I hetaste laget

Att det skulle bli varmt var jag medveten om redan på morgonen. Men jag bestämde mig ändå för att följa med på dagens korta vandring, 11 kilometer.

Tog bussen till Huddinge och bytte till tåget. Hade gott om tid och kunde ta det lugnt.

Vi skulle träffas klockan 10:00 vid Rönninge station. Vi var 7 personer, vandringsledaren inräknad.

Vi började med att gå upp mot området där de riktigt fina villorna ligger. Villorna med sjöutsikt. Vi fortsatte sedan utefter vattnet.

Den vackra busken med röda bär skulle jag tro är en oxel. Oxeln är en rosväxt och släkt med rönn. Den har ett hårt trä som passar bra till hjulaxlar. Har även använts vid tillverkning av tumstockar.

Är det ett troll som ligger där? Eller något märkligt djur? Klicka upp bilden till större storlek så får du själv fundera på vad det kan bara.

Vid Möllebadet gjorde vi rast. Det var hur skönt som helst att sitta där på en bänk i skuggan.

Kaffe och ett par mackor med kaviar. Gott med något att äta, men jag orkade inte båda mackorna.

Efter en halvtimme var vi på väg igen. Varje skuggig stund var en välsignelse. Svetten bara rann över ryggen på mig.

Ett av naturens egna konstverk. Ett fallet träd i förfall. Men så vackert.

Vi fortsatte utefter järnvägen och korsade vägen och kom upp i det nybyggda området som vuxit upp runt det gamla sanatoriet i Uttran.

Någon hade byggt en trädkoja bland husen. Området har en hel del träd och grönska trots att det är många hus som byggts på det gamla sjukhusområdet.

Uttrans sjukhus, tidigare Stockholms läns Tuberkulossjukhus, togs i bruk 1923 och hade då plats för 112 tuberkulospatienter. I likhet med många andra sanatorier valdes en plats med högt läge, sandåsgrund, måttlig nederbörd och omgiven av barrskog.
När efterfrågan för platser åt lungsjuka minskade övertogs lokalerna av geriatriken vid Huddinge sjukhus. 2013 köptes lokalerna av ett byggföretag för att bli bostadsrätter.

Efter ytterligare en stund i skuggig skog kom vi ner till området för Tumba bruk. Även Tumba bruk är nedlagt, men det finns ett bruksmuseum som jag tänker besöka vid tillfälle. Bruket anlades 1755 för att tillverka svårkopierbart papper till sedlar. Anledningen var att Rikets Ständers Bank haft stora problem med förfalskade sedlar och därför bestämt sig för att tillverka eget papper.

Stora delar av området är museum, men själva produktionsbyggnaden är skyddsobjekt och där trycks sedlar i annan regi än Riksbankens. Skyddsområdet är omgärdat av högt staket och det råder fotoförbud, på samma sätt som vid alla svenska skyddsobjekt.

Vi kom sedan fram till Tumba station för att ta tåget. Vi sa hej då till varann och jag gick till Pressbyrån och köpte bubbelvatten. Flera flaskor eftersom jag var så törstig i värmen.

Det här inlägget postades i Aktiviteter med Stockholms vandrareförening, Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på I hetaste laget

  1. znogge skriver:

    Imponerade att du inte tvekade att att häng med på vandringen trots värmen. Förstår att det gällde att ha mycket vätska med. Det behövde man på stranden i dag också.

    Kram

  2. Pingback: Puh… denna värme… | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *