Bach, thank you for the music

När jag vaknade hade jag nästan sovit i tio timmar. Trots att jag befunnit mig i bädden större delen av fredagen. Visserligen inte sovandes, men ändå…

Började dagen med kaffe och två mackor med julskinka och senap på julknäcke. Lite ljudbokslyssnande och sedan var det dags för en lite längre stund pluggande. Jag hade kollat när min T-bana skulle gå och beräknat tiden jag behövde för att klä mig och komma iväg. Lördagen var planerad nästan på detaljnivå.

Jag hann med en sista kopp kaffe innan jag gav mig iväg till T-banan. Det tar 45 minuter till Telefonplan, inklusive bytet vid T-centralen, och sedan kanske 10 minuter att gå till kyrkan. Idag tog det längre tid för det var hur halt som helst. Bitvis var jag tvungen att gå ute i körbanan eftersom trottoarerna var omöjliga att gå på.

Jag var där i god tid, men det var redan kö för att få en bra plats. Hur som helst fick jag en bra plats. Det var mycket folk, men inte fullsatt.

Ungefär i mitten, efter tre delar av körverket, var det paus. I biljettpriset ingick en julsmörgås och julmust. Det visade sig att man kunde välja bubbelvatten istället. Men jag hittade en julmust light och valde den. Hittade en sittplats också, vilket var lite av ett under. Precis när jag skulle kasta min påse för smörgåsen hittade jag två skumtomtar och en servett i påsen. Dem hade jag missat när jag tog upp smörgåsen. Jag hade valt en påse med skinksmörgås, men man kunde välja ost istället. Tråkigt nog hade man inte någon senap till skinkan. Kanske man tyckt att det skulle bli kladdigt med skinka på mackan. Men man kan ju faktiskt ha senap under skinkan. Ett litet tips bara. Om man vill ha skinkmackor i matsäcken eller matlådan. 😀

Efter konserten gick jag till T-banan och åkte hem. Behövde bara vänta 2 minuter innan tåget kom. Det gick sedan snabbt hem, behövde inte vänta mer än ett par minuter vid bytet heller.

Väl hemma drack jag en balja kaffe och åt en skinkmacka med senap. Sedan satte jag mig med ett glas rött och lyssnade på ljudbok. Det var ju ändå lördagskväll. Men det skulle inte få bli sent…


”Juloratoriet är ett oratorium av Johann Sebastian Bach skrivet för sångsolister, blandad kör och orkester. Oratoriet är uppdelat i sex kantater ämnade att sjungas på de tre första dagarna i jul, nyårsdagen, söndagen efter nyår och trettondedagen. Verket skrevs 1733-34 när Bach var kantor i Thomaskyrkan i Leipzig”.
(Wikipedia)

Ett oratorium är ett större musikaliskt verk för orkester, sångsolister och kör, med berättande text. Till skillnad från opera är oratoriet inte avsett att framföras sceniskt. Således används inte kulisser och solisterna bär inte teaterkostymer och agerar inte på scenen. Texten är ofta (me.n inte alltid) hämtad från berättelser i Bibeln”. (Wikipedia)

Oratorium (av latin orare ’bedja’, ’anropa’) var ursprungligen en benämning på tidigkristna bönekapell, vanligen för privat bruk. Ordet har sedan använts om olika slags kapell, privata hus, palats eller gravbyggnader”. (Wikipedia)

Jag har aldrig tidigare hört Juloratoriet i sin helhet live, bara delar ur det. Däremot har jag hört Händels oratorium Messias live.

Det här inlägget postades i En arbetsfri månad 2023, Livet, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

6 svar på Bach, thank you for the music

  1. znogge skriver:

    Vilken bra lördag det blev och en fin stund med vacker musik förstår jag <3 Om något år har du inte långt dit!

    Kram och god kväll!

    • Kraka skriver:

      Det blev en mycket bra lördag. Musiken var fantastisk och jag känner mig styrkt med batterierna nyladdade inför den kommande veckan som kommer att bli hektisk. Mycket som behöver bli klart och ordnat innan jag reser.

      Ja, Uppenbarelsekyrkan ligger väldigt nära, det tar cirka 10 minuter att gå dit. Om jag går med i Svenska kyrkan igen kommer det att bli min församlingskyrka. Men jag är långt ifrån säker på att jag kommer att gå med. Jag trivs med att vara ”kristen vilde” och besöka olika församlingar och kristna inriktningar. Jesus var inte med i Svenska kyrkan så det behöver inte jag heller vara. Han var dessutom jude, inte kristen. Jag är inte helt bekväm med en del saker som händer inom Svenska kyrkan, det är så mycket konflikter, märkliga uttalanden och ekonomiska märkligheter. Jag har dessutom en tro, har haft det sedan jag hade en uppenbarelse i 5-, 6-årsåldern, som inte överensstämmer med Svenska kyrkans lära. Jag gjorde en ordentlig ”research” i 20-årsåldern och bestämde mig för att trots allt stanna i den kyrka jag var född in i. Men nu när jag väl är ”ute” så är det inte ett självklart val att gå in igen.

      Ha en fin söndag!
      Kram

      • Znogge skriver:

        Det är verkligen inget som säger att man måste vara med i ett samfund för att besöka en kyrka eller vara troende. Visst är det en del konflikter i kyrkan tyvärr. Här i vår församling har det varit rena high Chaparall minst sagt och kyrkoherde på kyrkoherde har lämnat församlingen. En förlorade till och med sitt ämbete. Numera är församlingarna sammanslagna till en stor så det blir förhoppningsvis bättre. Innan du har flyttat så tror jag det är närmare att hoppa av vid Midsommarkransen, om det är samma linje alltså för det vet jag inte…

        Kram och god söndag!

        • Kraka skriver:

          Det känns lite hugget som stucket vilken man går av vid. Dessutom behöver jag ju röra på mig, även om gårdagen inte var så promenadvänlig. Det är så jobbigt när man inte snöröjer och halkbekämpar trottoarerna.
          Jodå, det är samma linje, 14 mot Fruängen. Det känns redan hemma när jag kliver av och går upp i biljetthallen.

          Ha en god söndag du också!
          Kram

  2. Ingrid skriver:

    Det låter som om du hade en riktigt härlig lördag och även om jag inte är någon större kännare av klassisk musik, så uppskattar jag verkligen Bach och hans juloratorium.
    Hoppas att du har en skön söndag också!
    Kram, Ingrid

    • Kraka skriver:

      Ja, det blev en fin lördag. Musiken var underbar och gav mi mycket energi.
      Tack! Jag önskar även dig en skön söndag.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *