Året 2023 – några tankar från året som gått

Något slags årssammanfattning ska jag väl åstadkomma även för 2023. Har ett antal år använt en lista med frågor som jag hittade på nätet för länge sedan. Men nu hittade jag en modell som Anna Forsberg hade på sin blogg. Jag frågade om jag fick använda hennes upplägg och det fick jag.

 

Egen utveckling

Både mitt arbete och mina studier i filosofi ger mig hela tiden nya insikter om livet. Jag har de senaste 5 åren jobbat på en rad olika intensivvårdsavdelningar i landet och fått allt fler insikter om hur olika livet ter sig visa vi livet i Stockholm.
Ofta försöker man säga att det är vi stockholmare som har fördomar mot ”lantisar”, men helt utan att lägga in värderingar vill jag hävda att man lever på ett annat sätt. Om det är bättre eller sämre vill jag inte uttala mig om. Men det är annorlunda.

Att studera filosofi har, i alla fall för mig, inneburit så många nya tankar om livet, historiska perspektiv och vad det är att vara människa. Inte minst har det fått mig att reflektera över mitt eget liv. Både bakåt, i nuet och framåt.

 

Mitt hem

Mitt hem, det jag kallar hemmahemma, har de senaste fem åren mest varit en plats där jag högst tillfälligt vistats. Under året växte beslutet fram att jag ska göra en nystart. Det är en tanke som legat och grott i många år, parallellt med samhällsutvecklingen. I början av hösten tog jag ett beslut, ihop med min son, att vi tillsammans ska köpa en lägenhet i ett helt annat område.

 

Välmåendet

Även om jag är frisk och kry måste jag ändå tillstå att jag är påverkad av det som händer runt omkring. Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige från Rysslands ledning. Det minst sagt det korkade beslutet att krypa för diktaturer som Turkiet och Ungern för att få komma med i NATO. Gängkrig och skjutningar och sprängningar runt om i landet. Inte minst påverkad är jag av det obehagliga påhopp som skedde sommaren 2022 hemma på gården då två muslimska män tog stryptag på mig och hotade mig för att jag befann mig i deras område. Jag hade inte där att göra. Att de var kriminella framgick av saker de sa till varann och att ha grannar som går till attack känns inte tryggt. Den upplevelsen blev för mig tipping point och jag började titta efter en annan bostad. Plötsligt uppenbarade sig en möjlighet i ett område som jag inte ens vågat drömma om att jag en gång skulle kunna flytta till. Det är ett område som jag har positiva vibbar från som barn.

 

Det sociala

Som introvert behöver jag mycket egentid och ofta är kontakter och interaktioner på jobbet och i föreningslivet tillräckligt. Men jag har några nära vänner som jag umgås med och i år har jag haft möjlighet att träffa L..a mycket. Har varit på besök hos min vän röntgenläkaren och hennes man vid något tillfälle under året, men vi ses inte alls så mycket sedan de flyttade permanent till sin gård på landet norr om Uppsala.
B-M har jag träffat en del liksom Harriet, båda boende i Årsta. Jag har träffat Petter vid de tre tillfällen jag varit i London under året speciellt under julen då jag även bodde hos honom.
Jag har varit på besök några gånger hos Fia och U i Stojby. B…t i Göteborg träffade jag några dagar i december.
Jag har träffat två trevliga kvinnor som jag delade hytt respektive rum med på mina resor i Afrika och Japan. Jag hoppas vi kommer att träffas igen.
Många av mina vänner har jag däremot inte träffat under året som gått. Det är bland annat därför jag vill stanna i Stockholm ett tag.
Min son har jag förstås också umgåtts med och en del andra vänner och kompisar. Men tiden räcker inte alltid till.

 

Resor & utflykter

Under året gjorde jag tre resor till London. Först för att vara med när Petter blev licentierad lay minister, en funktion i den anglikanska kyrkan.
Sedan var F och jag och såg konserten med Tenacious D.
Slutligen var jag 10 dagar i London och firade jul ihop med Petter.

I oktober gjorde jag en resa med tåg i Sydafrika, Mocambique, Eswatini och Zimbabwe. Jag var på safariutflykter och hade turen att se alla ”fem stora” och en mängd andra djur och fåglar.

I november var jag på ännu en tågresa. Den här gången genom Japan, från norr till söder, men en mängd spännande upplevelser utefter vägen.

Utflykter här hemma har jag också gjort. Värda att nämnas är den utflykt L..a och jag gjorde till Torpa stenhus. Vi var på en spännande guidning och på kvällen såg vi en minnesvärd teaterpjäs, Tusen mil in i skogen.

I december gjorde jag en roadtrip och besökte L..a, Fia och U, min son F och slutligen B…t i Göteborg.

 

Andra viktiga händelser och beslut

Ett viktigt beslut är att jag under 2024 ska stanna hemma i Stockholm. Jag är dels trött på att ”bo i kappsäck” dels behöver jag ta hand om livet på hemmaplan.

Har också beslutat att lägga på ett extra kol på studierna och avsluta lite påbörjade kurser som är ”liggande”.

 

Summering

På det hela taget är jag nöjd med året som gått. Visst, det finns en del som inte varit bra, men det är inte sol och vackert väder varje dag i livet. Det är en del av att vara människa att få del av både sorg och glädje.

Det här inlägget postades i Blogglistor, Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Året 2023 – några tankar från året som gått

  1. znogge skriver:

    Nej, så enkelt är absolut inte livet men när man gör en sammanfattning och tillbakablick så får man se till helheten. Då är det viktigt att man känner att det positiva överväger.
    Många resor under året och dessutom ett nytt boende, det känns väldigt positivt.

    Önskar en sen god kväll nu!

    Kram

  2. Pingback: EFIT – Ett Foto I Timmen – 5 januari | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *