Vänd din näsa rätt mot vinden, och sjung hej å hå

Vaknade en stund före alarmet, gick upp och gjorde kaffe. Hade lite långmorgon innan jag kom igång med att plugga.

Bestämde mig för att göra något slags utflykt. En kort en och sedan åka till Rosetten.

Jag började med en kortare promenad i naturreservatet. Jag hade inte lämpliga kläder och vände ganska snart.

Åkte upp på Tabergstoppen och kollade på utsikten. Restaurangen är stängd för säsongen nu, man öppnar senare för julbord och därefter i april.

Långt därnere såg jag konditori Rosetten där jag planerat dricka kaffe.

Det fullkomligt kryllar av olika hyllningar till kungar. Det visar hur viktig gruvan var för bygden. Den här tror jag är från 1954. Men det finns ett från Oscar II:s tid då han och hans drottning var på besök 1895 och ett från den nuvarande kungens Eriksgata då han besökte platsen.
Gruvdriften började på 1400-talet men las ner på 1890-talet. Under Andra världskriget började man återigen bryta järn där eftersom Tyskland (!) behövde järn. Under 15 år bröts mer malm än under de föregående 300 åren.
Det har funnits planer på att börja bryta vanadin, men det satte man stopp för. År 1986 köpte Naturskyddsföreningen, efter att man samlat in pengar, Taberg och kunde därmed stoppa planer på kommande gruvprojekt. (Ja, just samma Naturskyddsföreningen som SD nu bedriver hetsjakt på medlemmarna i). Läs gärna Naturskyddsföreningens svarsreplik här.

Naturskyddsföreningen har en del aktiviteter och guidade turer i området. Men just nu är det höst och stundande vinter.

Jag åkte ner till samhället för att dricka kaffe och äta en bakelse på Rosetten. Men de hade ingen bakelse som föll mig i smaken så det fick bli ett smörrebröd med räkor och en kaka med namnet Jungman Jansson.

Jag satt rätt länge med mitt kaffe. Pluggade en liten stund, men det var lite för surrigt. Vid ett bord satt två äldre par och pratade. Skvallrade skulle jag väl vilja säga är ett mer adekvat ord. Bland annat pratade de om en person som jag känner från Mariefred och som jag vet bor i trakterna numera. Fast på andra sidan Jönköping.

När jag lämnat konditoriet stannade jag till på Coop. Jag skulle ha tre saker och kunde snabbt konstatera att det var så mycket dyrare än på Stora Coop på Asecs. Men om jag räknade in vad det skulle kosta mig att åka de 2 x 1 milen dit och tillbaka så gick det nog ganska jämnt ut.

När jag var tillbaka på rummet på vandrarhemmet satte jag mig ner en stund och vilade innan jag återigen tog tag i pluggandet.

Gjorde en paus och tittade på Svenska nyheter. Jag kommer verkligen att sakna Kristoffer Ahonen Appelquist, han är som klippt och skuren för att leda programmet. Men vi får väl se vem som tar över, det kan ju bli bra det också.

Pluggar en stund, tar en paus och ringer F, lyssnar en kvart på ljudbok och fortsätter sedan plugga.

Kokade ägg, har en äggkokare på rummet. Kylde dem och bar ner de ägg  jag inte skulle ha till min middag till köket och la i kylen. Tog fram räkor och tinade i micron.

Åt en sen middag: räkmacka, med ägg och majonäs.. Till det ett glas Crazy Cat.

Lyssnade på ljudbok medan jag åt. Sektens barn av Mariette Lindstein. Det är den tredje delen i en serie om en fiktiv sekt. Mariette var själv med i en sekt i 25 år innan hon lyckades bli fri. Jag har läst alla böcker som, hittills, skrivits om Knutby och måste säga att det finns stark igenkänningsfaktor.

Lördagskvällen blev bra. Trots allt. Men jag längtar hem! Livet är precis lika tråkigt som det låter. Jag längtar efter mitt eget hem, mitt badkar, mitt kök, mitt vanliga liv, min son, mina katter, min sons lilla fina tax… Suck!

 

*Jungman Jansson är en av Dan Anderssons mest kända visor. Titeln på blogginlägget är en av stroferna ut visan. BTW, kakan var god.

Det här inlägget postades i Jönköping, Livet, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vänd din näsa rätt mot vinden, och sjung hej å hå

 1. znogge skriver:

  Jag kan förstå att du längtar hem. Även om det inte går någon nöd på dig så är det skönast att vara hemma i sitt eget hos sina fyrbenta vänner.

  Kram

 2. Anna i Portugal skriver:

  Jag kan förstå att du längtar hemhem. Att höra skvaller om någon en känner är inte roligt, förstår att du lämnade fiket.

  • Kraka skriver:

   Nej, men det gjorde jag inte. De gick säkert en timme före mig. Jag satt kvar och lyssnade på ljudbok i lurarna istället för att läsa.

 3. en bra dag verkar det som, vandrarhem är speciellt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *