Hoppa på tåget /25/Skugga

Hoppa på tåget är en utmaning från Äventyret framtiden och toviska 54. På deras sidor kan du också se vilka somär med oc hhitta en instruktion hur det går till.

Varje lördag får man ett ord att tolka fritt i ord och bild. Dagens ord är pusselbitar.

Jag kommer att ha en egen kategori för Hoppa på tåget så man lätt hittar mina tidigare inlägg.

 

Skugga, dagens ord, kan betyda så många saker:

Det mest uppenbara är förstås skuggan som vi ser framför oss när ljuset faller på. Vi ser skuggan av oss själva framför oss, men också andra skuggor. Vi sätter oss i skuggan under äppelträdet medan solen silar ner genom grenverket.

Vissa av oss kanske tänker sig döden som en plats där vi lever som skuggor. Det finns åtskilliga berättelser från människor som sett en skugga gå förbi dem och varit övertygade om att det varit ett besök från ”andra sidan”.

När någon mår dåligt är det inte ovanligt att vi säger: Hen är en skugga av sitt forna jag. Ett annat sätt kan vara att säga att personen blivit ett med tapeten.

Skuggsamhället hör vi ofta om, men få av oss möter det på riktigt. Eller möter det gör vi väl, men vi tittar bort. Vi vill inte se dem som aldrig får en chans att bli en del av samhället på riktigt. Eller som varit det men sedan ”trillat ut” av olika skäl. Skäl som kan vara låg pension, en skilsmässa eller sjukdom både av kroppligt och själsligt slag. Papperslösa är en del av skuggsamhället, men även den som saknar utbildning, bostad eller vänner kan lätt fall rov för de krafter som utnyttjar deras underläge. Man behöver vara stark för att klara av att vara svag, att vara en skugga i tillvaron.

Lill Lindfors har i en av sina många sånger beskrivit skugga på ett mycket vackert sätt. Den är inte skriven av henne, men hon framför den på ett sätt som går rakt in i hjärtat.

”Din skugga stannar kvar när du ska gåDen lever överallt i varje vråÖrat minns din röst min mun min stenHanden minns den hand jag höll i minDin skugga stannar kvar förblir hos migTill dess den tar gestalt på nytt i dig”

Det här inlägget postades i Hoppa på tåget, Livet. Bokmärk permalänken.

10 svar på Hoppa på tåget /25/Skugga

 1. Anna i Portugal skriver:

  Skugga finns i så många olika varianter. Inte alltid det uppenbara som menas. Gillar att du belyser skuggsamhället i din tolkning! Trevlig helg

  • Kraka skriver:

   Tack Anna!
   Det är så viktigt att vi ser, och pratar om, hur det ser ut omkring oss med våra medmänniskor.
   Ha en fortsatt fin helg!

 2. Znogge skriver:

  Vilken fin och bra tolkning av ordet skugga. Skuggsamhället ja, det finns överallt och där väljer många att titta bort…

  Kram och god lördag!

 3. Tove skriver:

  Din tolkning är verkligen fin i sin korta längd med bredd på innehållet!!
  Ha en fin fortsättning på helgen!

 4. åsa skriver:

  Så bra tolkning av ordet skugga 👏

 5. Märtha skriver:

  Trevligt med en ny skrivande passagerare på tåget! Lill Lindfors har många fina tolkningar, den här kom ja ginte ihåg på egen hand, men nu hör jag den i mitt huvud!

 6. Paula Merio skriver:

  Vilken fin vers du avslutar med, tror inte jag hört den sången med Lill.
  Och en fin tolkning med många betydelser av skugga. Skuggsamhället brer ut sig mer och mer, tyvärr är den svår att se och omöjlig att ta på. Men vi kan hoppas färre ska hamna där, att vi har tillräckliga resurser för att få fram dem i soligare dagrar igen.Ha en fin söndag, antingen du väljer sol eller skugga, kanske har vi inget val heller utan får ta dagen med det väder den erbjuder.
  ha en skön söndag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *