Att vara med i en förening kan vara jobbigt, stökigt och besvärligt. Eller alldeles underbart…


Trots att jag inte kunde somna igår kväll, och istället pluggade så där trekvart för att bli trött, vaknade jag tidigt. Inte svintidigt, klockan var ett par minuter över sex, men jag hade bara sovit fem timmar och en kvart. Absolut inte optimalt med den kommande dagen och kvällen, framför mig. Hungrig var jag också och frukosten skulle börja serveras först 7:30.

Ännu en vacker dag med klarblå himmel. Utsikt från mitt fönster.

Mer eller mindre exakt klockan 7:30 var jag i frukostmatsalen. Där träffade jag på Anders Nyberg, känd körledare, som skulle hålla både i framträdandet av den för dagen sammansatta kören och hålla årets Fjellstedtarföreläsning, Anders är även en av mina forna klasskamrater.

Med tiden dök det upp lite folk från styrelsen och klockan 9:00 samlades vi för att ha en genomgång. Lite om vem som skulle göra vad och sådant.

Efter mötet gick styrelseledamöterna till Ofvandahls och fikade. Jag tvekade på om jag skulle följa med, hade några saker att utföra. Men bestämde mig för att en fika finns det alltid tid för. Dessutom hade jag turen att bli bjuden av F S som tack för att jag ”opererat” bort en rostagg ur hans finger.

På Ofvandahls var man stammis på min tid och vi hängde där varje kväll. En av de kakor man åt var Linnébakelsen.

När jag ätit min bakelse och druckit mitt kaffe bröt jag upp och skyndade iväg för att köpa frukt åt kören. De kunde ju behöva något att stärka sig med om Anders övade alltför hårt med dem.

Jag hade tänkt att hinna köpa tackpresenten till Anders också medan jag var ute och körde. Men insåg att klockan var alltför mycket och skyndade tillbaka.

Därefter formulerade jag om den paragraf i stadgarna som vi i styrelsen vill ändra. Det är jag som drivit den frågan. Bara att man ska välja på 2 år istället för 1 år och sedan avgå växelvis. Detta för att inte hela styrelsen ska försvinna samtidigt. Vanligt förekommande i föreningar. Eftersom jag är en sådan där formaliefanatiker så var det ju bara att skriva lite snabbt. Vet precis hur det ska utformas. Sedan ska den punkten, om den blir genomröstad, förklaras omedelbart justerad.

Sedan var det dags för en rask promenad till Systembolaget för att inhandla den där flaskan bubbel till Anders. På vägen tillbaka köpte jag en korv irenchbröd. Det var 1½ timme tills det skulle serveras smörgåstårta och som styrelseledamot kunde man ju inte vara säker på att det skulle räcka även till oss. Även om det gör det så behövde jag extra energi.

Tillbaka igen blev jag uppmärksammad på att några ville in från korridoren. Jag, som fått koden, gick iväg och öppnade åt dem. Det var ett par som skulle fira 60 år sedan de tog studenten. Men jag tror att det även är ett gäng som firar 70 år. Födda alldeles i början av 1930-talet.

Tillbaka på rummet var jag genomsvettig och tog dagens andra dusch. Bytte till klänning, den jag tänkte ha på årsmötet och minglet. Sedan satte jag mig ner och pustade en stund. Klockan var fem minuter i halv två. Klockan två tänkte jag sätta igång med att göra kaffe. Det behövs ju några koppar till nästan 70 personer.

Gjorde kaffe och fixade och donade. Fick hjälp av ett par andra styrelseledamöter. Men det var hela tiden en kamp mot klockan. Ett digert program. Men klockan tre var allt framdukat.

Borden var dukade och det alkoholfria bubblet var framsatt. Nonseco, en överraskande god dryck som i alla fall jag tänker hålla i minnet.

Smörgåstårtor av två slag. Dels med räkor, dels med skinka och ost. Lika goda båda två.

Specialkost för dem som beställt. Utan gluten och några för andra allergier. Alla verkade nöjda.

Efter maten bjöds det på kaffe/te och biskvier. Alla hann äta färdigt till klockan 16 för då började årsmötet en trappa upp.

Årsmötet var som årsmöten brukar. Jag presenterade en stadgeändringen och den röstades igenom utan problem. Sedan var det val och plötsligt visade det sig att valberedaren inte var på plats. Men det löste sig ändå.

Nya ordföranden avtackade den avgående med en blomma.

När årsmötet var slut blev det sång av Cantemus redeviva under ledning av Anders Nyberg.

Anders berättade om sin långa, spännande karriär över hela världen. Vi fick även vara med och sjunga, vi som inte var med i kören.

Allt avslutades med att stiftelsens direktor höll en helgmålsbön som avslutning.

Sedan var det dags för det ”tråkiga”. Vi skulle städa undan. Men vi fick hjälp av flera som inte var med i styrelsen och det gick förvånansvärt snabbt.

Jag hann upp på mitt rum och bytte ännu en gång kläder. Nu för att äta middag på Borgen med mina klasskamrater. Vi var 12 stycken, ingen dålig uppslutning minsann.

Som förrätt serverades sparris. En riktig läcker anrättning. Jag hade beställt rött vin, var osäker på vad som var beställt åt mig men gissade på kött. Det visade sig stämma.

Oxkind, ett mycket mört kött med potatis. Det var verkligen gott. Men jag sneglade ändå lite avundsjukt på dem som beställt fisk.

Det beställdes sedan från efterrättsmenyn. Men jag nöjde mig med att bara beställa lite glass. Jag vet ju hur övermätt jag blir när jag äter tre rätter. Kaffe förstås, det är ett måste för mig.

Till sist blev det dags att bryta upp. Mycket försiktigt tog jag mig tillbaka till skolan. Men så fort jag var innanför dörren och bara hade de tre trapporna kvar plockade jag av mig mina skor. De är nya, var första gången jag använde dem, och mina fötter protesterade rejält för att jag inte tagit mig tid att gå in dem.

Fyrisån i kvällsskrud

På rummet satte jag mig och pustade ut. Kände mig verkligt mör efter den hektiska, välfyllda dagen. Men det var en lyckad och bra dag. Nu är det bara att ta tag i nästa års Fjellstedtardag.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Att vara med i en förening kan vara jobbigt, stökigt och besvärligt. Eller alldeles underbart…

 1. Ingrid skriver:

  Så skönt att det blev en givande dag, som du är nöjd med. Du har lagt ner mycket engagemang och arbete för att det skulle bli ett bra årsmöte. Middagen ser ju riktigt läcker ut. Oxkind är ju så gott!
  Sov så gott!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Hela styrelsen har lagt ner både arbete och engagemang. Jag tror att mina styrelsekamrater också var nöjda. Vi skingrades ju efter dagen och gick till olika ställen med våra klasskamrater.
   Ja, maten var riktigt god. Ett trevligt ställe var det också. Känner mig nöjd med dagen, men väldigt trött. Nu ska jag se avsnitt 3 av den där märkliga serien Gifta.
   Sov gott Ingrid!
   Kram

 2. znogge skriver:

  Vilken bra och trevlig dag det blev på alla vis. Gott att äta och att dricka och logistiken fungerade. Så skönt att det blev så bra och att alla verkade vara nöjda.
  Änne en lång och intensiv dag för din del!

  Kram och god söndagskväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *