Julfest, julfest, strålande julfest

Fredagen blev en lång, lång dag med tidig början och sent slut. Absolut ingen dålig dag, nej då. Bara lång.

Tvingade mig upp tidigt för att göra två Jansson och griljera en skinka. Köksjobbet höjde temperaturen rejält och hade jag bara haft lite mer att ugnsbehandla så hade jag kanske nått temperaturen 20 grader. Utgångstemperaturen var 17 grader.

Jag jobbade målmedvetet med de två Jansson. En alldeles vanlig med ansjovis och en med kapris istället. Hade hittat receptet på internet när jag googlade veganrecept på julmat. Förra året använde jag ett vegetariskt recept med svamp istället. Höll mig strikt till att vanlig mat skulle ligga i rektangulära formar och den veganska i runda. Så man inte blandade ihop det på julbordet. Skinkan var förstås inte vegansk, men jag hade hittat något pålägg i veganhyllan som jag köpt som ersättning.

Plötsligt fick jag ett meddelande från A, som hade hand om dryckerna, att han var så förkyld så han inte orkade göra de planerade inköpen. Jag hade lovat skjutsa eftersom han inte har bil. Jag suckade lite lätt och lovade sköta inköpen.

När jag var klar med allt hemmavid packade jag in i bilen och åkte till Rotebro där det finns både matvaruaffärer och ett Systembolag. Det var sjukt mycket folk överallt. Dessutom verkade det vara problem ute på E4:an.

Köpte diverse alkoholfritt på Stora Coop och även prinskorv och rödbetssallad som jag glömt. Tur var väl det  för det gick åt till minsta smula.På systemet köpte jag öl, vin och glögg. Slit och släp. Det var tungt.

Gav mig sedan i kast med färden till Uppsala. Det var verkligen tvärstopp på motorvägen. Senare fick jag veta att det varit tre olika trafikolyckor norrut och även någon in mot Stockholm. Det var lastbilar inblandade i någon av dem. Folk ligger alldeles för nära varann i allmänhet och vid halka i synnerhet. Dåliga däck har många också. Det var isgata på sina ställen och det kändes verkligen när man bromsade att dubbarna behövdes.

Efter flera timmar kom jag fram, körde in på skolans gård där jag fått tillåtelse att parkera. Skickade ett mess på vår gemensamma what´s up att jag ville ha bärhjälp och med tiden så kom killarna i styrelsen ner och bar.

Vi hade fått låna Katarinaskolans hemkunskapskök från klockan 16 och det fanns några minuter kvar att sitta ner och pusta.

När klockan var 16 bar jag in allt som skulle till köket och ställde dricka i kylen och annat på bänken. Men allra först satte jag på ett par ugnar för att värma Jansson och kött-/vegobullarna. För ordningens skulle i olika ugnar.

Dekorations- och dukningsgruppen jobbade på. Det var mest K, hon som har en tax och som brukar åka med mig hem från möten, som var ansvarig och hon dompterade pojkarna med galans. 😀

Jag kände mig lite lätt stressad när klockan sprang på. Klockan 18:00 skulle festen börja. Förra året hade vi som arrangerat hunnit samlas och dricka lite bubbel före. I år fick vi dricka vårt bubbel medans vi jobbade.

Jag bytte om till klänning och tog sedan tag i välkomstdrickat. Glögg skulle värmas. Även här hade jag en strategi för att det inte skulle bli fel. Alkoholglögg i en gryta med öronhandtag och den alkoholfria i en kastrull med ”skaft”. Jag hade dem på varsin spis också.

Allt var klart precis i tid och vi bar ut och dukade upp. Gästerna droppade in lite vartefter och det gjorde inget att klockan var några minuter över.

Ett välfyllt julbord hade vi och senare bjöds det efterrätt och kaffe. Men det var långt senare.

Man tog för sig av det som bjöds och stämningen var precis så där på topp som man önskar sig på en fest.

Även jag fyllde min tallrik. Men bara med en portion. Det var mitt fjärde julbord för i år och den där första entusiasmen hade hunnit gå över. Jag älskar julmat, men årets första är ändå bäst.

När alla tagit för sig av kaffe och efterrätt, en kaka med passionsfrukt ovanpå, läste jag Viktor Rydbergs Tomten. För mig är det, eller har blivit med åren, ett ”julmåste”.

När alla var mätta och belåtna och satt kvar med sina glas och diskuterade olika viktiga ämnen, det är ju en skola för filosofi och religion, gick R och jag ut i köket och plockade undan, diskade och fixade. Det var ett digert arbete och det kändes som om disken aldrig skulle ta slut. Men det gjorde den…

R gick och satte sig med de andra, bara några enstaka personer hade gått hem. Jag satte mig en kort stund men plockade sedan ihop mina saker, bytte till långbyxor och la in saker i bilen. Sedan promenerade jag  genom ett vintrigt och sent Uppsala hem till K. Hon hade känt sig lite dålig och orkade inte komma på festen. Men jag var ändå välkommen att sova över där. Att hon känt sig trött var inte konstigt alls. Hon hade haft huvudansvaret för julloppisen i sin kyrka hela veckan.

När jag kom hem till K satte vi oss i hennes kök och pratade över ett par glas vin. Hon dukade upp lite ost, men jag tog bara en liten, liten bit för jag hade verkligen ätit nog.
När jag släckte lampan och kröp ner i sängen var klockan 2:55.

På morgonen drack vi kaffe och åt lite mackor. Sedan plockade jag ihop mina saker och bäddade ur sängen. Sedan gick jag till skolan och hämtade min bil för att åka hem. Gjorde några ärenden på vägen och i Upplands Väsby Centrum åt jag en sub på Subway.

Hade telefonkontakt med F och han kom ut och hjälpte mig bära in från bilen. Sedan sov jag middag i flera timmar. Var så trött!

Nu var det dags att packa och förbereda inför morgondagen och den kommande veckan.

Det här inlägget postades i En arbetsfi månad 2022, Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

7 svar på Julfest, julfest, strålande julfest

 1. znogge skriver:

  Ja, nog blev det en lång dag med en hel del slit och släp. Det viktigaste var dock att julfesten blev lyckad vilket jag förstår att den blev. Så skönt att du kunde sova över och slapp att köra hem mitt i natten.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  • Kraka skriver:

   Ja, det blev faktiskt väldigt lyckat. Men det är mycket slit och släp, från planering till utförande. Den 19:e har vi nästa styrelsemöte och då är det dags att tänka på vårterminen.
   Ja, det var skönt att sova över. Det gav mig också möjlighet att dricka lite vin på festen. Jag är nästan alltid helnykter på fester eftersom jag behöver köra bil. Har absolut nolltolerans och dricker inte ens ett glas om jag ska köra.
   Det var också trevligt att träffa Karin och ha tid att prata en stund. Trevligt också att träffa hennes Sigge, en snäll och trevlig katt.

   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Vilken fantastisk julfest ni verkar ha haft, men det ligger mycket arbete bakom en sådan.
  Ha en fin tredje advent!
  Kram

  • Kraka skriver:

   Ja, du vet ju allt om arbetet bakom kulisserna eftersom du också är föreningsmänniska numera.
   Ha en fin tredje advent du också.

   Kram

 3. Anna i Portugal skriver:

  En väldigt lång dag onekligen, men det låter som du verkligen tycker det blev en fin dag. Kan absolut förstå att du tappat sugen på julmaten efter så många julbord.

  • Kraka skriver:

   Ja, det blev en lyckad fest så jag har all anledning att känna mig nöjd. Nu har jag precis betalat ut för utlägg till de i styrelsen som haft sådana. Jag inte bara lagar mat, jag är kassör också. 🙂

   Det blir nog inte någon mer julmat i år skulle jag tro. Har inga direkta planer på något julfirande. Men man vet ju aldrig. Annars lutar det åt sushi eller pizza på julafton. Men som sagt, vi får se.

   Ha en fortsatt trevlig helg!

 4. Tantaugusta skriver:

  Jisses, vilken insats! Kul att det blev så lyckat.

  Jag gick mitt antagningsbesked i fredags, nu ska jag läsa en liten kurs hos dig till våren 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *