Alfabetisk nyttokunskap – Bloggutmaning i september 28

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i september med en fråga att besvara varje dag.

 

Vokaler och konsonanter, kan du rabbla upp vokalerna i alfabetet?

Ja, det kan jag. Säger som SaraMadeleine, det fick man ju lära sig i skolan tidigare. På den tiden man fick lära sig nyttiga saker. Där har det verkligen gått utför. Sedan lång tid. När F gick i skolan behövde de inte lära sig stava ens. Det var inte viktigt, man skulle skriva som man pratade och inte bry sig om stavningen. Men se det gick jag inte på. Jag var en så störig förälder, som ställde krav, så lärarna vägrade ha de där kvartssamtalen med mig. Jag citerade skollagen och tyckte kunskaper var viktigare än att skorna stod i rät linje i korridoren (F:s mellanstadielärare tyckte att vi föräldrar skulle turas om att vara i skolan och vakta utanför dörren så barnen ställde skorna rätt. Jag vägrade!). Jag fick ha kvartssamtal med rektorn istället. F kan stava och är i det närmaste tvåspråkig, han talar och skriver engelska på nivå nära infödda. Hade skolan fått härja fritt hade han väl inte ens kunnat läsa. Men han tyckte att jag var jobbig på den tid det begav sig. Nu är han nog rätt tacksam.

a e i o u y å ä ö 

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i september 2022, Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Alfabetisk nyttokunskap – Bloggutmaning i september 28

 1. znogge skriver:

  På vår skola har barnen alltid lärt sig vokalerna och stavningsregler är en självklarhet. I åk 4-6 har vi rättstavningsläxa en gång i veckan och vi har aldrig tummat på viktiga baskunskaper som alla behöver. Dår för man som lärare stå på sig för man har ganska så stor frihet att utforma undervisningen. I skolans läroplan har kravet på att kunna stava för åldern vanligt förekommande ord alltid funnits med.

  Kram och god kväll!

  • Kraka skriver:

   Det låter ju betryggande. I Mariefred var det rena vilda västern i undervisningen. I alla fall i F:s klass och senare också när min exmans son gick där. Hans lärare tyckte det viktigaste var att barnen hade med kaffebröd på fredagarna. Så att hon (hans lärare) skulle ha trevligt. Dessutom skulle det vara hembakat. Jag fick en rejäl utskällning när han kom med köpebröd. Då ringde hon upp mig och skällde om att jag inte skulle tro jag var någon som gjorde mig till och kom med köpebröd. Ja herre gud vilken cirkus det var i den skolan. Suck!

   Kram

 2. Anna i Portugal skriver:

  Vilken lycka att vara två-språkig redan som barn! Jag önskar så jag hade fått med mig portugisiska från barnsben (hade portugisisk hemhjälp)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *