Fem en fredag v. 28: Hemmastadd

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad är hemma för dig, förutom där du faktiskt bor?
 2. Vad kan en gäst alltid lita på att du har hemma?
 3. Vad är ett kännetecken för ditt hem?
 4. Vad är något som fått följa med från tidigare boenden?
 5. Hur hamnade du där du bor?

 

 1. Ingenstans och överallt. Trots att min bror och svägerska bor i huset där vi växte upp skulle jag aldrig komma på idén att kalla det hemma. Det känns inte hemma och slutade göra det så fort jag flyttade ut som 16-åring.
  Jag har bott på många ställen under åren. Längre och kortare perioder. Jag kallar det ”hemma” där jag bor för stunden, där jag sover och kan stänga/låsa min dörr.
 2. Kaffe.
 3. Jag har många böcker. Det är lite rörigt. Jag har badkar. Alltså i mitt hemmahemma, för alla tillfälliga boenden kan vara helt olika. Men böcker finns nog alltid med.
 4. Som sagt mina böcker. Men egentligen det mesta av mina ägodelar.
 5. Den lägenhet där jag har min fasta punkt flyttade jag till när jag var 25 år. Jag blev uppsagd från min lägenhet som var en tjänstebostad när jag bytte jobb och behövde någonstans att bo. Att få en hyreslägenhet var omöjligt så det var bara att försöka hitta en bostadsrätt som jag kunde ha råd med. Vi tittade på några stycken, la bud och förlorade. Flera gånger.
  Min pappa som var den som ordnade ett lån åt mig följde med på en visning vi övertalat säljaren att ha före den riktiga visningen. Pappa sa plötsligt till säljaren: ”Om du får ditt utgångspris kontant här och nu kan vi skriva pappren direkt då?” Det kunde vi. Lägenheten kostade ungefär en årsbruttolön för mig. Många trodde att pappa gav mig lägenheten, men han krävde noggranna avbetalningar varje månad.
  På den här tiden var Husby ett helt vanligt område. Inte som nu, ett av landets utpekade som ”särskilt utsatt”.

 

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

10 svar på Fem en fredag v. 28: Hemmastadd

 1. Znogge skriver:

  Intressant att läsa dina svar. Ja, bostadsområden kan verkligen förändras över tid och ibland till det bättre, ibland till det sämre men det viktigaste är att man trivs.

  Kram och god fredag!

  • Kraka skriver:

   Ja, det har verkligen förändrats. Det är en helt annan befolkningssammansättning nu än då jag flyttade dit för drygt 40 år sedan. Husby är förhållandevis ”tryggt” eftersom det bor många höjdare in de kriminella kretsarna där och de ser till att det ”hålls rent” i området. På gott och ont för helst skulle jag ju vilja ha en tillvaro utan gängkriminalitet, Jag rör mig inte alls i dessa kretsar men ser ju ett och annat.

   Ha en fin dag!
   Kram

 2. så blir det, hemmet var inte hos föräldrarna sen jag flyttade hemifrån för flera decennier sedan.

  • Kraka skriver:

   Många pratar om föräldrahemmet som ”hemma”. något jag alltid tyckt varit ett märkligt sätt att se på vad som är ”hemma”.

   Ha en fin helg!

 3. Nina skriver:

  Kan man få för många böcker? Jag är helt bokberoende.

 4. Lottens bokblogg skriver:

  Kaffe och böcker hittar man hemma hos mig också. Alltid böcker!

 5. Robert W skriver:

  Vi är många som svarar kaffe på fråga 2 🙂

 6. Ingrid skriver:

  Jag har ju inte rört på mig speciellt mycket, utan varit Klintehamn med omnejd (dit Fröjel och Stenstugu hör) trogen.
  Jag, liksom du, är beredd att duka fram kaffe om man får någon oväntad gäst.
  Ha en fin fredagskväll!
  Kram, Ingrid

 7. Helen skriver:

  Böcker är bra att ha och som sagt kan man inte få för många. Jag rensade dock bort en del när vi skilde oss i fjol för jag trodde aldrig jag skulle få plats med dem, men jag har redan börjat fylla på med nya.😊

 8. Pingback: Fem en fredag v. 33: Sommar 2022 - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *