Dagens Jetpackfråga – Hur skulle du gradera sin självförtroendenivå

Idag ställer Jetpack frågan Hur skulle du gradera sin självförtroendenivå?

Jag visste inte ens att det finns en skala för självförtroende. Det är väl som att gradera hur gravid man är. Antingen är man eller inte. Antingen har man självförtroende eller inte. Däremot tror jag, utan att ha fördjupat mig i frågan, att man skulle kunna gradera självkänsla. Det kan man ha i olika mått. De flesta verkar inte ens veta skillnaden.

Som svar på frågan, som ju börjar med ”hur” skulle jag spontant vilja svara: Inte alls.
Men om jag ska vara mindre elak mot den som konstruerat frågan så svarar jag:

Jag har ett gott, ja till och med stort, självförtroende. Jag vet vad jag kan och vad jag klarar av. Jag är tillräckligt förankrad i mitt självförtroende för att våga säga ifrån när det är något jag inte kan eller klarar av. För det har jag många gånger fått beröm av chefer genom åren. Man kan lita på att jag inte låtsas ha mer kompetens än jag har. Jag är inte rädd för att göra bort mig och/eller blotta kunskapsluckor och tillkortakommanden.

Det här inlägget postades i Jetpackfrågor, Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Dagens Jetpackfråga – Hur skulle du gradera sin självförtroendenivå

 1. znogge skriver:

  Jag tycker faktiskt att man kan gradera sitt självförtroende. Inte för att det finns någon specifik skala men utifrån vad det gäller. Många gånger är det så att vi kan mer än vad vi tror, i alla fall är det min erfarenhet.

  Kram

  • Kraka skriver:

   Jag googlade ytterligare en gång och skulle vilja påstå att det beror på hur man tolkar gradera. L Magnell, som är något slags livscoach, skriver att man kan öka sitt självförtroende genom att göra saker utanför sin comfortzon. Som jag tänker har man ju, om man nu skaffar kompetens inom det nya området, utökat sitt område för kompetens. När jag kollade på förmiddagen så beskrivs självförtroende som att man anser sig ha kompetens att klara av de livsområden man lever i. Som jobbet, det sociala livet osv. Så menar hon Magenll också, men hon menar också, vad jag kan läsa mig till, att jag skulle få bättre självförtroende om jag gjorde/lärde mig saker jag egentligen inte vill. Som jag inte känner mig kompetent att göra. Då skulle det innebära att jag får ett bättre självförtroende om jag t ex lär mig åka slalom/utför. Det finns ju tusentals saker jag inte kan/vill ägna mig åt och jag tycker, för det är ett personligt tyckande, att jag inte har dåligt självförtroende för att jag inte vill göra vissa saker. Det är väl riktigt att vi kan mer än vi tror, men har det verkligen med självförtroendet att göra?

   Ha en bra fortsättning på kvällen. Nu bär det strax av till jobbet.
   Kram

 2. Anna i Portugal skriver:

  Jag har också gott självförtroende, men ännu bättre självkänsla. Jag duger precis som jag är och som jag blir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *