Sova fritt är stort, men vakna i tid är större

Nej, jag hade nog kunnat tänka mig att sova i alla fall någon timme till. Jag hade blivit lovad fri sovning. Vaknade och skulle bara gå på toa, det finns inte i det lilla huset där jag sov, gick in och då hörde jag T..y prata. Undrade varför han pratade med sig själv och efter toabesöket gick jag in och frågade honom. Det visade sig då att han inte alls pratade för sig själv utan med sin fru. Hon hade precis gjort kaffe till dem och då sa jag att jag också ville ha kaffe.
Nu fanns det inget kaffe till mig eftersom jag förväntades sova. Men det gjordes nytt till mig och jag satte mig med dem i deras fina, stora rum med utsikt. A room with a view…

Nu är det ju (oftast) inte mord man ser från deras fönster, som man gör i filmen, men man kan se fåglar och, om man har tur, andra djur.

Jag packade ihop och fick sedan frukost, eller om jag fick det först och packade sen. Så var det nog… Förresten så blandar jag ihop filmerna. Den jag tänkte först på heter Fönstret mot gården, en riktig klassiker av Hitchcock. Men båda är filmer värda att se.

Kaffe och två mackor. En med ost och en med rökt vildsvin. Gurkan är från deras odling och vildsvinet har T..y rökt. Så vitt jag vet var osten köpt. Brödet var det i alla fall, men det var ovanligt för de brukar baka eget bröd.

Två minuter i tio åkte jag genom deras bom, som L..a öppnade åt mig. Sedan fick hon gå hem igen, ner till bommen hade hon fått skjuts med mig.

Jag åkte hemåt efter en underbar, men kort, vistelse på landet i goda vänners sällskap. Hemma väntade böcker och artiklar på mig. Hemtentor och annat elände.

Började med kaffe och satte sedan mobilen på ”Stör ej”. Behövde en tid med absolut avskildhet från yttervärlden. Det räckte så bra med den inre.

Åt lite tidig middag och pausade med senaste avsnittet av Muren. Sedan var det dags igen för pluggande. Måste ju göra mig förtjänt av söndagens inplanerade trevligheter.

Strax efter klockan 21 kände jag att jag ville ha lite lördagskväll och letade fram ett avsnitt Ett fall för Vera som jag inte sett. Gjorde en balja kaffe och tog fram den sista apelsinrullen, ett slags dammsugarliknande kaka med apelsinsmak och strössel utanpå.
kanske, kanske skulle jag orka plugga efter Vera, men det var varken troligt eller nödvändigt.

 

Ifall du undrar över rubriken, känner igen men inte kan placera:

I gyllene bokstäver över ingången till aulan i Universitetshuset i Uppsala står det: ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”.
Orden är ett citat av juristen Thomas Thorild som studerade i Uppsala på 1700-talet. Han var en provocerande och kontroversiell tänkare som väckte debatt i sin samtid.

Jag är inte så säker på att han tänkte rätt när han sa sina berömda ord. Utan fria tankar går världen inte framåt. Jag tycker att tänka fritt är större än tänka rätt. Men nu hade ju Tomas Thorild tolkningsföreträde. I alla fall den gången…

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Sova fritt är stort, men vakna i tid är större

  1. Znogge skriver:

    Vilken härlig helg du har haft! Välbehövlig också misstänker jag. Sådana vänner är guld värda.

    Kram och god söndag!

    • Kraka skriver:

      Ja, det var både vilsamt och trevligt! Välbehövligt också efter lång period av i stort sett bara jobb och plugg.
      Kram

  2. Ingrid skriver:

    Det låter som om du hade en riktigt trevlig fredag tillsammans med dina vänner.
    Jaså, du kan också konsten att sätta mobilen på ”Stör ej”. Jag har min så från nio på kvällen till halvåtta på morgonen.
    Folk tänker inte på, att när de slänger iväg ett sms plingar det till i mottagarens mobil och även om det är sent på kvällen, kan jag ju inte låta bli att kolla vad det är – och sen kan den nattsömnen vara förstörd.
    Ha en skön söndag!
    Kram, Ingrid

    • Kraka skriver:

      Ja, det var så trevligt att träffa dem.
      På natten vill jag vara anträffbar om något skulle hända min son eller min bror. Men när jag pluggar sätter jag på stör ej emellanåt för att få lugn och ro.

      Kram

      • Ingrid skriver:

        Jag har den inställd så att telefonsamtal går fram, men ingenting annat. Det tycker jag är perfekt. Kram

        • Kraka skriver:

          Sover jag så vaknar jag inte av sms och andra ”pip”. Mina nära vet att de måste ringa om de ska ha tag på mig.
          Däremot om jag ska plugga så blir jag störd när det piper, an inte låta bli att kolla på meddelanden och tappa fokus på det jag håller på med.
          Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *