Nu är det påskveckan på riktigt

Ibland stör jag mig på folk som inte kan hålla reda på att påskveckan, den som heter just påskveckan, är veckan efter påsk. Veckan före påsk heter stilla veckan. Det gör den oavsett om man tror på Jesu lidande, död och uppståndelse eller inte. Det är en kalenderkonstruktion och en del av fasteperioden. Påskveckan är däremot en tid för fest. Den börjar på söndagen, alltså påskdagen, men sedan 1973 har vi infört att veckor börjar på måndagar. Det är en ISO-standard, men det finns fortfarande länder där söndag är veckans första dag.

Hur som helst är det (måndag) tisdag idag. Jag vakade av, rapporterade och åkte hem. Det var lite trafikkaos på vägen. Vid Bredden (en plats utmed E4:an) hade det skett någon större trafikolycka. Två av de tre filerna var avstängda och polis, tre brandbilar, två ambulanser och två bärgningsbilar kom först i mötande fil, tog sig runt i närmaste rondell bakom oss och skulle sedan ta sig fram genom de stillastående bilarna. Det tog sin lilla tid vill jag säga. När jag till sist åkte förbi olycksplatsen hade man städat upp och det syntes inga egentliga spår förutom att polisen stod kvar och viftade åt folk att åka förbi. Men med så många utryckningsfordon och två ambulanser måste det varit personskador. Hur allvarliga vet jag inte. Att det inte var någon helikopter på plats kan mycket väl bero på att ambulansen kunde lasta och ta sig till Karolinska Solna fortare än en helikopter. Om det nu var skador av det slaget. Ingen aning. Men Bredden ligger inte speciellt långt från Solna. Jag var mest angelägen att komma hem eftersom jag skulle få hjälp av F att bära upp däcken från källaren. Den trappen är inte rolig.

När däcken var på plats i bilen tyckte jag det var lika bra att åka till Rotebro och få dem bytta innan jag sov. I den rondellen hade det också hänt något. En långtradare stod på tvären mitt i rondellen. Men det gick att ta sig förbi.
Medan man bytte mina däck lyckades man strula till det i den där rondellen och det var ett ordentligt pådrag med polis, brandbilar, bärgare och hela konkarongen. Det stod då en personbil i rondellen också och det var något slags rökutveckling från den. Men det såg inte ut att vara något med personskador. Mest bara allmän kalabalik. Jag tog en annan väg sedan så jag slapp åka genom rondellen igen.

Jag åkte hem och la mig. Sov inte alls så länge som jag tänkt mig. Vaknade efter några få timmar. Gick upp och drack kaffe. Fixade lite ”pappersarbete”, det vill säga fyllde i en begäran om att få tillbaka pengar från Klarna för inställd teaterföreställning. Det är så mycket administration numera med blanketter som ska fyllas i på nätet. Förr ringde man bara och så skickade de i retur. Nu ska man svara på frågor och sedan ska man vänta. Men jag ska få pengarna inom 14 dagar står det. Så då får vi väl hoppas det. Men det är upp till mig att bevaka detta. Suck! Hade också en skadeanmälan att fylla i. Men den sparade jag till senare. Det tar så mycket energi med alla dessa frågor som ska besvaras. De kommer att fråga om det finns kameraövervakning på platsen och det vet jag inte. Jag ska kolla det för jag har ett ärende igen till Plantagen. Men jag tror inte att det finns. Dessutom tror jag verkligen inte att man kommer att utreda en parkeringsskada så noga. Visserligen är det smitning när man inte lämnat uppgifter att man skadat annat fordon. Men polisen lär knappast bry sig. Men jag måste fylla i och bifoga foton och svara på frågor. Troligen slutar det med att jag ändå får betala hela självrisken. Men den är bara 3000 kronor. Skadan minskar värdet på bilen med minst 25 000. Kanske mer. Så det måste åtgärdas. Det har jag lärt mig den hårda vägen. Jag fick en skada under sparklådan, en liten buckla. Den syntes bara om man hissade upp bilen och tittade underifrån. Så jag tyckte det kunde vara. Men den drog man av 15 000 för vid inbytet. Nej, jag lät dem inte få bilen i inbyte. Jag sålde den privat för betydligt mer än deras inbyteserbjudande. Men det är historia nu, det var min förrförra bil.

När jag låg i badet small det till med en hård knall. Tänkte att någon kanske sparkade en fotboll hårt i väggen. Tänk så naiv jag var.

Åkte iväg till Stora Coop för shopping. Det var i första hand köttfärs jag var ute efter. Passade på att ta en fika innan jag åkte hem.

Tyvärr såg den godare ut än den var. Det var kladdkaksbotten och alldeles för söt. Åt inte upp hela.

När jag kom hem var det stort polispådrag bakom mitt hus. Då tänkte jag att jag skulle passa på att kolla om det var något som hänt med min vägg när det small. Det var det. En sten genom mitt sovrumsfönster. Ytterrutan var trasig. Persiennen hade hejdat stenens framfart, annars hade den hamnat inne hos mig. Det är tyvärr inte första gången. Jag har till och med fått skottskador i mitt sovrumsfönster. Så tröttsamt! Och dyrt.

Pratade med F i telefon en stund och satte sedan igång med mitt projekt. Köttbullar. Två kilo köttfärs förvandlades till ett antal portioner köttbullar. Men innan dess gjorde jag polisanmälan om fönstret eftersom försäkringsbolaget kräver en polisanmälan.

Förutom matlagning hann jag plugga i dryga 3 timmar. Men sedan var det sovdags.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Mitt nya (arbets-)liv, Uppsala. Bokmärk permalänken.

6 svar på Nu är det påskveckan på riktigt

 1. Ingrid skriver:

  Vilken dramatisk måndag du hade! Att få in en sten genom fönstret kan ju skrämma upp vem som helst. Skönt då att koppla av med att rulla köttbullar.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, rulla köttbullar är alltid avkopplande. Jag blir galen på att det ska kastas sten på min ruta titt som tätt. Jag har till och med fått en skottskada i rutan för några år sedan.
   Nu är mina skador anmälda och berörda, glasfirman och det företag där vagnskadegarantin är försäkrad (inte samma bolag som jag har i övrigt) kommer att kontakta mig. Smidigt när man väl får prata med en levande människa i telefon. Trots att jag gillar teknik så blir jag galen på de där robotarna som ställer imbecilla frågor som i stort sett bara kan besvaras med ja och nej. Livet är mer komplext än så.

   Ha en fin onsdag!
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Parkeringsskador är bara så irriterande för oftast förvinner den som orsakat skadan. Självrisken åker man på men samtidigt om skadan påverkar bilens värde så måste den så klart åtgärdas.
  Så meningslöst och irriterande med stenen i rutan. Ärligt talat så undrar jag vad det är för fel på folk för något fel är det. Tur att persiennen delvis stoppade.

  Kram

  • Kraka skriver:

   Ja, mycket irriterande. Min bil är inte ens 2 år ännu så en buckla med repor omkring sänker värdet rejält. Nu ska det göras en utredning om den kan godkännas som parkeringsskada. Annars får jag betala hela självrisken.
   Stenar genom rutan är så meningslöst! Jag vågar aldrig dra upp persiennen i det fönstret. Annars skulle det kunna vara så roligt för katterna att sitta och titta på folk och hundar som går förbi. Men jag tror att man skulle kunna få för sig att skjuta prick på dem om de sitter i det fönstret. De får nöja sig med köksfönstret även om utsikten inte är lika rolig.
   Det är absolut fel på folk. Jag blir ärligt talat folkallergisk. Folk gör så mycket helt galet och meningslöst.

   Kram

 3. Lilja skriver:

  Det var dramatik som heter duga. Kan det verkligen hända så många saker på så kort tid på ungefär samma ställe, otroligt!

  • Kraka skriver:

   Det händer massor av saker hela tiden i våra förorter. Tack och lov är jag sällan inblandad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *