In the summertime, when the weather is high You can stretch right up and touch the sky

Så var det midsommar. Midsommar, denna magiska dag med rötter i det fornnordiska. Egentligen hade jag tänkt sova bort hela dagen, men eftersom natten varit lugn med endast ett fåtal arbetsinsatser att räknas bestämde jag mig för att lite midsommarfirande nog inte skulle göra någon skada.

Hade satt alarmet så jag skulle hinna till kyrkan tvärs över vägen. Klockan 15:00 skulle det börja. Jag hann få i mig lite kaffe, två mackor med räkost och klädde mig sedan i en blommig klänning.

Södra Ljunga kyrka är en vacker landsortskyrka. Jag har varit där tidigare och tittat, det finns en bild på altartavlan i ett tidigare inlägg.

Det var mycket folk i kyrkan, nästan fullsatt. Prästen, Ulrika Stark, höll i det hela tillsammans med sin familj. Det var en musikgudstjänst av ett lite ”udda” slag. Kändes mest som att familjen ville visa upp sig och sina musikaliska intressen. Folkligt är det snällaste jag kan säga. Jag har genomlidit värre under åren, men den hamnar klart högt i en lista över mindre lyckade kyrkobesök. Men eftersom det var barn som huvudsakligen sjöng så ska jag avstå från att recensera. Men ibland önskar man att föräldrar hade lite bättre omdöme, inte minst vid valet av sånger.

Den här lilla tösen sjöng vackert när hon fick sjunga solo.

Dragspel är ett svårt instrument och det spelande barnet var duktig på sitt instrument.

Prästen höll en kort andakt och lyfte fram ormen i Paradiset som den första teologen eftersom hen är den första i Bibeln som talar om Gud.
Det må vara sant, men jag tycker det var ett djärvt grepp att just lyfta ormen på det sättet. Ska det landa rätt så behöver man nog en bibelkunnig och teologiskt påläst åhörarskara. Men vem vet… kanske är människorna på den småländska landsbygden just det. Pålästa och teologiskt kunniga. 🙂

Sedan var det dags att tåga ut ur kyrkan och därefter skulle midsommarstången bäras i procession till den plats där den skulle resas.

Förutom de som gick i processionen var det fullt med människor som liksom jag hade gått iväg till platsen där stången skulle stå.

Det här brukar vara årets tillfälle för karlar att visa hur starka de är. Så ock denna midsommarafton. 🙂

Så var den på plats.

Jag började dra mig tillbaka från festplatsen. Det var traditionellt med lotterier, bollkastning, fiskdamm och kaffeservering. Men jag hade inga planer på att delta i varken det ena eller det andra.

Likt Lots hustru vände jag mig om en sista gång och tittade. Jag slapp dock bli förvandlad till en saltklippa. Möjlige för att Gud inte sagt att jag inte fick titta. För det är det som hände att hon inte lydde vad Gud sagt. Där har vi den teologiska kopplingen mellan Eva och Lots hustru. ”Skulle Gud ha sagt…” säger Ormen till Eva. Lots fru klarar alldeles på egen hand att ifrågasätta Guds ord… By the way, midsommar är ingen kristen högtid och man får fira den lite som man vill. Det är en hednisk, möjligen fornnordisk, högtid där man firar fruktsamheten och dansar runt en… Just det… 🙂

 

TREVLIG MIDSOMMAR

önskar jag alla mina läsare

 

*In the summertime med Mungo Jerry

Det här inlägget postades i Livet, Ljungby, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

5 svar på In the summertime, when the weather is high You can stretch right up and touch the sky

 1. znogge skriver:

  Hmm… Det lät väl så där om man ska vara ärlig.
  Det var ett modigt grepp får jag säga men kanske ligger församlingen inom ”bibelbältet” och då kanske det funkar.
  Här tittade vi på gåsaloppet och äldsta fröken som numera är kommunikatör för svenska kyrkan funderade på om de skulle ha ett lag nästa år… Tror faktiskt det vore en bra idé! Nåja, det återstår att se vad övriga i församlingen tycker om det…

  Önskar en bra arbetsnatt!

  Kram

  • Kraka skriver:

   Ja, att lyfta ormen som den första teologen var modigt. Det stämmer väl i och för sig, för att ifrågasätta Gud är ju en teologisk reflexion.
   Att likställa Eva och Lots hustrus olydnad är helt och hållet min teologiska reflexion. Tror aldrig jag hört någon göra det. Men icke desto mindre så gör de samma sak.
   Jag skulle valt ett annat tema för en andakt på midsommarafton om det varit jag. Både den om ormen och Eva och den om Lot och hans hustru kan tolkas som ett fördömande av sexualiteten. Samtidigt firar vi samma sexualitet genom att dansa runt en fallossymbol. Ja hej och hå, så det kan bli…
   Hoppas din midsommarafton utfaller till belåtenhet. Jag åker strax och jobbar min andra natt.
   Kram

 2. Micke skriver:

  Tycker väl att ytligheten har brett ut sig inom kyrkan, men visst, de vill locka folk, även de yngre så då kanske de måste det.
  Samhället har väl blivit lite ytligt överlag kan jag känna ibland så då speglar det sig väl inom kyrkan också.
  Är ju ingen expert men många jag känner tänker likadant.

  Hur som helst, ha en fin midsommardag Kraka.

 3. Pingback: Fem en fredag v. 25: Mitt i sommaren | Kraka

 4. Pingback: Fyrtal i jobb | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *