Farfarsresan

Dagen började inte bra. Riktigt dåligt faktiskt. Alarmet var på 06:00 och jag tänkte snooza 10 minuter. Klockan var 08:59 när jag vaknade.

Det blev bråttom, men var ingen katastrof. Skickade ett sms till L att jag försovit mig och gick ut i köket och gjorde kaffe. Både att dricka och att ha i min termos.

Var i alla fall i bilen före 10 och sedan rullade det på. Stannade till i Södertälje eftersom min lilla spade var borta. Vet inte om den finns i stugan eller om jag tappat den. Spelar mindre roll, en liten kostnad. Köpte helt enkelt ett nytt set för cirka 39 kronor. Köpte nya gravljus också eftersom jag inte för mitt liv kunde komma ihåg var jag lagt dem. Minst sagt lite rörigt i livet just nu.

Körde söder ut. Stannade vid Sillekrog och köpte en croissant med ost och skinka. Köpte en lussebulle också, älskar verkligen saffransbröd.

När jag var framme i Norrköping såg jag direkt från vägen att det var rätt kaotiskt vid begravningsplatsen. Åkte vidare och hittade en perfekt parkeringsplats. Easypark-appen fungerade för en gångs skull. Det var visserligen gratis eftersom det var helg, men man var ändå tvungen att registrera sig.

L bor jättenära och jag hann in på en Coop och köpte en blomma. I själva verket bor hon i samma hus som Coop

Vi promenerade sedan till begravningsplatsen. Hon har en hund, Kappi, som vi tog med oss. Först gick vi till min farfars grav. Eller platsen där hans sten är, för nu är den flyttad. Jag planterade ljung och tände ljus. Farfar hade sin födelsedag igår. Det har jag aldrig vetet tidigare eftersom det bara står årtal på hans sten, men jag såg det när jag tittade i födelseboken på pappas födelsedatum. Där står hans föräldrar och deras födelsedatum och yrken. Kvinnor hade egentligen inga yrken på den tiden, bara om de var pigor.

När jag planterat och tänt ljusen gick vi vidare till L:s mans grav. Han ligger på en annan begravningsplats, den mosaiska, som ligger närmare synagogan. L är inte jude, men hennes man var.

Vi gick sedan hem till L och åt lunch. Hon bjöd på gurksoppa med sallad och räkor  som man la i. Det var så gott! Efteråt drack vi te och åt glass.

Jag lärde känna L när jag var på en tågresa 2017 mellan Tallinn och Hongkong. Vi delade kupé och hotellrum. Nu har vi börjat prata om att resa med Transsibiriska järnvägen. Hoppas det kan bli av.

Det blev sen eftermiddag och dags att åka hem. Hade tänkt titta till graven en extra gång och kolla att ljusen brann. Men det var en lång bilkö upp och jag avstod. Varför skulle ljusen slocknat? Jag behöver inte kolla allt in absurdum…

Resan hem gick bar. Förutom att det var en nästan stillastående kö från strax efter Södertälje och fram till efter Hallunda. Men till sist kom jag hem.

Katterna blev glada och jag fixade lite till dem. Drack lite rött och åt ett par knäckemackor. Pratade med Fia i telefon och tittade på playTV. Sedan blev det plötsligt sovdags.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Farfarsresan

  1. Znogge skriver:

    Vilken bra och trevlig dag det blev och även du blev bjuden på en god soppa. En bra hösträtt tycker jag. Gurksoppa har jag dock aldrig ätit.

    Ja så var det oftast förr på gravstenarna. Männens titlar fanns med medan kvinnorna omnämndes som ”hustrun” eller ”makan”. Dock noterade jag att på kyrkogårdarna här fanns det faktiskt stenar där även några andra kvinnlig yrkestitlar fanns med.

    Önskar dig en fin söndag!

    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *