Gott och blandat

Så var det fredag igen. En ledig fredag före en arbetshelg och jag ville förstås hinna med så mycket som möjligt under dagen. Men också vila inför helgen.

Klockan 7:00 väcktes jag av alarmet. Gick upp inom några få minuter. Var egentligen inte speciellt trött, men hade nog gärna sovit en stund till.

Frukost, en stunds pluggande, gick ner i käket och kokade potatis på min alldeles egna kokplatta. Den fungerar så bra och jag slipper stressen med att kokandet hela tiden stänger av sig eller krånglar på annat vis.

Hade tagit med mig min bok ner för att plugga medan jag var i köket. Men då kom T, som verkade extra pratsugen just idag, och pratade med mig hela tiden tills potatisen var kokt.
Han kom sedan tillbaka in i köket, när jag var nere och förpackade mina potatisar och gjorde gröt, och pratade om Orientexpressen. Tåget alltså. Inte boken.
Nästa gång jag kom ner i köket hade han fångat in en annan person och pratade med honom. T bor nära köket och hör när någon kommer dit. Då går han ofta ut och pratar.
Jag förstår att det kan vara ensamt att bo i ett litet vandrarhemsrum, vara arbetslös och inte ha så mycket socialt liv Jag har ju en annan livssituation och ibland känner jag mig lite elak när jag inte har tid att prata länge.

Satte mig för att plugga, men bestämde mig för att passa på att gå till receptionen i herrgården och betala för oktober. När det var avklarat och jag var tillbaka på rummet kändes det som en god idé att diska min tallrik, sked och assiett. Men sedan fick jag en stunds studiero.

Klädde mig och åkte för att uträtta ärenden. Först återvinningen nere i Norrahammar och därefter till Asecs för att hämta tre feta, sjungande tanter (The fat lady sings). Hann med några anda saker också inne på Asecs innan jag åkte ner till Hasse på sjökanten, ni vet det där stället jag blev utslängd från för att jag mailade och framförde klagomål om snusket i köket och man istället för att fila på sitt rykte vräkte mig. Trots att jag bokat en dryg månad till.

Parkerade på parkeringen och promenerade sedan in till centrala Jönköping. Dels för att det är gratis att parkera där, men huvudanledningen var att jag verkligen behövde röra på mig. Vädret var idealiskt för en långpromenad.


Mitt mål var Studio Silk där Karin Johansdotter ställer ut några av sina verk. Utställningen heter Den röda tråden och pågår till och med lördagen den 8 oktober. Karin J är bland andra inspirerad av en av mina favoritkonstnärer, Frida Kahlo. Hon är också inspirerd av Carl Larsson.

Jag började med att gå ett varv och tittade sedan närmare på några av verken.

Är jag farlig?

För en hållbar framtid – tillsammans med Njideka Akunyili Crosby

Självporträtt mellan världar

Det här är en parafras av en av Frida Kahlos målningar. Tyvärr hängde den så att jag inte kunde fota framifrån. Men den som känner till Frida Kahlos konstnärskap känner också igen, för Frida K, typiska detaljer.

Jag ska försöka gå tillbaka nästa vecka, förhoppningsvis få med mig L. För den som vill veta mer om Karin Johansdotter föreslår jag en titt på hennes hemsida.

Efteråt gick jag och drack kaffe på ett ställe som heter Stuk. Kände att jag behövde sitta ner en stund.

Gick sedan tillbaka till bilen och åkte hem till mitt rum på vandrarhemmet.

Jag var inte direkt trött, men jag hade ont i min högra tå. Det var skönt att sätta sig i bilen. Jag hann sedan lagom hem innan det började regna.

Började med att vila en stund och pratade med Fia i en timme och en kvart. Sedan tog jag tag i pluggandet igen. Men bara en stund. Istället unnade jag mig lite fredagskväll.

Precis som förra veckan åt jag räkmackor och drack lite Crazy Cat. Pratade med L i telefon och sedan tittade på en serie på playTV. Därefter var det dags att sova.

Det här inlägget postades i Jönköping, Livet, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

7 svar på Gott och blandat

 1. Ingrid skriver:

  Du är så effektiv och hinner med så mycket på en dag!
  Jag har sett filmen om Frida Kahlo och hennes liv och blev väldigt imponerad över allt hon åstadkom trots de skador hon fick vid olyckan.
  Hoppas att du sover gott nu!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Dagen innehöll en hel del trevligheter så den kan nog föras upp på trevlighets- och vilokontot.
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Hmm… Tyckte jag kommenterade här…
  Ännu en fullmatad dag och även jag är imponerad över vad du hinner med och orkar med för den delen.
  Att gå på konstutställning är alltid trevligt tycker.

  Kram och god lördag!

  • Kraka skriver:

   Ja, det var en trevlig utställning och jag ska besöka den igen på tisdag ihop med L.
   Kram

 3. Majsan skriver:

  Trillade in här nyligen:)
  O har inte läst så långt bakåt än
  Hur kommer det sig att du bor på vandrarhem?

  • Kraka skriver:

   Det enklaste svaret på de frågan är nog att jag inte har råd att bo på hotell. Du kan lätt googla och kolla priser på vandrarhem visavi hotellpriser.
   Att hitta privatpersoner som hyr ut rum är knepigt. Speciellt om man vill hyra för ett par månader, eller kanske bara ett par veckor ibland. Det är många skumma typer man kommer i kontakt med på den hyresmarknaden och det är oftast inte billigare. Många hyresrum är dessutom bara hyrbara för studenter eller unga personer under 25. Jag kollade runt lite i våras och tack, men nej tack. Som rum i källaren hos någon, utan tillgång till varken toalett eller kök för så där 10 000 i månaden. Eller folk som vill att man ska betala in förskottshyra innan man ens får se rummet och veta var det ligger. Det osar ju bedrägeri ända in i märgen. Så vandrarhem är helt enkelt ett bra alternativ Inga skumma baktankar, klart och redigt vad som gäller och enda kravet är, förutom att man betalar för sig, att man städar. Eller köper till städning.

   Trevlig måndag och bra start på nya veckan!

 4. Pingback: Det blev en bra tisdag | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *