Sammanfattning av en ganska vanlig vecka i juli

En vanlig, men med ovanliga inslag, vecka i mitten av juli. Sommaren försvinner fort och det börjar redan kännas som att den snart är över.

Måndag

Ny vecka. Började ute med kaffe. Först i solen och sedan i skuggan bakom en av mina fläderbuskar.

Det blir fler och fler tomater i min tomatfarm. Både svarta och gröna, som troligen blir röda sedan. Det är spännande med denna blandning som jag inte har någon kontroll alls på.

På eftermiddagen bestämde jag med F att jag skulle hjälpa honom med transport hem från Eskilstuna när han lämnade tillbaka skåpbilen han lånat.

Vi åt hamburgare på Hamburgerbruket tillsammans med S, som ju också heter F.

Sedan åkte vi tillbaka mot Stockholm. F skulle hämta sin egen bil hos F. Precis som ”alla heter Glenn i Göteborg” så heter alla Fredrik i vår bekantskapskrets. Praktisk va!

När jag sagt hej till F och hej då till min F åkte jag hem till min lägenhet och tog ett bad och fixade mitt hår. Hade en liten, fullt synlig, utväxt jag ville fixa.

Klockan var runt 03 när jag var tillbaka vid stugan. Jag var glad att jag gjort en mindre städning på toaletterna tidigare på dagen för klockan 3 kände jag inte för att städa. Jag har städningen hela veckan och ska nog hinna ”kompensera” för den lite mindre städningen. Jag hade till exempel inte tagit ut mattorna och skakat dem.

 

Tisdag

Tisdagen präglades mest av Stigs begravning. Det var tungt att ta farväl av en vän och arbetskamrat som så hastigt lämnat jordelivet. Det väcker många tankar om hur kort livet är och, framför allt, oförutsägbart.

Efter det fina minglet som Tobias ordnat för sina och Stigs vänner i Södra Teatern vid Mosebacke torg gick jag till T-banan vid Skanstull. Satte mig med en kaffe utomhus och funderade.

Det var en skön eftermiddag och jag tänkte ett tag på att ringa en vän för en träff ”på stan” men bestämde mig för att avstå. Jag behövde egentid.

När jag kom hem städade jag toaletterna och satt sedan ute med ett glas Crazy Cat medan skymningen föll på.

 

Onsdag

Jag gick upp ganska tidigt för att åka och shoppa frukost i Tyresö. Hade bjudit hem F för att äta frukost med mig.

Han hade en flexibel dag, ibland kan han göra sitt arbete på valfri tid eftersom han gör bokföring, och vi blev sittande till långt in på dagen och pratade. Det var nice att hinna umgås ordentligt. Det är sällan han har tid att umgås ordentligt med mig. Han är rätt stressad i sin vardag och på helgerna är det så många som drar i honom och vill ha hjälp med än det ena än det andra.

När han åkt plockade jag raskt ihop mina saker och åkte för att först tanka bilen och sedan köpa penslar. Jag hade hela tiden en känsla av att jag glömt något men kunde inte komma på vad det var. När jag satt i bilen kom jag på det. Jag skulle ju köpa en fuktmätare, en sådan där man kollar fukten i fasaden med innan man målar. Det får vara max 16% fukt. Gick in igen och fick hjälp att hitta rätt hylla och det var ganska snabbt avklarat. Jag började få bråttom.

Väl hemma igen packade jag matlåda och tog på mig mina oömma kläder och gick och städade toaletterna. Sedan var det dags att åka till jobbet. När jag kom dit var det fullbelagt och ganska så rörigt.

 

Torsdag

Natten var äntligen slut och jag mer eller mindre vacklade ut från avdelningen och till omklädningsrummet. Samtidigt var jag nöjd med min arbetsinsats. I alla fall nästan nöjd. Det som kändes mindre bra var att min ena patient fått ett minimum av uppmärksamhet från mig eftersom tiden till det inte fanns. Men min undersköterska för natten, M, hade gjort ett bra arbete.
Jag hade en patient som var totalt instabil cirkulatoriskt. Alltså vad gällde både hjärtfrekvens och blodtryck. Det krävde en hel del av ”bedside”, alltså att man står bredvid patienten mer eller mindre hela tiden. Fram mot morgonen var det stabiliserat, i alla fall med läkemedel. Jag gillar intensivvård och skulle inte vilja jobba på en postopavdelning där man bara gör småkirurgi. Det är just att Karolinska Huddinge gör stor, komplicerad kirurgi som ger jobbet det som lockar mig.

Innan jag hämtade bilen och åkte hem till stugan drack jag en Mocca latte på Espresso House. Jag tycker verkligen om inredningen på den E H som ligger nästan utanför sjukhusentrén. Men att sitta där någon längre stund var inte aktuellt. Jag kunde nästan inte hålla ögonen öppna.

När jag kom hem till stugan la jag mig direkt och somnade inom några få minuter. Vaknade någon gång vid halv två och drack kaffe och åt en macka Sedan somnade jag om och vaknade strax efter klockan 20. Då drack jag mer kaffe och åt ännu en macka.
Det hade regnat i omgångar och var blött ute. Jag behövde i alla fall inte ha dåligt samvete för att jag sovit bort en möjlig målardag. För dagen hade varit omöjlig.

Det var bra nära att jag glömde bort att jag har toalettstädningen. Satt och kollade en serie på playTV när det plötsligt slog mig. Klädde mig raskt och gick iväg och städade. Inte för att det gör något, men en vecka städning räknas som 2 fullgjorda timmar GA (gemensamt arbete). Eftersom jag anser att toaletter ska rengöras dagligen, speciellt som det är så många som använder dem, blir det betydligt fler timmar i praktiken. Varje städning tar mellan 30 och 45 minuter. Gånger 7 blir det mellan 3½ och 5 1/4 timmar. Det är 5 toaletter som ska skuras ur samt en urinoar utomhus. Golvet ska rengöras och mattorna skakas, papperskorgarna tömmas och förbrukningsmateriel fyllas på. Sådant tar sin tid om det ska göras noga. Jag är ju dessutom lite besatt av hygien och blev kallad hygienfascist av en distriktssjuksköterska på en kurs en gång tidigt i min karriär. Det var långt, långt före pandemier och uppmaningar om att tvätta händerna. 🙂

Toaletthuset som hör till den del av området jag bor på.

När jag var tillbaka i stugan efter dagens städning, som för övrigt tog 37 minuter, hällde jag upp ett glas Crazy Cat och satte mig i sängen med min laptop.

 

Fredag

Hade alarmet på, men inte så tidigt och jag tog det lugnt. Byggjobbarna skulle komma, men jag har lärt mig att det vet man först när man ser det. Fortfarande klockan 11 hade de inte dykt upp, men de kom faktiskt 11:45.

Tog en sväng förbi toaletterna och kollade tvålen som jag glömde kolla igår kväll. Men det var ingen fara, det fanns gott om tvål kvar. Det är så svårt att se om man inte låser upp tvålbehållaren.

Kollade runt lite i trädgården och såg att det fanns bär som höll på att mogna.

Åt lite mellanting till frukost och lunch, avokado med Skagenröra. Svor lite över att jag aldrig lär mig att inte köpa de billiga avokadorna. Den jag åt på jobbet var perfekt, den jag åt idag var knappt mogen, men hade ändå en massa ”ruttenfläckar”. Billig avokado betyder inte billig i ordets rätta bemärkelse, bara att den inte är svindyr. Suck!

Gick till duschen och gjorde mig ren. Kändes välbehövligt. Sedan var det dags att klä mig och åka iväg. Jag skulle vara med på en gravsättningsceremoni på Sandsborgs kyrkogård.

Efter ceremonin åkte H, A-K, Ö och jag till Gullmarsplan. Ö, som är A-K:s man, gick hem medan vi kvinnor gick till den italienska restaurangen och åt.

Jag åt husets pizza och drack husets röda vin. Pizzan var perfekt med tunn botten.

När vi sagt hejdå till A-K, de bor vid Gullmarsplan, gick H och jag och gjorde några inköp och åkte sedan hem till henne. Vi drack vin, bubbel och åt ost och kex. Kaffe fick jag också.

Klockan var mycket när jag tog bussen upp till Gullmarsplan och sedan T-banan till Skarpnäck. När jag var tillbaka i stugan vilade jag lite och gick sedan och städade toaletterna. Fuskade lite med golvet och tog inte ut mattorna. Det viktigaste är trots allt att göra rent själva toaletterna. Så smutsigt hinner inte golvet bli från en dag till en annan.

När jag så åter var hemma i stugan drog sig klockan mot midnatt. Jag var trött efter den långa dagen och tittade en stund på playTV innan jag släckte lampan.

 

Lördag

Var alldeles borta och förvirrad då alarmet väckte mig. Ändå hade jag sovit över 8 timmar. Ute blåste det och var växlande molnighet. Såg kallt ut och jag stannade i sängen med kaffe och en macka.

Efter lite pyssel på datorn klädde jag mig och gjorde mig i ordning för dagens planerade aktiviteter.

Klockan 17:09 satt jag på min säng, lite lagom trött efter dagens utflykt. La upp benen och tittade klart på Ett fall för Vera som jag börjat titta på kvällen före.
Gjorde kaffe och hittade en minisockerkaka att äta till.

Sedan var det dags att byta om och gå till toaletterna för näst sista städningen den här sommaren.

Började med att gå till förrådet och hämta en ny flaska toarengöring eftersom jag visste att den som fanns nästan var slut. Tog ut mattorna och skakade dem. Sedan var det dags att rengöra toaletterna. En av toaletterna var inkletad med bajs. På herrtoaletten förstås. Vad är det för fel på karlar som inte kan använda en toaborste?!! Normala människor lämnar inte en gemensam toalett i det skicket. Suck!

Bar bort soporna när jag var klar och tvättade händerna på vägen tillbaka. Sedan gick jag in och fortsatte lyssna på ljudboken jag höll på med. Det var lördagskväll, men ganska sent och det var skönt att bara sitta ner.

 

Söndag

Söndag, veckans sista dag. I alla fall sedan 1 januari 1973 då den nya veckoindelningen blev standard.

Trots att jag vaknade klockan 7 bestämde jag mig för att ha långmorgon med kaffe i sängen och en spännande ljudbok. Ute sken solen och jag hoppades att det skulel förbli uppehållsväder. Även om appen säger att det inte ska regna så kan man aldrig vara riktigt säker…

Innan jag klädde mig för dagens aktiviteter beställde jag en del kursliteratur. Som vanligt var det svårt att hitta böckerna hos våra svenska nätbokhandlare. Men några har jag i alla fall kunnat beställa.

Gick ut och klippte ner växterna nära fasaden. Men sedan tog det stopp. Jag är så trött. Så fruktansvärt tömd på energi och fylld av melankoli. Det har varit en tung vecka. En tung vår. Det har hänt så mycket de senaste åren och jag tycker aldrig att jag får fylla på med den rätta sortens energi. Inte minst spökar Sailas död inom mig. Hon blev mördad och polisen bara släppte. Kanske för att det var under första vågen av pandemin. Kanske för att de är så inkompetenta och bara inte bryr sig. Vi fick aldrig ta farväl och hennes galna morsa tyckte inte att unga människor ska ha någon grav. Så det fick hon inte. Jag tänker på henne varje dag. Varje dag. Men det blir ännu mer aktuellt när andra dör omkring mig. Andra som får ett fint farväl och en gravplats.

Jag satte mig ute i solen, drog mig in lite i skuggan av och till. Lagade lunch och åt och lyssnade på ljudbok tills batteriet tog slut. Då gick jag in. slumrade en stund medan mobilen laddades och lyssnade sedan klart på boken. Funderade på att åka och köpa något gott att äta. Men bestämde mig sedan för att ta något i frysen. Tittade på ett par avsnitt av Allt som blir kvar.

Gick och städade toaletterna för sista gången den här sommaren. Rent allmänt tycker jag att just toastädningen är det bästa GA-jobbet. Men just i år har det varit så mycket annat i livet som tömt mina batterier.

 

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Mitt nya (arbets-)liv, Stockholm: Huddinge Postop, Stugan, vår egen korkek, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

4 svar på Sammanfattning av en ganska vanlig vecka i juli

 1. znogge skriver:

  En intensiv vecka på många vis. Även om toastädning inte är det roligaste så vet man hur man gör och det är en greppbar uppgift. När det är gjort är det gjort.

  Kram och god kväll samt en bra start på den nya veckan!

 2. Ingrid skriver:

  Så skönt att sommarens toastädning är avklarad!
  Kram, Ingrid

 3. Micke skriver:

  Skönt att ha den där städningen klar, minns förr hur man hade trappstädning som man delade med grannarna i hyreshuset jag bodde i första gången.
  Sådant finns inte idag, lite synd tycker jag, man lärde känna sina grannar på ett annat sätt.
  En intensiv vecka där läser jag, ta hand om dig Kraka.

 4. Pingback: Drivor av jordgubbar | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *