Selfie – Namn

Bloggaren Klimakteriehäxan har en utmaning som heter Selfie där man ska reagera på ett ord och svara på frågor. Hur det går till kan du läsa hos Klimakterihäxan. Häng på vetja! Det här inlägget handlar om namn.

 

1. Är du bekväm med namnet dina föräldrar valde att ge dig? 

Nej, verkligen inte!
Har alltid, så länge jag kunnat fundera över saker på ett djupare sätt, ansett att det borde räknas som barnmisshandel att ge sitt barn namnet Monika.
Namnet betyder ensam och tjatig. Hur kul är det?

2. Om du har barn, vad avgjorde i valet av deras namn?

Dels var det den läkare som tog hand om mig när jag höll på att missta mitt barn som hette så, dels hette min morfar Fredrik.

 3. Vilket är det otrevligaste kvinno- respektive mansnamn du vet?  

Vet inte om jag tycker något speciellt namn är otrevligt. Ja, förutom Monika då som är fullkomligt vidrigt. Tyvärr var det modenamn på 1950-talet.

4. När folk gifter sig – tycker du då att makarna ska ha bådas efternamn eller ska en av dem skala bort sitt? Hur gjorde du?  

Jag tycker det är fint när båda bär bådas namn. Jag hade kvar mitt flicknamn och la till hans. Men det har jag tagit bort för länge, länge sedan.

5. Bästa hundnamnet? 

Vet inte. Mina schäfrar har hetat Frank, Enzo och Charlie.

6. Ska bilar och andra ägodelar ”döpas” och i så fall varför?

Ja, varför inte. Mina bilar har haft namn och min nuvarande heter Little red ridinghood och går under smeknamnet Rödluvan.

Det här inlägget postades i Livet, Selfie, en utmaning. Bokmärk permalänken.

9 svar på Selfie – Namn

 1. Tantaugusta skriver:

  Förlåt, men jag skrattade högt när jag läste svaret på fråga 1 😄.

  Bra hundnamn tycker jag, vår heter Caesar. Charlie hade kunnat vara ett alternativ för nästa hund men det är också yngsta dotterns smeknamn så det funkar inte.

  • Kraka skriver:

   Jag hade gärna bytt mamn med de flesta hundar. Även med min sons tax, som heter Snufflan.

 2. Ingrid skriver:

  Jaså, du gillar inte namnet Monika. Jag tycker att det är helt ok och som du säger, det var ju modernt då på 50-talet och lite tidigare. Jag hade ett par klasskamrater som hette det.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Modenamn under ett par decennier. Men en trist betydelse för den som tvingas bära namnet.

   Kram

 3. Anna i Portugal skriver:

  Hade ingen aning om betydelsen av ditt namn. Med den kunskapen förstår jag din känsla. Men kanske en inte hade så bra koll på sånt på 50-talet? Vår bil heter Julietta, jag tycker Rödluvan var ett fint namn på bilen!

  • Kraka skriver:

   Egentligen är det så här:
   Det finns en latinsk och en grekisk betydelse. Minns just nu inte vilken som är vilken. Den ena betyder den sm är ensam och den andra betyder den som förmanar andra.
   Jag har slagit ihop dem till en och sedan också moderniserat uttrycker förmanar andra till tjatar. För det gör ju den som ideligen ska förmana sin omgivning.

   Ja, jag är nöjd både med namnet och med bilen. Röd och fin.

 4. Rödluvan är väl trevligt att ta en åktur i! Bara ni aktar er för vargen!
  Kul resonemang om Monika, jag känner riktigt många som heter det och har tror inte de misstycker lika mycket som du …
  Att den där läkaren fick låna ut sitt namn till en bebis han räddade tycker jag är jättefint.

  • Kraka skriver:

   Jag har ju genom åren funderat mycket på det där med att byta namn. Men det är otroligt svårt att byta tilltalsnamn. Det fungerar nästan bara när man möter nya människor osm inte känner en med det gamla namnet. Däremot är det numera lätt rent administrativt.
   Ja, jag träffade den där läkaren ett flertal gånger. Låg inne med blödningar fler gånger än jag kan räkna. Men allt gick bra när det väl gått tillräckligt långt i graviditeten.

 5. znogge skriver:

  Ditt namns betydelse är ju inte så upplyftande precis. När det gälle Monika är det ett namn som jag är ganska så nollställd till. Fredrik tycker jag är väldigt fint och vår son har det som tredje namn. Jag hade alltid sagt att om vi fick en pojke så skulle han heta Fredrik men då hann min svägerska före. Deras son skulle heta Niklas men när hon hörde våra tankar kring namn blev hon tydligen inspirerad eller hur man ska säga…
  Vår husvagn heter Ettan och min rutiga PC hette Rut men annars har inga föremål här hemma namn.
  Mitt namn är jag lagom road av men det är ju jag så det känns vårt att byta tilltalsnamn.

  Kram och god kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *