Fem en fredag v. 9: Ordspråk

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. När sa du senast ”borta bra, men hemma bäst?”
 2. När senast upplevde du ”delad glädje är dubbel glädje”?
 3. Vad har ”gömts i snö, och kommer upp i tö”?
 4. När talade du senast om trollen?
 5. Ingen kan allt, men alla kan något – vad kan du?

 

 1. Sa och sa… Det vet jag inte. Men jag kände att det var väldigt skönt att komma hem i söndags och att jag ska vara hemma relativt länge nu.
 2. Just nu är det svårt att känna glädje överhuvudtaget. Kriget är ständigt närvarande och skulle man för ett ögonblick inbilla sig att det finns ett normalt liv så behöver man bara kasta ett öga på mobilen, datorn eller en löpsedel där ute så blir man brutalt tillbakakastad till verkligheten.
 3. En hel del finns i mina lådor och pappershögar. Minsann!
 4. Kommer inte ihåg. Men det är ett uttrycka jag använder emellanåt. Även den engelskspråkiga varianten ”Speak of the devil”.
 5. Jag är hyggligt allmänbildad och kan lite av varje. Men när jag känner att ”tänk om jag kunde sjunga så där” eller ”göra det där” så tänker jag alltid att de med största sannolikhet inte kan sköta varken en respirator, en dialysmaskin eller hantera livräddande mediciner.
  Vår tid hyllar artister, influencers, idrottare och skådisar som hjältar. Men de är faktiskt bara till för att förströ oss som gör verkligt viktiga samhällsinsatser.
  Det kan låta stolligt och skrytsamt, men det är faktiskt viktigare att rädda liv, släcka bränder, utreda brott, bygga hus, upprätthålla infrastrukturen och se till att vårt samhälle fungerar. Sen är det förstås trevligt med sång och musik. Skådespel åt folket, som den romerske diktaren Juvenalis sa under första seklet i vår tideräkning. Han förordade även bröd till folket. 🙂

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Fem en fredag v. 9: Ordspråk

 1. Ingrid skriver:

  Det behövs nog människor av alla kategorier för att vi ska må bra. Den ena är inte viktigare än den andra, utan det är mixen som ger ett fungerande samhälle. Visst har jag haft drömmar och förhoppningar som inte slagit in, men man får vara nöjd med sin lott i livet.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

 2. Violen skriver:

  Intressant att ta del av dina tankar! Det är en bedrövlig tid nu och man undrar ju hur det ska sluta. alla får dra sitt strå till stacken och bidra efter sin förmåga. Jag tycker det finns utrymme för både glädje och sorg,
  Ha en skön söndag!

  • Kraka skriver:

   Det finns absolut plats för både glädje och sorg. Men det är inte bra att så många flyr de viktiga samhällsyrkena för att de vill bli influencer, professionell bloggare, fotbollsproffs osv.
   Vi har brist på alla kategorier inom vården, även läkare, brandmän, poliser och annat samhällsnyttigt. Det är inget förakt för dem som jobbar med konst jag vill förmedla, men jag vänder mig mot tanken att de är viktigare (och bättre?) än den som t ex sköter våra gamla.

   Ha en skön söndag du också!

 3. Pingback: Fem en fredag v. 10: Trängsel - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *