Att vara kvinna – Bloggutmaning i mars 8

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i mars med en fråga att besvara varje dag.

 

Internationella kvinnodagen! Vad är det bästa med att vara kvinna?

Det är en verkligt svår fråga. Hur jag än funderar hittar jag inget svar. Däremot skulle jag kunna ställa ihop en lista med hundratals svar på vad som är dåligt med att vara kvinna. I vårt land, i olika kulturer, i andra länder. Överallt.
Som ett exempel kan jag nämna igår. Jag hade kunnat gå hem på kvällen, det var ändå bara runt milen. Men jag vågade inte gå eftersom det var mörkt.
Kvinnor i Sverige på 2020-talet vågar inte gå hem klockan 20 på kvällen när det är mörkt. Jag vågar inte gå ensam mellan Husby och Kista på kvällarna numera eftersom det hänt flera överfall där. Det är obehagligt att åka T-bana eller buss sena kvällar. Som kvinna måste man alltid vara på sin vakt och kan aldrig slappna av.
I år har redan 13 kvinnor mördats av män i nära relationer, dvs av sina ex eller nuvarande män. Den vanligaste platsen för en kvinna att bli mördad är i sitt hem. Oftast medan de sover i sin egen säng.

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i mars 2022, Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Att vara kvinna – Bloggutmaning i mars 8

 1. znogge skriver:

  En skrämmande men tyvärr sann verklighet. Som kvinna kan man inte röra sig ute fritt vilket borde vara en självklarhet. Dessutom lever många kvinnor i relationer som är osunda och som innebär att mannen har makten genom hot och våld. Det värsta av allt tycker jag är att kvinnor har så svårt att få skydd. I Danmark får kvinnor hjälp direkt och så utreder man sedan. I Sverige ska det utredas först och då hinner det bli för sent. Upprörande!

  Kram

  • Kraka skriver:

   Ja, visst är det skrämmande. Kvinnor saknar både frihet och skydd i många sammanhang även här i Sverige.
   Precis som du säger så hinner många kvinnor dö innan det är färdigutrett.

   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Åklagaren här på Gotland säger att kvinnofridskränkning är så vanligt att man ständigt har något brott av den typen under utredning. Just nu sitter två män häktad i Visby p g a misstanke våldsbrott mot kvinnor och tidigare i år har två män dömts för grov kvinnofridskränkning. Det är verkligen ruskigt!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Det verkar bara öka mer och mer. Därutöver finns ett stort mörkertal eftersom många kvinnor varken vill elelr vågar anmäla.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *