Blåst

Vaknade alldeles för tidigt och hade dessutom legat fel med nacken så jag hade jätteont. Det spred sig upp i huvudet och var allt annat än behagligt.

L..a kom ner säkert en eller två timmar senare, vet inte så noga. Men vi började med kaffe och ett par knäckemackor med räkost. Lite senare åt vi frukost på riktigt med ägg- och sillmackor.

Precis som igår behövde vi båda ta en tupplur. Jag vaknade tidigare än L..a och hann plugga en halvtimme innan hon vaknade.

Vi fikade och åt mazariner. Jag hade önskat mig det när hon skulle iväg till Vaggeryd för ett ärende.

Efter kaffestunden var det dags att göra sig i ordning för att åka ner till Svenarums kyrka. Vi skulle gå på orgelkonsert med Gustav Jannert.

Det var en fin konsert, dock inte utan en viss dramatik. Plötsligt slocknade ljuset. Jag trodde att man släckte, men tyckte det var märkligt att man kom på det just då. Det var ljust ute och lamporna behövde verkligen inte vara på.
Plötsligt gav orgeln upp med ett märkligt ljud. Luften tog slut. Det hade blivit strömavbrott. Men just i Svenarums kyrka så har man kvar möjligheten att trampa orgeln. Fyra karlar hjälptes åt att trampa och konserten kunde genomföras.

I slutet av konserten skulle Gustav Jannert spela en improvisation över en psalm. Församlingen fick välja. Jag ville ha 191, men antog att det skulle bli konkurrens om att få välja. Det var alldeles tyst och jag fick min psalm spelad.
L..as dotters svärfar, som är kyrkvärd och dessutom hör lite dåligt, trodde att jag gissat rätt på vilken psalm som skulle spelas. Detta spreds sedan ”på byn” och vi fick höra om det när vi kom hem att han sagt att jag var en sådan man skulle ha som livlina när man är med i ”vem vill bli miljonär”. Vi skrattade gott åt detta.

Strömavbrottet varade i åtskilliga timmar, men vi hade ström eftersom L..a bor på gården hos dotter och svärson. De är mjölkbönder och kan inte vara utan ström och hade dragit igång dieselaggregatet för reservström.

Vi lagade mat, eller L..a lagade, och sedan åt vi. Torsk i ugn med potatis, ärter och sallad.

Det var så gott. Åt nog lite mer än vad jag borde, men vad gör man när maten är så otroligt god.

När vi vilat lite efter maten plockade vi fram champagnen jag haft här sedan förra, eller förrförra, gången jag var här. Eftersom vi åt jordgubbarna jag haft med mig igår, de behövde ätas då, så hade L..a varit i Vaggeryd och köpt nya.

Vi insåg snabbt att vi inte skulle få i oss hela flaskan så vi bjöd in hennes dotter att få ett glas till sig och ett till sin man. Hon drack sitt på plats och fick sedan av det vita vinet vi druckit till fisken. Här har vinet flödat friskt de senaste dagarna. Dock har vi ändå inte druckit några stora mängder. Däremot tycker jag nog att jag ätit mer än vad jag borde, äter inte så mycket till vardags. Men vad gör väl det om hundra år.

På kvällen verkade blåsten avta lite, såg i media att det varit problem med både elen och med nedblåsta träd lite här och där. Vi hade ju som sagt tur och blev aldrig strömlösa tack vare mjölkbönderna.

Det här inlägget postades i Livet, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

3 svar på Blåst

 1. Znogge skriver:

  När det blir strömavbrott inser man hur beroende man är av elen. Nu löste det sig bra och det var fint att konserten kunde fortsätta. Även här har det blivit mycket mat i helgen och kanske inte den nyttigaste så nu får det bli ”vatten och bröd” en vecka. Så skönt att ni slapp avbrottet och att det fanns en plan B. Nödvändigt dessutom förstår jag.

  Önskar en fin start på den nya veckan!
  Kram

 2. Ingrid skriver:

  Vilken otur med strömavbrott mitt i konserten, men det var ju tur att det ordnade sig i alla fall.
  Har man djur, och speciellt mjölkkor, är man verkligen beroende av el. Vi hade en bensindriven mjölkmaskin som vi normalt använde på somrarna när korna mjölkades ute och den kunde vi koppla in och använda i ladugården vid strömavbrott.
  Det låter hur som helst som om du hade en härlig dag med god både andlig och timlig spis.
  Kram, Ingrid

 3. Matilda skriver:

  Oj, att det behövdes fyra karlar att trampa en orgel! Men roligt att konserten kunde fortgå i mörkret. Ibland är strömavbrott välkomna – det ger en möjlighet att koppla bort allt och fokusera på nuet. Men långvariga strömavbrott mitt i vintern vill man ju undvika…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *