Skånedagar – Dag 5

Idag var det alltså dags att resa hem. Egentligen hade jag planerat att resa hem redan igår, men gårdagen var så innehållsrik att jag inte orkade köra hemåt.

Eter att jag utfodrat djuren drack jag kaffe och skrev om gårdagen. När jag kollade mailen såg jag att jag fått ett brev från Skatteverket på Kivra. Loggade in och så var den här dagen förstörd. Man begär in uppgifter för en stor granskning. Det gjorde man 2015 också. Då tog det mig runt 40-50 timmar att få ihop allt man ville ha in. Då räknar jag in all tid jag satt i telefonkö, vilket kunde vara hela för- eller eftermiddagar ett flertal gånger. Den här gången tror jag att jag kan få ihop en redovisning på så där 20-25 timmar. Jag har trots allt nyss hämtat in alla uppgifter. Det är det där med kontoutdragen som jag är osäker på om de finns kvar för hela 2022. Annars får man begära ut dem, mot avgift, från banken. Är man det minsta konspiratoriskt lagd så är det lätt att misstänka att dessa upprepade granskningar har att göra med att jag bor i orten där de gängkriminella bor. Jag har inte gjort fel, inte fuskat, det finns inga oegentligheter så det är inget att hetsa upp sig över. Jag pratade med skattetjänstemannen och han sa att han såg att det inte fanns några oegentligheter som han kunde se. Så jag är inte misstänkt för något. Men det tar tid och jag är redan överbelastad. Före den 11 augusti ska allt vara inscannat, redovisat, förklarat och inskickat. Suck!

Jag började packa ihop mina saker, dammsög i rummet där jag sovit och i katternas rum. Lämnade kvar täcket med ett lakan på för katterna att ligga på. De kan behöva något mjukt. Jag har mängder med täcken hemma.

Till sist var jag klar att bära ut mina saker och Snufflan till bilen. Åkte sedan till F:s jobb. Jag fick lite kaffe och jordgubbar medan jag väntade, sedan hjälpte han mig med två problem. Dels en utlandsbetalning som jag inte fått till och sedan med att leta reda på ett dokument i min dator. Den uppdaterade sig ju själv för ett bra tag sedan till Windows 11 och efter det så sparas dokumenten lite hips-om-haps och är ofta mer eller  mindre omöjliga att hitta. Nu fick jag lära mig ett knep som jag kanske kan ha nytta av. Problemet med utlandsbetalningen var troligen att när jag skulle skicka så hade sidan låst sig och jag kunde inte välja land till min hemadress och då blev jag inte godkänd. Men nu är det löst och pengarna har hamnat där de skulle.

Innan jag åkte gick vi en sväng med Snufflan. Det är stora sädesfält utanför där F jobbar och det växer både vallmo och blåklint i kanten.

Sedan var det dags för mig att åka. Jag skulle köra nästan 60 mil så det var på tiden att jag kom iväg.

Stannade vid Skåneporten och tankade och köpte en korv med mos. Nästa stopp blev vid Norsholm där jag köpte kaffe och ännu en korv, med bröd den här gången, och en vaniljbulle. Sedan åkte jag vidare och stannade bara till som hastigast vid Sillekrog eftersom jag kommit på att jag glömt rapportera mitt senaste arbetspass och det måste göras senast den sista i månaden.

Nu har jag landat i stugan och sitter i sängen med datorn. Har hällt upp ett glas vin och njuter av att bara vara en stund. Tänker ha fri sovning imorgon.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

6 svar på Skånedagar – Dag 5

 1. znogge skriver:

  Så irriterande med ännu en sådan stor granskning och dessutom andra gången. Man kan bli schackmatt för mindre! Hoppas att det inte tar lika lång tid denna gång.

  Önskar en god hemresa!

  Kram

  • Kraka skriver:

   Ja, det är irriterande och tidskrävande. Men visst, kvitton ska han få på alla utlägg. Men han verkar minst sagt dum i huvudet. Får man säkert inte säga om Skatteverkets tjänstemän, men jag pratade med honom och han förstod inte hur bemanningsbranschen fungerar, han var fullkomligt omedveten om att vi i vården jobbar alla tider på dygnet och även helger. Han vill ha en fullkomlig redogörelse om varför jag är ledig mitt i veckan och har rest hem. Han vill veta mina övriga kostnader för hyra mm hemma. Mycket märkligt, avdrag för kostnader för inkomsters förvärvande är inte behovsprövade. Det finns ett glasklart regelverk. Han vill också ha min man/sambos uppgifter om arbetsgivare och inkomster. Nu har jag ju varken man eller sambo, men hade jag haft så är det också en helt ovidkommande uppgift. Sambeskattning togs bort redan i februari 1970. Han är fullkomligt ute och cyklar. Men han sitter på makten. Här räcker det inte med en suck. Jag måste faktiskt få utbrista Idiot!
   Han ska få kvitton och en redogörelse för hur vårdens arbetstider och hur ett bemanningsföretag fungerar. Vill han fortfarande ha redogörelser för mina kostnader (vad jag använder min lön till) hemma vill jag att det ska finnas en brottsmisstanke och en husrannsakningsorder. Skatteverket ska skita i om jag köper beställningsviner, reser utomlands eller skänker pengar till arbetet med hemlösa katter i Ukraina. Min nettoinkomst är min och jag står inte under förmyndare och har rätt att disponera den till 100%. Suck! Suck! Suck!

   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Vi hade kontroller några gånger när vi drev jordbruket, men det var aldrig något allvarligt utan gick att reda ut på ett ganska enkelt sätt. Numera har man ju ingen inkomst av tjänst och inga avdrag, så det är lugnt på den fronten.
  Hoppas att det reder ut sig!
  Trevlig helg!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Det reder nog ut sig. Jag har inte gjort något fel, men jag blir skrämd när tjänstemän vid viktiga myndigheter inte ens förstår varför sjukvårdspersonal är lediga mitt i veckan.
   Kram

 3. Vallmo och blåklint hör ju Skåne till. Vallmon hade inte börjat blomma ännu då vi var där i början av maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *