Allting är vitt vitt, vitt… eller svart

Eftermiddagen och kvällen på jobbet igår var jobbig. Det var överfullt med patienter redan när vi kom och fler blev de. Klockan 18:40 fick jag i alla fall tillfälle att äta lunch, precis när jag bestämt mig för att äta efter arbetstid, vid 21:30-tiden. Min mat var för varm så det tog nog nästan en kvart att äta klart. Men kaffet var lagom halvkallt så jag tömde muggen i tre klunkar.

Det hade kommit snö, men inte så mycket som på andra håll i landet. Men bilen var ordentligt översnöad. Det tog ett tag att få rutorna rena, resten fick faktiskt ligga kvar. Det var nästan ingen trafik alls ute på vägen. Inte ens på E4:an som jag åker en bit på innan jag svänger av mot Norrahammar.

Det var superhalt på vägen och för första gången tändes lampan för antisladdfunktionen som var in action. Bilen gick nästan på tvären uppför backen till vandrarhemmet. Men jag var mest tacksam att jag överhuvudtaget kom upp. Med en så liten bil som jag har kan man inte vara säker på det, det behövs ofta tunga fordon när det är så halt.

Jag var både trött, uppvarvad coh hungrig när jag äntligen satte mig i fåtöljen. Hittade en serie, The Split, jag började titta på. Men jag gick och la mig ganska snart. Efter tre mackor och en chokladkaka. Och kaffe förstås.

Hade bestämt mig för fri sovning och sov till 9-tiden. Det behövde jag verkligen. Låg och surfade runt lite bland nyheterna och kände mig bedrövad över det som händer med Sverige. Så fick jag höra snöplogen och förstod att det kommit mer snö under natten. Det hade det.

När jag växte upp, på 1960-talet, kom det ofta så här mycket snö som det kommit nu i Stockholm. Då uppmanades man att ta kollektivtrafik, fast det kallades nog rätt och slätt ”ta bussen”. Fast där jag bodde gick inte bussen på den tiden, det var lite ”landet”. Ronna byggdes då men Hovsjö var skog och Geneta var stora öppna fält där vi åkte skidor. Ni känner nog igen namnen på stadsdelarna från media, för det är där som man skjuter ihjäl varann i Södertälje. Massiva fästen för värsta gängkriminaliteten. Uppblandat med alldeles vanliga människor som också bor där.

Men var var jag nu… Jo, man skulle ta bussen eller tåget för det var säkrare och pålitligt. Numera så uppmanas man att stanna hemma, jobba hemifrån och inte ens gå ut. För bussarna ställs in så fort det kommer snö och tågen har väl inte varit pålitliga sedan före sekelskiftet. Att det blev vinter var ett naturligt inslag även i Stockholmstrakten. Numera kollapsar infrastrukturen så fort det kommer en eller ett par decimeter snö. Om man inte är en pappersjobbare, alltså jobbar papperslöst vid datorn, och därför måste ge sig ut så måste man ta bilen. Det har till och med hänt att jag fått just den frågan vid anställningsintervjuer om jag har körkort och tillgång till bil så jag kan garantera att jag kan ta mig till jobbet även om det inte går kollektivtrafik. Suck!

Läser just att man förväntar sig att ”folk ska ha förståelse för svårigheterna och stanna hemma”. Är de fullkomliga idioter!?? Det finns verkligen ingen anledning att ha förståelse för att ett modernt samhälles infrastruktur totalkollapsar av ett kraftigt snöfall! I år har man dessutom haft ovanligt lång tid på sig att planera för snön. För den kommer. Det vet vi ju. Möjligen kan man ju förstå problemet när många av maskinerna träffats av blixten och gått sönder. Åsksnö är ett mycket ovanligt väderfenomen. Som just inträffat.

Nu är det i alla fall vitt och vackert utanför mitt fönster. Nu fattas bara kylan, minst 5 grader kallt, eller helst ännu lite kallare, så skulle trafikeländet vara över. Men nej då, det kommer att växla mellan plus och minus och vara ett ständigt kaos. Antagligen hela vintern, men i alla fall den närmaste veckan.

Idag är jag ledig, en av mina få lediga dagar. Har jobbat fem pass, är ledig ett och sedan fyra pass jobb. Det är ett alldeles för tight schema tycker jag. Men man har bara rätt till 36 timmars veckovila per 7-dagsrsintervall, enligt lag och det uppfylls. Dessutom vet ni ju att ”i verksamhet som gagnar allmänheten” kan man alltid göra undantag från arbetstidslagen.

Det är förmiddag nu och jag är fortfarande i kaffedrickarstadiet. Men sedan ska jag, utan inbördes ordning:

 • Plugga, minst 6 timmar sammanlagt
 • Bädda min säng
 • Packa inför helgen
 • Tvätta håret
 • Återhämta mig inför kommande arbetspass
 • Laga mat och göra matlådor

Hej och hå! Det är nog tur att jag inte har kläder med mig för att promenera och leka i snön. För hur skulle jag hinna det…

Det här inlägget postades i Jönköping, Livet, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

3 svar på Allting är vitt vitt, vitt… eller svart

 1. Znogge skriver:

  Då förstår jag att det inte hinns med någon hopp och lek i snön för din del. Dagen är definitivt fullbokad.
  Håller med dig helt och hållet. Det är ingen överraskning att Sverige är ett land med fyra årstider och ändå havererar mycket för bara lite snö. Det är något som är grundläggande fel och som man struntar i att ha beredskap för.

  Kram och god måndag!

 2. Ingrid skriver:

  Jag håller med dig! Nog är det ganska märkligt att allt stannar upp för att det kommer lite snö. Jag har inget minne av att skolorna var stängda t e x när jag var barn, men nu händer det minsann. Här på ön har det kommit mängder med snö och eftersom vi kör saltfritt och folk inte fått på vinterdäcken ännu (till det folket hör jag) så blir det den ena bilolyckan efter den andra.
  Ha en skön måndag!
  Kram

 3. Anna i Portugal skriver:

  Fascineras av att snön varje år en överraskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *