Nytta och nöje en vanlig torsdag

Började dagen med att rulla köttbullar. Inte bara vanliga, utan veganska också. Ett första steg inför julfesten på fredag. Sedan räckte inte tiden till mer för jag skulle hämta K i Sundbyberg klockan 13:00.

Bytte om snabbt, hade redan tagit mitt bad och tvättat håret så det gick verkligen snabbt. Hämtade K och sedan åkte vi till IKEA för att äta deras julbord. Det var min födelsedagspresent till K som fyllt år medan jag var i Jönköping.

Det var mycket folk, men vi hittade ett bord där det var ganska lugnt. Sedan hämtade vi mat.

Jag började med sill och ett par skivor skinka.

Sedan lite småvarmt.

Avslutade med Ris ala Malta och pepparkakor. Pepparkakorna orkade jag inte äta upp så de slukades av min väska, inslagna i en servett.

Jag skjutsade hem K och tackade nej till att följa med in och dricka mer kaffe. Kände ett akut behov av att sova middag.

Hann sova 1 timme och 39 minuter innan det var dags att skynda för att åka in till stan och gå på Stockholmspalavern, ett samtalsforum jag brukar delta i när jag har möjlighet. Ikväll var det Julia Ravanis som pratade om Skönheten i kaos – mötet mellan naturvetenskapens och konstens språk. Hon är både fysiker, idéhistoriker och författare till boken Skönheten i kaos.

Erwin Schrödingers berömda ekvation. Jodå, det är han med katten, den som är både död och levande på samma gång.

Kvantfysiker är väldigt förtjusta i att prata om underlandet och då särskilt om hattmakaren. Det finns en hel del i kvantfysiken som skulle kunna vara saker som hattmakaren skulle kunnat sagt.

Det finns en rangordning mellan vetenskaper och fysiken är det allt vilar på. Det är sedan gammalt brukar man ju säga och det stämmer bra för den här indelningen vilar på Auguste Comte  som föddes i slutet av 1700-talet.

Som avslutning sa Julia att att även kvantfysiken har sin skapelseberättelse: Först kom Big bang och sedan allt som finns i denna världen. Det finns olika teorier om i fall Big bang uppstod i ett ingenting eller om det fanns materia från tidigare universum (parallella sådana, min kommentar).

Efteråt diskuterade vi kring de frågor och funderingar som uppkommit. Vid 21:30 var det dags att avsluta och sedan var det bara att åka hem igen.

F och Snufflan mötte mig vid T-banan och vi gjorde sällskap hem till vårt hus. Vi bor i var sin ände på huset. Sedan gick jag in till mig och gjorde kaffe och åt pepparkakorna jag hade över från lunchen. Det var åter 17 grader inne i köket, den grad som jag fått upp medan jag gjorde köttbullarna var borta.

Så var det sovdags igen. Det är knappast några 17 grader där jag sover, i bästa fall 16. Att det är varmare i köket beror på att jag använder värmekällor som mikron och idag också ugnen. Jag ska köpa termometrar till alla rum när jag kommer ihåg. Men att mäta temperatur gör det ju inte direkt varmare. Jag borde fått mängdrabatt på alla täcken jag köpt. 🙂

Det här inlägget postades i En arbetsfi månad 2022, Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

3 svar på Nytta och nöje en vanlig torsdag

 1. Men så gott det såg ut med julmaten. Skulle verkligen ha velat fått tagit det snart och äta också. Visst blir ju på julafton, men är liksom redan sugen.

 2. Anna i Portugal skriver:

  Fy vad kallt du har det inne, trots att du betalar så höga elräkningar (för andras förbrukning). Hoppas du får ordning på värmen! Jag fattade ingenting om kvantfysiken, men tycker det är underbart att andra har intresse för sånt som jag inte är intresserad av.

 3. Ingrid skriver:

  Jag har varit på IKEA och ätit julbord en gång tillsammans med syrran och det var riktigt bra. Usch, inte ska du behöva ha det så kallt. Finns det inte någon minimitemperatur som föreningen måste rätta sig efter! Jag tycker att jag har kallt, i köket strax under tjugo, men kallast är det i vardagsrummet. Där har jag ett elektriskt element som hjälp, för jag nekar att sitta och huttra.
  Trevlig fredag!
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *