Onsdag, känns som måndag

Måndagar har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Egentligen är ju varje måndag en chans till nystart med en helt ny vecka till förfogande. ”Du ska få en dag i morgon som ren och öppen står med blanka ark och nya kritor till…”.

Efter en söndagskväll med ett extrapass på IVA, en måndag i schäslongen med pluggande som avslutades med ett seminarium, ett väldigt trevligt sådant, på zoom och därefter en arbetsnatt på IVA var det så dags för ”lediga dagar” att fylla med innehåll.

Jag började tisdagen med att direkt då jag lämnat rapport gå ut i personalrummet och dricka en kopp kaffe. Jag hade haft hand om en patient på isolering under natten och bara varit ur rummet en endaste gång, då jag åt min nattlunch. Vid vissa slags bakterier och/eller virus får man inte vistas fritt på avdelningen. Men man får äta och fika i personalrummet. Däremot får man inte gå in i läkemedelsrum (där man hämtar läkemedel) och beredningsrum (där man gör i ordning, blandar och fixar med läkemedlen). Istället ska man ringa vårdledaren som hämtar, eventuellt blandar och fixar och sedan lämnar läkemedlen i slussen mellan patientrum och korridor.
Jag hade dessutom argumenterat för att få ha ffp3-munskydd på mig. Det skulle räcka med vanliga munskydd sa man, men jag ville verkligen inte bli smittad. Dessutom tål jag inte färgen i munskydden och ffp3 är vita. Anledningen till att man inte får ha ffp3 är att de är mycket dyrare. Men min svada av argument gjorde att man viftade bort mig med ”ta det, de finns på vagnen som du vet var den står”. Jag kan vara väldigt övertygande när jag vill. Det var absolut ingen farlig smitta, men jag har inte tid att bli sjuk just nu. Att patienten var på IVA hade andra orsaker. Hur som helst hade jag det rätt bra där på salen. Lagom med arbete och både patienten och undersköterskan jag jobbade med var trevliga.

Jag hade åkt bil till jobbet på måndagskvällen för att kunna tisdagsshoppa på vägen hem. Jag hade en lång lista på vad jag skulle ha. Det fick bli Stora Coop i Stuvsta den här gången. Egentligen ville jag nog shoppa i Bromma blocks eller möjligen Västberga, men morgonköerna avskräckte mig. När jag väl var klar med inköpen hade köerna lättat och jag kom hem ganska lätt, det var bara en kortare bit på Essingeleden som det fortfarande stod lite still.

När jag kom hem gick jag och la mig snabbt, men jag åt två ostmackor på ett mjukbröd jag köpt. Man hade fantastiskt goda limpor för 15 kronor. Coop har ofta sådana där erbjudanden där någon basvara är tokbillig.

Vaknade av mig själv betydligt tidigare än jag planerat. Hade fått ett mail med ett problem som behövde lösas. Det hade kunnat vänta, ja i flera dagar faktiskt, men jag ville lösa det direkt. Sedan var det för sent att somna om, jag hade en tid att passa inne i stan.

Drack kaffe och åt lite frukost. Sedan klädde jag mig och åkte in till stan. Klockan drog sig mot halv sex och eventet skulle börja 19:00. Men man hade förvarnat om att det skulle kunna bli mycket folk. Lokalen, Café Eugenia, är inte så stor.

Jag passade på att säga hej till R…..d i Katolska bokhandeln och sprang på en annan tidigare studiekamrat. Inne i cafeterian satt det fler jag kände och jag snodde en stol av de som stod uppställda för kvällen och satte mig vid deras bord. Det var redan mycket folk.

Köpte en pizza och ett glas vin. Väldigt gott och väldigt onödigt. Eller onödigt… nja, kanske inte, man måste ju äta trots allt. Får väl kompensera lite under resten av veckan och inte bara sitta still och läsa.

En stund innan eventet skulle börja plockade man bort borden i lokalen, det började bli knökfullt och man behövde plats för fler stolar. Jag höll hårt i min stol så ingen skulle ta den. Jag hade hunnit sova fyra timmar efter min jobbnatt och var inte sugen på att stå. För stå var det många som blev tvungna att göra. Enligt uppgift var det tre gånger så många på plats som man förväntat sig.

Mer eller mindre på minuten 19:00 tog de som höll i eventet plats. Att jag säger event är för att jag inte har något bra ord för vad det var. Det var inte en föreläsning, inte ett seminarium utan möjligen en paneldiskussion. Hur som helst handlade det om filosofen Martin Heidegger. Han räknas som en av vår tids viktigaste filosofer, men han är också en av de mest kontroversiella filosoferna i och med att han gick med i tyska nazistpartiet 1933.

Det var professor Hans Ruin, som skrivit flera verk om Heidegger, senast en nyutgåva av Kommentar till Heideggers Vara och tid, och jesuitpater Jörg Nies som samtalade under ledning av kulturjournalisten Eric Schüldt.
Hans Ruin är professor vid Södertörns högskola och pater Jörg kommer från, eller har i alla fall studerat i, Freiburg där Martin Heidegger var rektor en gång i tiden. Dock före Jörgs tid. Det blev ett mycket intressant samtal och hade jag inte varit så trött och i behov av sömn hade jag nog stannat kvar efteråt och pratat med lite folk. Jag hade redan innan påbörjat ett mycket intressant samtal med en äldre man som jag hamnat bredvid av en slump. Han var psykolog, vet inte om han fortfarande var aktiv i verksamhet, och väl påläst i filosofi. Cafeterian skulle vara öppen ytterligare en timme och man kunde beställa både mat och dryck.

När jag kom hem gick jag och la mig meddetsamma. Bytte bara om till sovkläder och borstade tänderna. Jag var inte bara trött, jag var utmattad.

Den som somnar tidigt vaknar (kanske) tidigt. Det gjorde jag på onsdagen. Hade sovit min tid, den mellan 7 och 9 timmar, och var visserligen trött men inte mer än vad man normalt kan räkna med en tidig morgon.
Jag hade en hel dag till mitt förfogande framför mig. Den aktivitet som var inbokad var inställd eftersom den person jag skulle träffa på HSB blivit sjuk och meddelat mig det på tisdagens kväll. Jag hade bokat in mig för hjälp med inredningsvalen. Inte att välja alltså utan för att den där portalen krånglat så mycket. Nu funderar jag på om F och jag ska försöka kolla om vi kan få till våra signeringar utan hjälp. Vi har fyllt i våra val och ska bara signera.

Började morgonen med kaffe och en mazarin. Jodå, jag vet att det är ett dåligt frukostval. Men jag är vuxen och gör som jag vill…

Satte mig i schäslongen med det där morgonkaffet och tog fram laptopen. Skrev och läste. Gjorde mer kaffe och två mackor. Var beredd att börja dagens (veder-)mödor.

Pluggade lite drygt en timme. Drack kaffe och åt ett par mackor till lunch. Laddade ner ett par böcker som ingår i mina studier. Hittade även en ljudbok att lyssna på av samma anledning.

Kände att jag verkligen behövde röra på mig och klädde mig och gick ut. Tog T-banan till Telefonplan och promenerade sedan till Hornstull. Det var okej väder, men mulet och på sina håll ganska blött.
När jag kom över Liljeholmsbron bestämde jag mig för att gå in på thairestaurangen Café Giffi. Jag ville sitta ner en stund och äta något litet.

Små vårrullar med stark sås och ett glas rött.

Lugnt och skönt var det inne i hörnan där jag satt mig. Precis vad jag behövde.

Satt där en bra stund medan jag fortsatte lyssna på ljudboken om Theodor Adorno. Men till sist kände jag att det var dags att ge mig av vidare.

Kom dock inte så långt. Hittade en galleria jag inte ens visste fanns, Hornstulls galleria. Gick in och gick ett varv. Då hittade jag något till extrapris som jag inte kunde motstå.

Veckans bakelse, en blåbärsbakelse, med kaffe för 35 kronor. Det får man ju oftastinte ens en bakelse för i livsmedelsaffären. Eller jo, för det här caféet var en del av deras matbutik. Ruskigt gott och saboterade all nytta med promenaden.

Vädret hade blivit sämre och jag lämnade alla planer på att gå över Västerbron och upp till Fridhemsplan. Tog T-banan hem istället.

Hemma tittade jag på första avsnittet av Historien om Sverige. Har inte hunnit titta tidigare. Chillade sedan en stund innan jag bestämde mig för att sova. Lika tidigt som igår.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

4 svar på Onsdag, känns som måndag

 1. znogge skriver:

  Dina dagar är alltid fullmatade och du hinner med otroligt mycket vilket är imponerande. Så ja, jag kan förstå att du var utmattad när du kom hem.
  En mazarin till frukost smakade säkert alldeles utmärkt och varför inte 😀
  Hoppas det ordnar sig med signeringen för det vore det absolut enklaste nu när ni har gjort valen.

  Kram och god kväll!

  • Kraka skriver:

   Ja, det vore faktiskt skönt om vi kan signera utan att behöva hjälp. Jag har lite för mycket att göra för att hitta en ny tid.
   Fikabröd till morgonkaffet är alltid gott. Speciellt tårta på morgonen faller mig i smaken. Förresten så sa väl Marie Antoinette att om folket har brist på bröd får de väl äta bakelser. (Fast det är visst en myt att hon sa så).

   Sov gott!
   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Du har fullt upp hela dagarna verkar det som.
  Jag vet inte om den här länken kan hjälpa er med den där signeringen
  https://signera.ebox.nu/
  Den använde jag när jag skulle signera ett dokument digitalt med BankID, fast då måste man ladda upp filen till e-box och det kanske inte funkar för er del….
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Tack Ingrid! Men den måste signeras i en länk som de skickar ut efter att man fyllt i dokumenten i deras portal. Får se om det fungerar den här gången. När vi skulle signera valet av golvvärmen i badrummet fungerade det inte. Men de löste det på annat vis.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *