Lovikkavantar

Vaknade vid 7-tiden, när L precis var på väg att ge sig av. Gick upp och gjorde kaffe en stund senare och läste nyheter och pluggade en stund.
La mig sedan en halvtimme och lyssnade på ljudbok. Var skönt att sträcka ut mig.  Men sedan gick jag upp och satte mig åter igen med studierna.

Plötsligt fick jag se hur det snöade. Det riktigt vräkte ner stora flingor. Innan dess hade det blåst upp rejält, men det avtog ganska snabbt.
När jag var barn kallade vi de där riktigt stora snöflingorna för lappvantar. Men när jag gjorde det för ett tag sedan fick jag en reprimand om att man inte fick säga ”lapp” och att man därför ska kalla snöflingorna för lovikkavantar. Ja, jösses du nya sköna värld…* Suck!
Hur som helst så upphörde snöovädret och solen kom fram igen. Men varmt var det inte. Bara 6 grader klockan 13. Det där med att sitta ute och läsa kan jag nog glömma de här dagarna.

Äntligen kom jag mig för att beställa en flygbiljett och hotell i London. Petter ska ta något slags kyrklig examen och jag ska närvara. Det visade sig vara billigast att beställa en paketresa via Ving istället för att boka själv. Det är nästan så jag vill sucka och utbrista du nya sköna värld igen. Men jag ska avhålla mig från det just den här gången.

Jag började med maten och lasagnen stod i ugnen när L kom från jobbet. Hon hann med en kopp kaffe före vi skulle äta och jag hann med lite vin.

Trots att receptet var för 4 personer åt vi oss mätta och jag fick två matlådor och L kunde göra sig två också.

L åkte iväg till körövning och jag skulle på ett styrelsemöte via zoom. Jag fixade och donade lite och lyssnade på ljudbok efter mötet och blev sedan lite orolig när klockan drog sig mot halv tio. Ringde till L och fick veta att det var snöstorm och svårt med sikten på vägen mellan Vaggeryd och Långserum. Här snöade det inte alls då. Men det hade det ju gjort tidigare så jag förstod ju hur besvärligt det var.

När hon väl var hemma gjorde hon upp eld och vi satte oss med Chatå tjohej, ett vitt vin som vi köpt och ville prova. Mycket gott!

Det blev sent innan vi gick och la oss. Det hade varit en bra dag, jag hann en hel del och kände mig nöjd.

 

*Du nya sköna värld är en dystopisk framtidsroman från 1932 av Aldous Huxley

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Lovikkavantar

 1. Ingrid skriver:

  Vi har också brukat säga lappvantar när det snöar med stora flingor. Jag har aldrig tänkt på att man inte får använda det längre. Vad är det vi håller på med egentligen och vem är det som hittar på alla dumheter om vad man får säga och inte?
  Lasagnen ser god ut och det är ju utmärkt matlådemat. Min är slut just nu och likadant är det med kålpuddingen, så det är dags för en matlagningsdag snart.
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Men det är klart att det är lappvantar. Jag blir lite trött på allt man inte får säga. Det var någon på min arbetsplats som sa till mig för ett tag sedan.
   Lasagnen blev väldigt lyckad. Jag använde ett ”vanligt” recept och bytte ut köttfärsen till anammafärs. Alla vegetariska recept var urkrångliga med en uppsjö av ingredienser. Jag gör oftast så att jag bara byter ut det som vegetarianerna inte äter. L är dessutom inte krånglig för hon äter både mjölkprodukter, ägg och fisk. Idag ska vi äta lax med färskosttäcke. Imorgon är det dags för mig att ge mig av till Ljungby igen för en arbetshelg.

   Ha en fin torsdag du också!
   Kram

 2. znogge skriver:

  Inte för att det händer så ofta så när det snöar så säger vi också lappvantar. Nu vet jag förvisso att det heter samer men att det skulle vara något kränkande i att använda ett klassiskt uttryck kan jag inte begripa. Ärligt talat håller kränktheten att gå till en rejäl överdrift minst sagt!

  Lasagne är alltid ett säkert kort tycker jag!

  Önskar en god torsdagskväll nu!

  Kram

 3. åsa skriver:

  Lappvantar är ju det riktiga ordet, allt annat blir ju konstigt… jag bor i Lappland inte i Lovikaland 😜 igår kräksnöade, det men idag har det varit en fin vinterdag.
  Det finns minst 200 ord för snö på samiska.

  • Kraka skriver:

   Här har det snöat av och till, men ligger inte kvar så länge.
   Det är som på Grönland, de har också många ord för snö. Men jag kan inte deras språk tyvärr. Kommunicerade på något slags blandning av svenska och danska när jag var där. Mycket snö var det i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *