hur jobbigt jag hade det. Det är först retrospektivt, i backspegeln, som jag förstrår hur jag hade det.

   Ja, man har gjort om grynen. Fast jag tycker nog de är rätt lika de gamla. Jag gillar havregrynsgröt. Men inte till alla dagens mål. 🙂

   Ha en fin lördag!

 9. vi har fast telefon hemma, men inge fiber.

  • Kraka skriver:

   Här är det tvärt om. Fiber, men ingen fast telefon. Jag gjorde mig av med min fasta så tidigt att det sågs som lite suspekt att inte ha fast telefon.

   Ha en trevlig lördag!

 10. Paula skriver:

  Visst har jag och dottern också haft det mycket tufft men snabbnudlar fanns alltid. Detta var i början av -80talet då jag hade ett fast bra jobb på bank och borde varit självförsörjande även med ett barn! Men fy så tufft det var, då är det faktiskt enklare på landsbygden. Här finns inte minsta lilla frestelser, och om man inte nätshoppar så klarar man sig bra utan överflöd…

  • Kraka skriver:

   Ja, man borde varit självförsörjande. Men så var det inte, lönen var för liten relaterat till levnadsomkostnaderna. Det gällde att prioritera bort allt, verkligen allt, som inte tillhörde fasta kostnader. Min egen mat var det som prioriterades bort i första hand. Nätshopping existerade knappt på den tiden. I vart fall hade inte jag tillgång till nätet på 1980-talet.

   Ha en fin lördag!

 11. Pingback: Fem en fredag v. 8: Team building - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *