Stuglördag

Hade svårt att sova under natten. Trots att jag var trött, ja mer än trött. Det var en massa tankar som snurrade runt i huvudet. Tankar om problem som behöver lösas. Livet går inte alltid som på räls.
Efter kortare sömnperioder, en minst sagt splittrad sömn, fick jag ihop 6½ timmar, alltså under det som anses vara hälsosam sömn.

Gick upp, gjorde kaffe och satte mig ute en stund. Bestämde mig för att inte fixa i trädgården idag utan spara det till imorgon och på måndag och tisdag. Gräset behöver klippas, det har växt på sig medans jag var borta. Likaså har tistlarna vuxit igen, trots att jag drog upp dem med rötterna. Det som irriterar mig är att man nu, när man gjorde inspektion 2, har gett skriftlig varning om att det är ogräs på min parkeringsplats. Det är det säkert, jag såg inte igår eftersom det var mörkt, men det har regnat och varit soligt om vart annat medan jag varit borta och jobbat, det gör att det växer. När jag reste iväg till jobbet var det rensat både där och utanför häcken mot gatan. Allt det måste göras om nu. Det blir 5:e gången jag rensar den här sommaren. Sisyfos hade i alla fall bara en sten att rulla upp. Som kolonist har man ett helt lass ”stenar”, i form av regler, som ska hanteras om och om igen.

Här kan man verkligen fundera på varför det här med ogräs är så viktigt, mycket viktigare än livräddande insatser. Men visst, jag ska ta bort de där stråna på måndag så mina grannar får ro i själen och slipper psykisk ohälsa. Hoppas de också håller fast vid prioriteringen när de, eller deras anhöriga, får ett hjärtstillestånd. Man kan inte få allt. Man måste välja.

När det mulnade på gick jag in och började jobba med dokumentet som Skatteverket vill ha in. I nuläget är det 58 dokument som ska sammanställas och skickas in. Jag har pratat med folk jag känner som jobbar med bokföring, skatter och skattefrågor. De är alla lika förvånade över att den som granskar min deklaration begär in så många helt irrelevanta uppgifter. Det som lagen säger är att man ska kunna styrka utlägg med kvitton. Inget annat. Den här snubben vill ha redogörelser för mina privata kostnader hemma, vilka relationer jag har på hemorten, vill ha redogjort för varför jag är ledig mitt i veckorna ibland. Just den saken ringde jag direkt och pratade med honom om. han var mycket förvånad över att jag påstod att jag är ledig i veckorna om jag jobbar helgerna. Han sa ordgarant: ”Kan det fungera så? Det visste jag inte.” ”Då måste du skriva och förklara hur det kan fungera för det låter ju jättekonstigt.”
För den som undrar så har jag inte gjort något formellt fel. Jag frågade faktiskt det också när jag pratade med honom. Fick till svar att han inte såg något olagligt eller några oegentligheter. Ändå vill han veta saker som han och Skatteverket inte har med att göra. Saker som vilka relationer jag har och var de personerna jobbar och vilka arbetsgivare de har. Det är väl i och för sig inga hemligheter han vill veta. Men det tar tid att fixa ihop alla dessa intyg, skrivelser och kontoutdrag.

Något som verkligen var tvunget att göras idag var shopping. Alltså shopping av livsmedel. Det fanns ingen mat i stugan som kunde tillagas utan tillägg av andra ingredienser jag inte hade hemma. Det fanns knäckebröd, ost och några ägg. Jodå, det fanns kaffe också. 🙂

På eftermiddagen åkte jag till Tyresö och köpte några saker jag ville ha. Inte så många dock.

När jag kom tillbaka till stugan satte jag mig ute och åt en lyxig räkmacka, eller landgång kanske det heter för det var lax på den också. Men det var kallt ute och efter att först lagt ett  frottébadlakan om axlarna och sedan tagit på en fleecejacka gav jag upp och gick in. Det var helt enkelt för kallt för att vara njutbart.

Satte mig sedan och lyssnade på Max Tegmarks sommarprogram. Han är en av mina favoritfilosofer. Han har tidigare berättat att han tidigt insåg att hans filosofiska intressen inte var gångbara och han valde därför att vara fysiker för sin karriär. Men på fritiden ägnar han sig åt filosofiska frågor. Inte minst den om parallella världar. Parallella världar är ett av mina specialintressen.

Läste att det ska regna, inte bara imorgon utan hela veckan. Det ska regna mycket och rejält. Den här sommaren har verkligen regnat bort. Kallt är det också. Vem kunde tro att det bara var före midsommar det skulle vara varmt och att sommaren sedan var slut och och utbytt mot något slags förhöst. Suck!

Tittade på Kommissarie Dalgliesh medan jag satt i sängen. Klockan var bara runt 20 så det blev en tidig lördagskväll.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

5 svar på Stuglördag

 1. Ingrid skriver:

  Ja, visst har sommaren varit lite av en besvikelse och mina små fläktar har jag inte behövt använda en enda gång. Just nu har dagen regn startat och det lär hålla på ett tag och precis som hos dig ska det regna hela veckan här. Tråkigt, tråkigt! Här startar Medeltidsveckan nu och jag hade hoppats på att kunna ta en trevlig tur till Visby endera dan. Vi får väl se hur det blir med det!
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

 2. Paula Merio skriver:

  Usch, det där lät inte ett dugg skoj, att ha en dylik brevväxling med skattemyndigheten, jag skulle klättra på väggarna! Man vill ju bli trodd på som den ärliga människa man är! Ler åt dina jämförelser mellan ogräs och hjärtstopp, haha, jag skulle aldrig kunna bo så att grannarna hade rätt att klaga över hur det ser ut på min tomt!
  Har noterat namnet Max, jag betar av några sommarprogram då och då, o det lät ju spännande med parallella världar. Det vill jag gärna höra mer om!

  • Kraka skriver:

   Haha… Nej, det är inte jämförelsen mellan ogräs och hjärtstopp. Det är jämförelsen med det oviktiga och det viktiga och hur man bedömer det. Blir emellanåt tillsagd av grannar att jag borde sluta jobba om jag inte alltid hinner rensa och klippa gräset.
   Den där parkeringen är inte ens på tomten utan på ett annat ställe på området. Senast jag åkte till jobbet var det inte ogräs där och när man gjorde inspektion 1 var det inte heller något som man anmärkte på. Men allt regn och sedan några soliga timmar varje dag gör att det växer. Imorgon ska jag klippa gräsmattan. Det var det sista jag gjorde innan jag reste till jobbet förra gången.
   Max Tegmark är spännande att lyssna på, men inte lika pedagogisk som Ulf Danielsson. Max pratar mest om AI och riskerna i sitt program i år. Men du kan nog hitta honom prata om parallella världar på youtube. Bra sökord är multiversum, som är det engelska och det vetenskapliga ordet för parallella världar. Hoppas du blir lika biten av ämnet som jag.

   Ha en fortsatt bra söndag!

 3. Micke skriver:

  Skriftlig varning för lite ogräs på din parkeringsplats låter ju lite hårt kan jag tycka.
  Så mycket redovisning av saker som de inte har med att göra låter ju konstigt, vad är det för människa?
  Hade väl hoppats på lite mer sol och värme här efter midsommar men det blev det inte mycket av…tyvärr.

  Ha nu en fin söndag Kraka.

  • Kraka skriver:

   Ja, det är mycket just nu. Båda de här sakerna handlar nog om att utöva makt. De där inspektionerna utförs av medlemmar som har det som förtroendeuppdrag att klaga på grannarna. Faktiskt lite sjukt.
   Han på Skatteverket verkar märklig. Enligt bestämmelserna ska man kunna styrka utlägg med kvitton. Det kan jag. Men han vill veta en massa saker som är rent integritetskränkande frågor. Inga hemligheter, men saker de inte har med att göra. Jag har gjort högst normal avdrag och han frågar efter intima relationer och vad jag använder min lön till. Det är som om han tror jag sökt socialbidrag inte reseavdrag. Ska kolla imorgon om han verkligen jobbar på Skatteverket för folk jag känner tvivlar på det. Han agerar inte normalt i sammanhanget. Eller så vill han bara trycka till en kärring som mig och tar chansen nu. Vem vet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *