Nej dra mig baklänges på en liten vagn, nu har det börjat

Jag är inte förvånad. Men jag är ledsen och förfärad över att det ens är möjligt. I ett land där inte ens drottningen är etnisk svensk. Det händer nu. Det händer här. Det händer i modern tid.

Idag har DN en intervju med en av SD:s framträdande representanter där hon pratar om vikten av att vara en etnisk svensk. Något man inte kan bli. Hon menar däremot att man kan bli gute efter tre generationer på Gotland, men att man skulle kunna vara etnisk svensk om man är tredjegenerationens invandrare verkar inte gälla. Varför pratar vi ens om  andra, tredje, fjärde och så vidare. Är man född här är man väl inte ens invandrare!

Hon pratar till och med om att hennes egna barn inte är etniska svenskar för de har delvis utländska rötter. Då kan man väl börja ifrågasätta vem som ens är etnisk svensk. Jag är det definitivt inte. Det har alltid sagts att vi är av valonsläkt på pappas sida och att de invandrade på 1600-talet. Men vem vet… Klart är i alla fall att jag har synliga drag av utländsk härkomst. Det ärftliga draget med tidigt grått hår är en sydeuropeisk gen. Jag började få silvergrått i håret som 12-åring och var helt grå vid 20. Jag minns inte min pappa som något annat är helt vithårig. Det är inget svenskt drag att ha den genen.

Något som är mer förvånande är att så fort jag kommer utomlands, till och med i Israel, så säger folk att det syns att jag är jude. Vi har inga judiska förfäder som vi vet om. Men pappa kom från Norrköping, en av de få platser där judar tilläts vistas, så det är väl inte heltotroligt att det skulle kunnat ramla in lite judiska gener. Just att vara etnisk jude ärvs bara från mödernet. Så skulle så vara fallet så har det fallit bort. Får väl se om jag hittar något judiskt när jag får tid att släktforska. Just nu ligger det på is. Av tidsskäl.

Hon pratar om att det är viktigt att få säga ”jag är verkligen svensk”. Varför då frågar jag mig. Vad är ens svensk i det sammanhanget. För det räcker uppenbarligen inte med att man är svensk medborgare. Man måste leva ”svenskt” för att det ska räknas. Där kvalar jag verkligen inte in. Tyvärr. Jag ser inte helt ”svensk” ut. Jag lever inte ”svenskt”. Jag tänker inte ”svenskt”. Jag bor inte ”svenskt”… Exemplen kan mångfaldigas och risken att jag bränns på bål ökar för varje dag. Nej, SD har inte hotat med häxbränning, men man har haft frågan om att ta ifrån människor det svenska medborgarskapet om man inte lever på det sätt de tycker är rätt. Parlamentariskt-teoretiskt är den möjligheten bara 5 år bort. Lägg förslaget idag, ha ett nytt val om 4 år och klubba igenom grundlagsändringen. Så skör är vår demokrati!

Ska väl säga också att Jessica Stegrud inte lyfter frågan om att ta ifrån någon medborgarskapet, hon säger inte ens vad som ska hända med oss som inte passar in och inte ställer oss i ledet. Hon framstår som mer än lovligt naiv, ja dum faktiskt. Eller så ljuger hon reportern rakt upp i ansiktet. För hon kan väl inte vara så omedveten om vad det parti hon representerar står på för grund.
Och ja, man får vara både dum och naiv. Oavsett om man är etnisk svensk eller inte. Man har samma människovärde oavsett intellektuell nivå. Men det är ändå skrämmande att de sitter i beslutsställning och bestämmer över oss andra. Alla dessa som förnekar evolutionen, människors lika värde, vacciner och andra medicinska fakta, människans miljöpåverkan, rätten till sin egen kultur… (Här hade ett ”suck” kunnat vara på sin plats, men det här är alldeles för allvarligt att avfärda med en suck. Det här handlar om min och din rätt att vara fria människor.)

Det här inlägget postades i Livet, Rubriker som fångat mitt intresse, samt ett och annat från nätet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Nej dra mig baklänges på en liten vagn, nu har det börjat

 1. Ingrid skriver:

  Det är verkligen ett hemskt sätt att resonera och sätta Inte ens jag är etnisk svensk, för jag är av vallonsläkt och någon gute är jag definitivt inte, för mamma var infödd stockholmska och farfar kom från Rasbokil i Småland.
  Det är hemskt att sätta etiketter på folk på det sättet.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, det var en mycket obehaglig intervjuartikel. Jag blev lite extra illa berörd av att hon pratar om att hennes söner inte är etniska svenskar. Det är inte min son heller förstås. Farmor kom från Finland och i övrigt så finns det ju en hel del tidigare förfäder med ”fel” påbrå.
   Vi kan nog inte ens föreställa oss vad vi har framför oss i svensk politik.

   Kram

 2. Micke skriver:

  Nu börjar de dra i den där vidriga slipstenen, en slipsten som svenska folket har röstat fram genom demokratins försorg.
  Man blir ju bedrövad över ett sådant sätt att uttrycka sig, det värsta är väl att hon tror på det själv.
  Vi får väl brännas på bål både du och jag, ger mig sjutton på att vi får samla ihop veden till det själva också.

  Ha en fin lördag Kraka.

  • Kraka skriver:

   Tror jag har ved vid stugan så det räcker till oss båda. För det blir nog bålet. Ändrar åsikter gör jag inte!

   Ha en bra start på veckan!

 3. Anna i Portugal skriver:

  Fy böveln helt enkelt! Har alltid haft väldigt svårt för alla de där facken som folk ska stoppas i. Jag är svensk om någon frågar mig var jag kommer ifrån, för jag är född där. Men annars använder jag aldrig det. Sen tycker jag det är kul att följa svenskar i idrott, då är jag väldigt svensk.

  • Kraka skriver:

   Det är så märkligt att vi fått in de här åsikterna i riksdag och regering. Vad är det för fel på folk som röstar så? Människosynen är bedrövlig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *