Fem en fredag v. 43: På sistone

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad har du lärt dig på sistone?
 2. På vilket sätt har du nyligen överraskat dig själv?
 3. Vad framöver fyller dig med förväntan?
 4. Vad går du runt och tänker på?
 5. Vad planerade du inte för den här veckan?

 

 1. Man skulle ju kunna tro att man inte har så mycket nytt att lära sig efter 48 års arbete i vården. Men bara för någon dag sedan pratade vi på salen om bronkoscopier. Jag sa att jag inte sett så många före pandemin, absolut färre än 10, kanske färre än 5. Det har nog varit så att man haft olika ”tradition” på olika klinker. Där jag jobbat har läkarna istället gått ner med böjda sugkatetrar i huvudbronkerna när det varit mycket segt slem. Scopier har bara gjorts om man velat titta hur det sett ut. Men under pandemin blev det vanligt att gå ner med scopet och göra rent från slem. Det jag lärde mig häromdagen var att man kan spruta ner acetylcystein på plats inne i lungan och lösa upp segt slem för att få upp det.
 2. Jag tror jag har bra koll på mig själv och blir sällan, eller aldrig, överraskad av mig själv.
 3. Det här fyller mig med förväntan:
 4. Livet. Hur det ska bli här i Sverige nu när vår demokrati är hotad. Det här skrämmer verkligen skiten ur mig:https://www.dn.se/sverige/sd-begarde-lista-pa-naturskyddsforeningens-givare/Naturskyddsföreningen har uttalat kritik mot att miljöarbetet blir lidande av Tidöavtalet och att man lägger ner Naturvårdsverket.
  Nu vill man uppenbarligen jaga och straffa oss som på ett eller annat sätt stödjer Naturskyddsföreningen. Ett fruktansvärt angrepp på yttrande- och åsiktsfriheten.
  Nu lämnade man inte ut några uppgifter. Den här gången. Men det är en varningssignal till oss alla. Vi kommer att åsiktsövervakas in absurdum.
  Det behövs bara en liten lagändring, för det här är inte grundlagsskyddat, som kan klubbas igenom snabbt.
 5. Jag planerade inte för en helg i självsamhet. Fia skulle kommit hit, men hade dubbelbokat sig. Men jag inser nu hur väldigt väl jag behöver den här helgen för att tentaplugga.
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Fem en fredag v. 43: På sistone

 1. Anna i Portugal skriver:

  Jag förstår din oro. Oj har du jobbat så länge inom vården, då förstår jag att du är jagad för att få in på schemat 🙂

 2. Karoleen skriver:

  Ganska fascinerande att man ändå efter 48 år kan lära sig något i jobbet, eller? Jag ser bara det som något positivt, om det inte är något überbasic som man bör kunna sen dag 1. Ha en fin helg!

  • Kraka skriver:

   Egentligen lär man sig nya saker hela tiden. Det kommer ständigt ny forskning, nya apparater och nya rutiner. Intensivvård är en dynamisk verksamhet där den ena dagen sällan är den andra lik.

   Ha en fin helg du också!

 3. Janerik Sundh skriver:

  Jag förstår din oro för demokratin. SD’s begäran att få ut en lista över de som ger Naturvårdsverket bidrag, det trodde jag inte fanns på kartan i Sverige.

  • Kraka skriver:

   Ja, det är värre än så för det var Naturskyddsföreningens medlemmar och bidragsgivare man var ute efter. Naturvårdsverket lägger man helt sonika ner.

 4. Pingback: Fem en fredag v. 44: Räknetal - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *