En kopp kaffe, en handelsträdgård, ett slott och en middag

Det började för några veckor sedan att jag av en händelse fick se att Nordiska museet hade visningar inne i Tyresö slott. Jag bokade en biljett och har sedan sett fram mot besöket där.

Idag, innan jag skulle åka, googlade jag runt lite och upptäckte att det ligger en handelsträdgård alldeles bredvid slottet. Hur kan jag ha missat den?!! Jag har varit i slottsträdgården och ute på Notholmen många gånger. Det är en så vacker plats.

Eftersom jag ville titta på handelsträdgårdens utbud gav jag mig av i god tid. Så pass god tid att jag hann börja min utflykt med kaffe och en leverpastejmacka i Pilgrimscaféet.
Där fick jag trevligt sällskap av en man jag tror heter Ulf. Är så rysligt dålig på namn, ända sedan jag var barn har namn gått in i ena örat och lika fort ut genom det andra. Det finns en hel del dråpliga händelser runt det. Men det är en annan historia.

När jag fikat färdigt sa jag hejdå och gick mot handelsträdgården. Där fanns mycket fint att se. På vägen dit passerade jag slottet.

Det fanns så många fina blommor och jag kände verkligen att jag vill satsa på min trädgård nästa år.

Ännu en variant av Luthers ”Om så världen går under imorgon vill jag plantera mitt äppelträd idag”.

Katten Caspian lät sig klappas där i sin stol. Hans bror Aslan var däremot ute på egna äventyr och sågs inte till.

Vanlig Bondsyren för 3600 kronor. Nån som är sugen? Jag har ett gigantiskt överskott och kan sälja dem betydligt billigare. Mina är vita. 🙂

Gick tillbaka upp mot slottet. Tittade in i Borggårdscaféet där de hade en butik med diverse skönhetsprodukter. Rum för hälsa tror jag det kallades. Eller något liknande.

Ett par minuter före klockan 14:00 blev vi insläppta efter att ha visat våra biljetter. Det var fullbokat och många som inte förköpt biljett fick gå därifrån utan att bli insläppta.

Tyresö slott är ett spännande slott med många ägare under sina år. Sedan 1930 ägs slottet av Nordiska museet. Detta efter att det donerats av Claes Lagergren i testamentet. Familjen Lagergren har en spännande historia som du kan läsa om på nätet. Jag kommer att nöja mig med att visa några bilder från slottets interiör.

Stora matsalen. Tjänstefolket håller just på att duka ut efter en måltid.På väggarna ser vi Brysselvävnader. De är mycket gamla och har funnits med sedan ursprungliga slottet byggdes. De får inte kallas gobelänger eftersom de inte är från Gobelins fabrik i Paris. Men i ”min värld” är det gobelänger. 🙂

Claes lagergrens tjänstebibel. Han var markis och tjänstgjorde för katolska kyrkan. Han är en av de svenskar som konverterat under en tid då man var tvungen att tillhöra den protestantiska statskyrkan. Men han kom ju uppenbarligen undan med det. Precis som Kristina.

Marie Antoinette. Porträttet är från tiden i fängelset strax innan hon avrättades. Hon var Claes Lagergrens stora idol.


Efter visningen kände jag för att äta något och gick ner till Slottskrogen. För just nu finns det en sådan igen. Annars verkar det vara ett ställe som går i konkurs lite då och då.

Jag åt Slottsmästarmackan, en varm macka med skivad flankstek, pepparrot,
dijonmarinerad nypotatis, grillad
färsklök och rödvinssky. Till det drack jag en alkoholfri IPA och avslutade sedan med en kopp svart kaffe.

När jag betalat notan gick jag och hämtade bilen. Det var ruggigt och kallt och jag frös. Det var skönt att sätta sig i bilen och värma upp.

Det här inlägget postades i Livet, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

3 svar på En kopp kaffe, en handelsträdgård, ett slott och en middag

 1. znogge skriver:

  Vilken bra och givande dag på alla vis. Jag tycker det är mycket intressant att besöka gamla slott.
  Trevligt med en handelsträdgård men vilket pris för en syrén! Grannen har en som skickar in massor med småplantor till oss så kanske skulle jag börja sälja dem 😉

  Önskar en god kväll!

  Kram

 2. Rosamund skriver:

  Det finns väl inget som är en lisa för själen som att gå och strosa i en handelsträdgård🥰

 3. Ingrid skriver:

  Vilken trevlig dag du verkar ha haft, Slottet ser verkligen fint ut och så mycket vackert det fanns i handelsträdgården.
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *